Srbija i nasilje u sportu: Zašto šovinizam pobeđuje sport u Srbiji - problem je uvek u vašoj kući“

Izvor: B92, 15.Okt.2021, 16:36

Srbija i nasilje u sportu: Zašto šovinizam pobeđuje sport u Srbiji - "problem je uvek u vašoj kući“

U prethodnih 20 godina u Srbiji je bilo više od 10 većih šovinističkih i rasističkih incidenata, a poslednji se dogodio na rukometnom meču Crvene zvezde i Novog Pazara posle čega je klub iz Raške istupio iz lige.

Dok čelnici klubova u Srbiji i u regionu nemoćno šire ruke na raspostranjene incidente, šovinističke, pa i rasističke ispade sa tribina, u Engleskoj su se još sredinom 80-tih godina prošlog veka obračunali sa huliganima, zahvaljujući planu i odlučnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << premijerke Margaret Tačer.

Šovinistički i rasistički povici, pominjanje genocida nad Bošnjacima u Srebrenici ili Žute kuće, postali su deo folklora na sportskim događajima u Srbiji - od Beograda i Novog Sada, do Novog Pazara, Čačka, Kruševca i drugih gradova u unutrašnjosti zemlje.

Na rukometnom meču Crvene zvezde i Novog Pazara 10. oktobra u Beogradu, navijači beogradskog kluba uzvikivali su pogrdne parole i istakli uvredljive transparente na račun gostiju, posle čega je novopazarski klub istupio iz Arkus lige Srbije, a protiv Crvene zvezde pokrenut je disciplinski postupak.

"Šovinizam je tragedija koja usporava sve procese u društvu i ti procesi se iz sporta prenose na dnevnu politiku i iz dnevne politike na sport.

"Svi ti slogani o Srebrenici, Kosovu. To je utuk na utuk, što se kaže", poručuje za BBC na srpskom Dragan Koković, sociolog i autor knjige Sport, društvo i nasilje.

Navijački šovinistički ispadi "nikome ne donose ništa dobro", a država i društvo se mogu obračunati sa tim "vrlo lako, ako postoji prava volja za to", kaže za BBC na srpskom Ivan Golac, bivši fudbaler Partizana koji je značajan deo karijere proveo u Engleskoj.

Pored volje države, neophodno je da se uključe i svi članovi društva, jer je rešenje "uvek i samo u vašoj kući", dodaje Golac.

Rukometaši Crvene zvezde dočekali su Novi Pazar u meču Arkus lige Srbije, a navijači beogradskog kluba uzvikivali su tokom utakmice u Hali Šumice uvredljive parole i skandirali su Ratku Mladiću, bivšem komandantu Vojske Republike Srpske koji je pravosnažno osuđen na kaznu doživotnog zatvora pred sudom u Hagu zbog genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Razvili su i nekoliko transparenata, pružajući podršku Mladiću uz uvrede upućene Bošnjacima.

Husein Memić, član uprave Rukometnog kluba Novi Pazar i Upravnog odbora Arkus lige Srbije, posle meča je osudio ponašanje navijača beogradskog klua i najavio povlačenje njegovog tima iz takmičenja, kao i da će on podneti ostavku na funkciju u ligi.

Tokom svih 60 minuta meča čule su se "šovinističke i fašističke parole", tvrdio je Memić.

"Ovome mora da se stane na put. Delegat utakmice se pravio da čuje neke druge povike, kao da je čuo: 'Napred, Zvezda', a ne skandiranje Ratku Mladiću", poručio je on.

U izveštaju sa meča objavljenom na sajtu Sportskog društva Crvena zvezda, nije bilo reči o pogrdnom skandiranju navijača ovog kluba upućenom gostima iz Novog Pazara.

Iz Arkus lige izdali su saopštenje u kojem se navodi da je navijanje na meču do 40. minuta bilo "u sportskom i fer-plej duhu", da bi se onda "čulo neprimereno skandiranje" i razvijeni su transparenti "uvredljivog sadržaja".

Utakmica je privremeno prekinuta, a na zahtev delegata sklonjeni su sporni transparenti.

