Bivši košarkaš Partizana presudio Zvezdi – Cedevita se revanširala za minus 43

Izvor: B92, 06.Jan.2024, 16:58

Bivši košarkaš Partizana presudio Zvezdi – Cedevita se revanširala za minus 43

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su u 15. kolu ABA lige u duelu protiv Cedevita Olimpije rezultatom 96:86.

Slovenački predstavnik je sa više energije ušao u ovaj meč i na kraju zasluženo slavio, tako prekinuvši mini niz od tri uzastopne pobede crveno-belih u svim takmičenjima.

Cedevita je ujedno tek druga ekipa koja je ove sezone pobedila Crvenu zvezdu posle Paritzana.

Najzaslužniji za to je svakako Karlo Matković koji se pogiravao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa protivničkim centrima. Hrvatski košarkaš je meč završio sa 23 poena, sedam skokova i čak pet blokada za indeks 31.

Zoran Dragić je dodao 19, Di Džej Stjuart 15, Jaka Blažič 14, dok je dvocifreni su bili Džastin Kobs sa 12 poena i osam asistencija, odnosno Gregor Glas sa 10 poena.

Kod Zvezde su samo trojica košarkaša bila raspložena za igru. Više od drugih Jago Dos Santos koji je meč završio sa 23 poena i četiri asistencije. Identičan poenterski učinak je imao i Nemanja Nedović, ali uz tek 3/10 na šutu za tri, dok je Rokas Gedraitis bio jedini još dvocifren sa 17 poena.

Kako je prvi meč završen rezultatom 94:51, malo ko je očekivao da će Cedevita moći da napravi problem Crvenoj zvezdi.

Možda je baš i zbog toga ekipa Zorana Martića odlučila da dokaže kako taj rezultat nije merilo njihovog kvaliteta, dok ih su ih istovremeno gosti iz srpske prestonice možda i potcenili posledično istom.

Tek, Zvezda je bolje ušla u ovaj meč trojkom Rokasa Gedraitisa, potom i Nedovića koji su Zvezdu odveli u ranoj fazi do onoga što će se ispostaviti kao njihova najveća prednost na meču od pet poena.

Karlo Matković je od tog trenutka pokrenuo seriju Cedevite 7:1 posle koje je domaćin stigao do prve prednosti i uveo meč u rezultatsku "klackalicu" koju je u tim trenucima sa šest poena u nizu održavao Jago Dos Santos.

Tačku na prvih 10 minuta je stavio trojkom Zoran Dragić za konačnih 23:21, tako davši uvod u ono što ćemo gledati od Cedevite u nastavku.

Razigrao se Di Džej Stjuart i u ranoj fazi druge deonice odveo svoju ekipu na dvocifrenu prednost protiv Zvezde koja punih šest minuta u tom delu igre nije postigla koš.

Posledično tome Cedevita je otišla i do 38:21, odnosno serijom 15:0 otpočela drugu četvrtinu (18:0 ukupno) pre nego što je Nedović pogodio. Isti košarkaš je ušao u seriju od sedam uzastopnih poena u tom trenutku, pre nego što su se ostali pridružili.

Uspela je Zvezda malo to da smanji do poluvremena, ali tek do minus 12. Cedevita je na pauzu otišla sa 49 postignutih poena, nakon što su u prvom meču ukupno postigli tek 51.

U nastavku je Cedevita posle trojke Blažiča stigla do maksimalnih +18, ali je Zvezda sa ulaskom Teodosića počela da se vraća.

Do trenutka kada je Teodosić počeo da ih razigrava, centri Zvezde (njih trojica) su bila bez poena dve i po četvrtine. Tobi i Bolomboj su uspeli do kraja da se upišu, ali ne i Gilespi i upravo je tu i napravljena najveća razlika u korist domaće ekipe.

Međutim, Teodosić je doživeo nezogdnu povredu pri jednom duelu sa Kobsom nakon koje je morao da izađe iz igre što je zaustavilo Zvezdin nalet ispod koša.

Cedevita je to iskoristila da se vrati na dvocifrenu prednost, ali je Zvezda sjajnim finišem i trojkom Gedraitisa uspela da u poslednjih 10 mintua uđe sa zaostatkom od samo pet poena.

Razigrao se u tom periodu još jednom Jago, doveo Zvezdu do minus tri, ali svaki put kada bi crveno-beli prišli na posed ili dva zaostatka i Cedevita bi se probudila i svojom serijom vratila odstojanje.

Na kraju je presudio Gregor Glas, nekadašnji košarkaš Partizana, koji je prvo trojkom pa potom i sa još dva poena u finišu vratio dvocifrenu prednost Cedeviti čime je i ovaj meč okončan.

Kao što smo rekli, Zvezdi je ovo drugi poraz u regionalnom takmičenju, ali se to neće odraziti na njenu lidersku poziciju. Imaju 13 pobeda, dve više od sada prvog pratioca Cedevita Olimpije.

U narednom kolu Zvezda dočekuje Borac iz Čačka, dok će ekipa iz Ljubljane put Splita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.