Izvor: MozzartSport.com, 29.Okt.2020, 21:46

To je juriš, to je petarda u mreži, to je Crvena zvezda!

Fantastična pobeda srpskog šampiona protiv Libereca

Uraganski, dominantno, fantastično! Crvena zvezda je u jednoj od svojih najboljih evropskih utakmica u 21. veku demolirala češki Liberec na stadionu Rajko Mitić i stigla do premijernih bodova u ovogodišnjoj Ligi Evrope, koji otvaraju prostor da se bori za plasman u nokaut fazu takmičenja - 5:1 (2:1).

Nošen magičnim potezima Aleksandra >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Kataija i sjajnom igrom celokupnog tima, srpski šampion je propustio priliku da stigne do najveće evropske pobede u ovom veku, ali je tim Dejana Stankovića pored pet postignutgnutih golova imao bar još toliko stopostotnih prilika. Ipak, ovakvoj fudbalskoj predstavi crveno-belih je bilo teško naći zamerku. Blistao je i El Fardu Ben, koji postigao dva i namestio jedan pogodak, a svoju najbolju utakmicu u crveno-belom dresu odigrao je i Milan Gajić.

Dejan Stanković, koji je ovaj meč posmatrao sa tribina zbog crvenog kartona u Zinshajmu, zajedno sa svojim saradnicima iz stručnog štaba pronašao je pravu kombinaciju za ekipu Pavela Hoftiča. Protivnika je od starta matirao rokadom Ivanić-Katai. Majstor iz Srbobrana se našao iza Dijega Falčinelija, a vezista iz Bačkog Jarkana levom boku, što je zbunilo njihove čuvare. Katai je gostujuću odbranu konstatno primoravao na skupljanje, pa se ogroman prostor otvorio i za vrlo raspoložene bekove Rodića i Gajića. Srpski šampion je delovao ubitačno sve do finiša prvog poluvremena, posle čega je sam sebi bespotrebno otežao život, ali je razlika u kvalitetu igre ponovo napravljena na startu prvog poluvremena kada su domaći ponovo stigli do kapitalna dva gola prednosti pogotkom prilično raspoloženog Gajića.

Ono o čemu je Zvezda sanjala dogodilo se u sedmom minutu. Sve je od početka do kraja akcije bilo idealno po ekipu Dejana Stankovića. Gajić je sa desne strane video prazan prostor, Ivanić je lukavo propustio loptu, a Katai potom gađao Falčinelija. Taj udarac izblokirao je jedan štoper gostiju, međutim, onda je sjajno reagovao Rodić i perfektnim centaršutem na vrhu peterca pogodio odlično postavljenog Bena. Zvezda je povela u najboljem mogućem trenutku i naterala protivnika da uđe u višeminutnu paniku.

Liberec je u nokdaunu mogao da bude samo dva minuta kasnije. Gajić je na vreme „namirisao“ da pored Kolumbijca Džona Moskere duva ozbiljna promaja. To je iskoristio u devetom minutu, probio u srce šesnaestrca, ostavio idealnu povratnu loptu za Nikolića, gađao je mladi vezista ali je Ngujena bio na mestu. Popravni je imao Falčineli, ali taj udarac nije bio dovoljno dobar.

Sve je došlo na svoje mesto po pitanju dešavanja na terenu već u 22. minutu. Još veća promaja u gostujućoj defanzivi duvala je na desnoj strani odbrane, gde su u naletima dejstvovali Rodić i Ivanić, a potom im se pridružio raspoloženi Katai. Posle odlične lopte u prostor levog beka crveno-belih bivši vezista BATE Borisova je povukao loptu do gol-aut linije, a onda sjajno uposlio Bena. Napadač sa Komora je još jednom bio odlično postavljen, a samopouzdanje stečeno na startu utakmice donelo mu je veliku mirnoću prilikom egzekucije.

