Srpska liga - imperativ

Izvor: Politika, 17.Sep.2011, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska liga - imperativ

Svetislav Pešić u Kaunasu kao gorući problem naše košarke označio pogrešan sistem takmičenja, najvažniji za formiranje igrača

Bivši selektor Jugoslavije i Nemačke, trenutno trener Crvene zvezde, Svetislav Pešić, kao mentor FIBA škole za trenere došao je na Evrobasket u Kaunas, da isprati ol star meč najboljih juniora Evrope, koje su s klupa predvodili njegovi najtalentovaniji učenici.

Posle te revije najdarovitijih Starog kontinenta, Pešić je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << odgovarao na pitanja novinara iz Srbije.

Kakva je budućnost srpske košarke?

-A, to je teško pitanje. Odnosi se na ovu trojicu talentovanih momaka iz Srbije?

I na njih i generalno.

-Nisam kompetentan da govorim o toj temi, mogu da pričam o Crvenoj zvezdi i Cvetkoviću, Miljenoviću i Miciću koji su nas predstavljali na najbolji način.

Kratka pauza, da vidi efekat, pa nastavak:

-Šalu na stranu, sad kad se nije pobedilo, već izgubilo mi ipak nemamo čega da se stidimo i možemo da držimo glavu gore. U sportu se dešavaju porazi i iz njih šampioni najviše nauče. Moramo da počnemo da učimo odmah kad izgubimo utakmicu i za to postoje dva argumenta. Da se prvo svi smirimo, da ne stavljamo pred momke velike ciljeve kao što smo sada uradili, kad oni nisu na tom nivou da mogu da izdrže kontinuitet uspeha. Imamo fantastično talentovane igrače, međutim, pre zore ne sviće, i moramo da prihvatamo da i drugi igraju. Eto, Cvetković, Miljenović i Micić su na pozicijama u njihovim godištima možda i najtalentovaniji. Od njih će i najbolji državni tim imati koristi.

Ali se talenti ponekad izgube na prelazu u seniorski tim.

-Srbija i zemlje bivše Jugoslavije su poznate po tome da znaju kada bi igraču trebalo dati šansu. Košarka se dosta promenila, rezultat je toliko u prvom planu i opterećuje ne samo trenere, već i finansijere koji bi želeli da budu treneri. Uvek stoji mač nad glavom da bi po svaku cenu trebalo pobeđivati, a kad je tako, onda ne mogu dve stvari istovremeno, i rezultat i da se forsiraju mladi. Ali, ako analiziramo 10 poslednjih godina u Srbiji možemo da budemo ponosni, sa mlađim kategorijama smo sve osvojili, bilo je i MVP-ija među njima. Znači, ne možemo da kažemo da nemamo igrače, pa s kim se to poredimo.

Pešić je potom sam otvorio temu sistema takmičenja:

-Naš sistem takmičenja, koji je bitan za pretvaranje talenta u igrača je katastrofalan i to je razlog što su mladi prerano odlazili u inostranstvo. Srpska liga mora da postane najjača u regionu, podržavam i regionalnu, ali nacionalna je najvažnija jer je mladom igraču bitno da postane šampion svoje zemlje. A ovako se boriš za neke bodove. Moja poruka i za to ću se zalagati kao trener Zvezde je nacionalna liga. Nismo članovi ULEB-a, zašto? Nije da nas neće, nego mi sami nećemo.

P.Miljuš

-----------------------------------------------------------

Primer Đokovića

Ni Novak Đoković, najbolji sportista današnjice nije uvek pobeđivao. Treba da prođu godine i godine, ni Novak nije uvek ovako igrao. Setite se da smo pre dve-tri godine gasili televizor u ljutili se na njega, pa smo opet palili. A, sad smo svi uz njega i možemo da se ponosimo -ispričao je Pešić.

-----------------------------------------------------------

Najbolji u Evropi

Trojica momaka koji su nas predstavljali na ol staru su izuzetno talentovani, imamo mi još igrača u tom uzrastu i na drugim pozicijama, ali ovi su mentalno najčvršći. Čak ni mi ne možemo da ih rasturimo, taj njihov karakter, jer smo sposobni da uništimo najbolje. Ovi su momci vrlo inteligentni, iz dobrih su porodica, vidi se po njihovom ponašanju. Biće vrhunski igrači, oni ogroman talenat polako pretvaraju u kvalitet – rekao je Pešić.

-----------------------------------------------------------

Imamo trenere

Kod nas nije problem da razvijaš igrača tehničko-taktički i nije tačno da nemamo trenere u Srbiji. Ko je onda pronašao te talente, ko je napravio selekciju – rezonuje Pešić.

-----------------------------------------------------------

Sešću sa Dudom

Pešiću je rečeno da bi osluškujući glas javnosti mnogi želeli da ga vide kao budućeg selektora Srbije. On je ovako reagovao:

-Kad bih rekao kao čovek srpske košarke, ne dolazi u obzir, svi bi se naljutili, i ja sam na sebe, i moja porodica. Ipak, nije vreme da ulazim u te špekulacije, trener sam Zvezde, to je moj posao. Videćemo, sešćemo sa Dudom, šta on misli, šta ja mislim, neki drugi koji bi mogli malo da preuzmu odgovornost, a mi da ih pomažemo.

objavljeno: 18.09.2011

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pešić uskoro na klupi Nemaca

Izvor: B92, 18.Sep.2011, 10:20

Trener košarkaša Crvene zvezde Beograd Svetislav Pešić uskoro će najverovatnije preuzeti kormilo nemačke reprezentacije...Prema informacijama sa Evropskog prvenstva u Litvaniji, Pešić se dogovorio sa čelnicima nemačke federacije da ponovo postane selektor Nemačke, sa kojom se 1993. godine...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.