"Meč je potom nastavljen, a navijanje je bilo fer i sportski do kraja", piše u saopštenju Lige.

Potom je pokrenut disciplinski postupak protiv RK Crvena zvezda zbog "propusta u organizaciji meča".

Narednog dana su iz Arkus lige u novom rešenju potvrdili da ih je RK Novi Pazar obavestio da je upravni odbor tog kluba doneo "jednoglasno rešenje" o istupanju iz lige.

Klub je preko Fejsbuk stranice zvanično potvrdio odluku.

Doneta je i odluka o brisanju dosadašnjih rezultata Novog Pazara i liga će nastaviti da funkcioniše sa umanjenim brojem ekipa, dodaje se.

Očekuje se pokretanje disciplinskog postupka protiv Novog Pazara, a potencijalna novčana kazna za klub mogla bi ići do 300.000 dinara, kaže u izjavi za BBC na srpskom Vladimir Knežić, sekretar lige.

Sociolog Dragan Koković navodi da uvek navijači reaguju "i sa jedne i sa druge strane", čime dolazi do stvaranja začaranog kruga nasilja.

"Zbog toga treba uzeti u obzir i kakav je Novi Pazar domaćin kada je reč o sportskim događajima", napominje on.

Koković dodaje da su slične stvari "već viđene kod nas" i dodaje da klub možda nije trebalo da donese radikalnu odluku.

Nacionalizam je ovde sveopšta pojava i česta je na ovim prostorima, a kada se na to doda mržnja prema drugim narodima onda dolazi do šovinizma, čega takođe ima, navodi sociolog Koković.

Kao neko ko je rođen u Prijepolju i ko je radio u Novom Pazaru, upoznat je sa netrpeljivošću između različitih etničkih i verskih grupa.

"Uvek je ovde bio trusan teren posle rata, a nema razloga da toga bude - treba smiriti strasti i dovesti ih na nivo koji je podnošljiv", poručuje on.

Nekada su navijači protivničkih timova išli zajedno na utakmice, a sada ih razdvajaju kordonima, priseća se Ivan Golac.

On napominje da navijači koji uzvikuju šovinističke i fašističke parole, te pribegavaju nasilju na sportskim stadionima "rade antiljudske i nečastive stvari" koje su kontraproduktivne i za njih i za klub i za državu.

U Hrvatskoj je zagrebački Dinamo zbog rasističkih ispada navijača više puta plaćao kazne UEFA.

Dva najekstremnija slučaja desila su se upravo na utakmicama reprezentacije Hrvatske.

U junu 2015. godine na terenu stadiona Poljud u Splitu, uoči utakmice sa Italijom, bio je iscrtan kukasti krst. Hrvatskoj je oduzet jedan bod.

Dve godine pre toga, fudbalski reprezentativac Josip Šimunić je zbog korišćenja ustaškog pozdrava "Za dom spremni" posle meča sa Islandom dobio 10 mečeva suspenzije, a kažnjen je i novčano.

To je bio i kraj njegove karijere u reprezentaciji, a zbog kazne je propustio i Svetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine.

U februaru 2019. godine, grupa huligana je u Splitu napala vaterpoliste Crvene zvezde iz Beograda jer su im videli obeležja kluba.

Bežeži od huligana, jedan od vaterpolista je skočio u more.

Evropska fudbalska unija je 2019. godine pokrenula disciplinski postupak protiv FS Crne Gore zbog rasističkog ponašanja navijača na utakmici sa Engleskom u kvalifikacijama za EURO 2020.

Engleska je u Podgorici pobedila 5:1, a igrači gostujućeg tima bili su na meti rasističkih ispada navijača.

Navijači su tokom utakmice na rasnoj osnovi vređali tamnopute reprezentativce Engleske Denija Rouza, Rahima Sterlinga i Kaluma Hadsona Odoja.

Sličnih primera ima mnogo na Balkanu.

Navijači Škendije iz Tetova u Severnoj Makedoniji su na jednoj utakmici, posle incidenata na meču Srbija - Albanija u Beogradu, izneli transparent: "Oni (Srbi) su rak Evrope - UEFA, je l' ti potrebno još?".