Jedino za čim Zvezda ima da žali jeste što se mreža potpuno razbijenog protivnika nije tresla bar još jednom u prvih 35 minuta igre, a posebno kod soloprodora i topovskog udaraca Aleksandra Kataija u 33. minutu, kada se uzdrmala stativa gostujućeg gola. Prethodno su u strelce mogli da se upišu i Falčineli i Ivanić. Ipak, ono što Liberec nije mogao punih 40 minuta Zvezda mu je omogućila minut kasnije. Seku Sanogo je katastrofalno reagovao ispred svog kaznenog prostgora i uvukao celu odbranu u problem, gosti su prvi put na utakmici vezali četiri dodavanja i Jan Matušek je preciznim udarcem sa ivice kaznenog prostora vratio sastav Pavela Hoftiča u život, a bio je klinički mrtav.

Ipak, taj trenutak nije poljuljao crveno-bele, koji su bili svesni da su apsolutno jači protivnik na terenu. Kao i najveći broj opasnih naleta Stankovićevog tima i onaj ključni u 50. minutu predvodio je Aleksandar Katai. Zvezdina desetka je neukrotivo probila protivnički vezni red, u idealnom trenutku ostavila loptu za Bena,a reprezentativac Komorskih Ostrva je prvi put zakomplikovao na utakmici. Srećom, njegov neuspeli pokušaj da loptu prebaci sa desne na levu nogu odlično je ispratio Milan Gajić i iskosa sa desne strane poslao loptu u praznu mrežu istrčalog Ngujena.

Umesto da do vrha napuni mrežu rivala, Crvena zvezda se svojski „trudila“ da ga dugo održava u životu svojim promašajima. U 58. minutu je na semaforu stadiona Rajko Mitić je moralo da stoji 4:1, ali su Katai i Falčineli propustili priliku da Liberecu zadaju fatalan udarac. Nezaustavljivi Katai je nosio loptu u kontri „dva na jedan“, delovalo je da će u idealnom trenutku uposliti Italijana, ali je ta lopta zakačila protivničkog defanzivca i poremetila jednu od najboljih šansi domaćina u drugom poluvremenu.

Ulazak u dramu u poslednjih pola sata sprečio je kapiten Milan Borjan, koji je u 62. minutu sjajnom intervencijom zaustavio udarac Mare, a onda se ponovo sve otvorilo. U 67. minutu srbobranski velemajstor je pregazio čitavu odbranu gostiju i priredio jedan od najboljih evropskih poteza na Marakani u poslednje dve decenije, a tri minuta kasnije konačno je mrežu Libereca zatresao Dijego Falčineli posle centaršut El Fardu Bena.

Crvena zvezda sada ima brisan put ispred sebe u Ligi Evrope i odličnu priliku da već za sedam dana protiv posrnulog Genta na ovom istom mestu napravi veliki korak na evropskom proleću.

CRVENA ZVEZDA – SLOVAN LIBEREC 5:1

/Ben 7, 22, Gajić 50, Katai 67, Falčineli 70 - Matušek 41/

Stadion: Rajko Mitić

Bez publike

Sudija: Fabio Verisimo (Portugalija)

Crvena zvezda (4-2-3-1): Borjan – Gajić, Milunović, Degenek, Rodić (od 75. Gobeljić) – Nikolić, Sanogo – Katai (od 88. Vukanović), Ivanić (od 83. Gavrić), Ben (od 83. Petrović) – Falčineli (od 88. Pankov). Klupa: Popović, Ćopić, Pankov, Boaći, Petrović, Simić, Gavrić, Eraković, Spiridonović, Gobeljić, Vukanović, Krstović

Slovan (4-4-2): Ngujen – Mikula, Čaluš, Tijani, Sadilek – Koščelnik, Hromada (od 86. Šulc), Mara, Moskera – Matušek (od 75. Beran), Helal (od 75. Rabušic). Klupa: Hasalik, Šulc, Rabušic, Kancola, Čano, Beran, Fukala, Barac.

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.