Izvor: Politika, 08.Jan.2015, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubicama Marka Ivkovića kazne do 18 godina zatvora

Tužilaštvo u Istanbulu podiglo optužnicu protiv sedam osoba koja se sumnjiče da su u novembru ubile navijača Crvene zvezde

Ubistvo navijača Crvene zvezde Marka Ivkovića je pred sudskim raspletom: javni tužilac u Istanbulu podigao je optužnicu protiv sedam osoba kojesumnjiči da su učestvovale u zločinu koji se desio 21. novembra ispred stadiona „Abdi Ipekči” na kojem je igrana košarkaška utakmica Galatasaraj – Crvena zvezda. Ako delioci pravde prihvate >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nalaze istrage, osumnjičeni bi trebalo da budu osuđeni na zatvorske kazne od dvanaest do osamnaest godina.

Protiv prvooptuženog Kadrija Aktaša (53) koji je nožem usmrtio Ivkovića (25) postoji jedan neoboriv dokaz: na njegovom odelu su pronađeni tragovi krvi ubijenog Zvezdinog navijača. U istrazi, doduše, nije otkriven nož kojim je izvršen zločin, ali kamere ispred stadiona revnosno su zabeležile šta se sve dešavalo te novembarske večeri. U optužnici se za Aktaša predlaže kazna od 18 godina zatvora.

„Marko Ivković je udario u lice i povredio Aktaša… Aktaš je ubio žrtvu namerno reagujući na tu provokaciju”, navedeno je u optužnici u koju su imali uvid lokalni mediji.

Na optuženičkoj klupi u Istanbulu naći će se još šest osoba koje su učestvovale u tuči i bile saučesnici u ubistvu: Volkan Sari, Serhan Ajdogmuš, Čagataj Hiz, Atakan Bodan, Gokhan Jildiz i Jusuf Velioglu. Oni se trenutno nalaze na slobodi i za njih su zbog „pomaganja u ubistvu” predložene kazne od 12 do 18 godina zatvora.

Zločinu je prethodila masovna tuča navijača dva košarkaška kluba koji su na ulazu u stadion nasrnuli jedni na druge bakljama, petardama, štapovima i staklenim bocama. Posle intervencije policije, koja je suzavcem razdvojila zaraćene strane, manja grupa navijača iz Srbije se izdvojila i na nesreću naletela na Aktaša i njegove drugove. Usledio je novi okršaj. Taj slučajni susret dve grupe bio je fatalan za Ivkovića koji je pesnicom razbio nos Aktašu. U optužnici se ističe da su i jedni i drugi bili pod uticajem alkohola.

Posle zločina Aktaš je pobegao kući i, kako su tvrdili pojedini mediji, na televiziji odgledao utakmicu Galatasaraj – Crvena zvezda. U međuvremenu se očigledno smišljeno oslobodio noža kojim je usmrtio Ivkovića, kako bi prikrio tragove svog zločina. Uhapšen je kada je posle nekoliko dana pokušao da pobegne u Antaliju, mesto na mediteranskoj obali.

Suđenje ovoj grupi, kako se nezvanično nagoveštava, trebalo bi da počne 16. januara pred Višim sudom u Bakirkoju, delu Istanbula.

Tragičan incident, koji je izazvao oštre osude u Srbiji i sportskom svetu, na trenutak je zapretio da ugrozi odnose između dve zemlje. U prvim izveštajima policije tvrdilo se da je Ivković navodno stradao u tuči koja je izbila između samih navijača Crvene zvezde. Konfuziji je na trenutak doprineo i trener Galatasaraja Ergin Ataman koji je optužio „300–400 Zvezdinih navijača da su teroristi”.

To je izazvalo ogorčenje u Beogradu. Usledila su oštra reagovanja srpskih zvaničnika koji su zatražili od Ankare da pronađe vinovnike zločina i da ih izvede pred lice pravde. U slučaj se umešao i turski premijer Ahmet Davutoglu koji je telefonom razgovarao sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem posle čega je istraga konačno krenula u pravom smeru, što je ubrzo dovelo do privođenja ubice i njegovih saučesnika.

Trener Ataman, koji je proglašen za nepoželjnu osobu u Srbiji, priznao je grešku i odmah se izvinio.

„U tom trenutku nisam znao da je ubijen navijač i javno se izvinjavam… Mi nemamo problema sa srpskim prijateljima”, objasnio je on i izrazio želju da u Beogradu vodi svoj tim na predstojećoj utakmici protiv Crvene zvezde.

Vojislav Lalić

objavljeno: 09.01.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.