Pred početak revanša baraža za plasman na Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016minutom ćutanja je trebalo da bude odata počast žrtvama terorističkih napada koji su se desili u petak u Parizu.

Međutim, gostujući navijači su prvo počeli da skandiraju: "Palestina, Palestina", što je razumljivo dovelo do reakcije pristalica domaće reprezentacije koja im je odgovorila zvižducima.

Irci su slavili sa 2:0 na toj utakmici i ukupnim rezultatom 3:1 se plasirali na EURO.

Nekada su navijači protivničkih timova išli zajedno na utakmice, a sada ih razdvajaju kordonima, priseća se Ivan Golac.

On napominje da navijači koji uzvikuju šovinističke i fašističke parole, te pribegavaju nasilju na sportskim stadionima "rade antiljudske i nečastive stvari" koje su kontraproduktivne i za njih i za klub i za državu.

Ove sezone se vratio u klub sa Malog Kalemegdana, što mnogim navijačima crveno-belih nije bilo po volji.

Ipak, Kalinić se u intervjuu za SportKlub izvinio onima koje je kontroverzna izjava o Kosovu povredila, rekao je da je ono za njega "neizostavni deo Srbije i da tako treba da ostane zauvek".

Košarkaš je odlučio i da donira jednu mesečnu platu za pomoć "srpskom narodu na Kosmetu".

Iz redova navijačke grupe Delije oglasili su se saopštenjem u kojem su naveli da su "prepoznali dobru volju" kod Kalinića, ali su upozorili da "niko nikada neće biti dobrodošao u Zvezdu ako priča loše o Srbiji, crkvi, Zvezdi, Delijama".

"Poslednje upozorenje upravi da sledeći igrač koji dođe, a ideološki je nepodoban, biće znak da budemo protiv iste", dodaje se u saopštenju.

Dragan Koković u ovakvom načinu komunikacije i ponašanja navijača vidi veliki problem.

Navijači su u mnogim klubovima postali "više od tog 12. igrača" i mešaju se u mnogo stvari u vezi sa njihovim funkcionisanjem.

"Videli smo nedavno da navijači Zvezde određuju kako treba da se ponašaju neki ljudi - došlo je do pomirenja sa Kalinićem, ali oni postavljaju neke uslove.

"Neko ko je navijač ne može klubu postavljati uslove, jer klub ima menadžere koji se pitaju za poslovanje - tako je i sa Novim Pazarom i sa drugim klubovima i to nikada nije dobro", objašnjava ovaj sociolog.

Brojne evropske države borile su se protiv rasizma, šovinizma i nasilja na sportskim terenima, a primeri se mogu naći u Engleskoj i Italiji.

Nekadašnji fudbaler i trener beogradskog Partizana, Ivan Golac, proveo je najveći deo karijere u Engleskoj - nosio je dresove Porstmuta, Sautemptona, Bornmuta i Mančester Sitija.

Kada je stigao na Ostrvo, dočekala ga je "jedna lepa i humana priča" kako na terenu, tako i na tribinama, priča za BBC na srpskom ovaj 71-godišnjak.

Međutim, ubrzo je došlo do porasta nasilja i rasizma među engleskim navijačima, a sve je kulminiralo 29. maja 1985. godine na meču italijanskog Juventusa i Liverpula na stadionu Hejzel u Briselu u okviru tadašnjeg Kupa šampiona.

U jednoj od najvećih sportskih tragedija svih vremena, poginulo je 39 lica, najveći broj stradalih bili su fanovi Juventusa.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom
Pogledaj vesti o: Raška

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Srbija i nasilje u sportu: Zašto šovinizam pobeđuje sport u Srbiji - „problem je uvek u vašoj kući“

Izvor: Radio 021, 15.Okt.2021

U prethodnih 20 godina u Srbiji je bilo više od 10 većih šovinističkih i rasističkih incidenata, a poslednji se dogodio na rukometnom meču Crvene zvezde i Novog Pazara posle čega je klub iz Raške istupio iz lige.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.