UO Zvezde znao za transfere

Izvor: B92, 14.Sep.2011, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"UO Zvezde znao za transfere"

Beograd -- Upravni odbor FK "Crvena zvezda" znao za sve transfere fudbalera u inostrane klubove, za cenu po kojoj su prodavani, posvedočio bivši član UO Božidar Cerović.

Cerović je rekao da se znalo koliko novca leže na račun kluba, a koliko dobija fudbaler.

"Nikad se nije desilo da neki igrač bude prodat bez znanja UO. UO je uvek obaveštavan u kojim 'porcijama' stižu isplate, odnosno koliko dobija klub, a koliko fudbaler", rekao je Cerović na suđenju bivšem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << direktoru kluba Draganu Džajiću i dvojici njegovih saradnika.

Džajiću, bivšem finansijskom direktoru, i prvom sekretaru "Crvene zvezde" Vladimiru Cvetkoviću i Milošu Marinkoviću, kao i fudbalskom menadžeru Ranku Stojiću sudi se zbog sumnje da su protivpravno prisvojili oko osam miliona evra od transfera Gorana Drulića, Zorana Njeguša, Perice Ognjenovića i Ivana Dudića u strane klubove.

Ističući da su sve odluke kluba verifikovane na sednicama UO, Cerović je objasnio da je svakom transferu igrača prethodio niz priprema, konsultacija i razmatranja uslova pod kojima će biti prodat.

Cerović je naveo da se "nije jednom desilo da strani klubovi kupci uslovljavaju transfer tako da nama prvo daju više novca, pa da im mi malo vratimo da bi prikazali veće troškove i smanjili porez koji treba da plate u svojim državama".

"To je bilo uobičajeno tokom devedesetih, a ta praksa je oduvek bila problem. Dešavalo se čak da mi prilikom kupovine fudbalera ugovorimo da njima pripadne transfer kad odlaze, a da im ne platimo kad dolazi da igra za nas", ukazao je Cerović.

Džajić, Marinković i Cvetković i Stojić terete se za krivično delo zloupotrebe službenog položaja, za koje je zaprećena kazna zatvora do 12 godina.

Nijedan od fudbalera, prema izjavama koje su dali novinarima posle saslušanja pred istražnim sudijom, nije teretio Džajića, Cvetkovića i Marinkovića, niti su ih optužili da su se okoristili njihovim novcem.

Džajić, Marinković i Cvetković uhapšeni su 5. februara 2008. godine i u pritvoru su proveli pet meseci.

"Transferi Drulića i Ognjenovića su bili sjajni"

Što se tiče transfera fudbalera za koje su optuženi bivši funkcioneri "Crvene zvezde", Cerović je istakao da Drulićev i Ognjenovićev transfer pamti kao "sjajne", jer se radilo o velikim iznosima novca, dok se Dudićevog i Njeguševog ne seća.

"Drulićev transfer je bio jedan od većih i realizovan je velikim iznosom", rekao je svedok, ali nije mogao da precizira o kom iznosu je reč.

Kada je prodavan Ognjenović svi u klubu su bili prijatno iznenađeni pošto je, kako je rekao Cerović, Real Madrid za njega ponudio veću sumu od očekivane, te je taj transfer brzo realizovan.

"Transfer je bio tri miliona, a klubu je trebalo da pripadne dva", naveo je Cerović.

Prema njegovim rečima, konkretni ugovori za prodaju fudbalera nisu kao takvi razmatrani na sednicama UO, niti uslovi koje neki klub nudi, jer "nije bilo dobro da se to razvlači po okolini".

"Mi smo se viđali bar dva puta nedeljno i o tome neformalno razgovarali. Na sednici bi direktor kluba podnosio izveštaj o uslovima prodaje i eventualnim problemima, a mi bi donosili odluku", objasnio je svedok.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.