Sportsko društvo Crvena Zvezda

Izvor: juGmedia, 04.Mar.2014, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sportsko društvo Crvena Zvezda

Crvena Zvezda je uvek bila drugačija od drugih,  mangupski stil života prihvaćen od avangardne omladine  naše zemlje što je učinilo da postane jedan od  najprepoznatljivijih brendova Srbije u Evropi i svetu. Prema  nekim procenama 48, 2 procenata stanovništva naše zemlje  uzrasta od 15. do 77. godina navija za Zvezdu, među njima veliki broj umetnika, slikara, glumaca, akademika, visokih državnih  funkcionera, muzičara.

Ideja o osnivanju SD Crvena Zvezda je >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << krenula na inicijativu Gradskog odbora  Ujedinjenog saveza antifašističke omladine Srbije. Tokom februara 1945. godine su počele pripreme za osnivačku skupštinu jednog omladinskog fiskulturnog društva, sa ciljem da bude sastavljeno od raznih sportskih sekcija. U duhu tog vremena nosilo je naziv Omladinsko – fiskulturno društvo (OFD). Trebalo je još samo odrediti ime…

3. marta 1945. godine, na sednici Inicijativnog odbora, dan pre održavanja  skupštine, dugo je diskutovano oko toga kakvo bi ime trebalo dati novom sportskom kolektivu. Postoje razne verzije tog čina, ali se većina slaže da su „kumovi“ bili Slobodan Ćosić i Zoran Žujović. Nakon brojnih predloga (Mladost, Udarnik, Torpedo, Dinamo, Lokomotiva…) Ćosić je rekao da se novo društvo zove Zvezda, a Žujović spontano dodao da bude crvena. Sa ovim predlogom su se svi složili.

4. marta 1945. godine je zvanično osnovano Omladinsko fiskulturno društvo  Crvena Zvezda u velikoj dvorani starog DIF – a u Deligradskoj 27. Tom prilikom su i određene boje društva: crvenoplavo – belo sa belom petokrakom zvezdom na crvenoj Odlučeno je da prostorije Društva budu u ulici Kralja Milutina 2, u jednoj sobi gradskog odbora Ujedinjenog saveza antifašističke omladine Srbije (USAOS). Prvi predsednik društva je bio Đorđe Paljić, a potpredsednici Zoran Žujović i Slobodan Ćosić, sekretar Ljubiša Sekulić, blagajnik Dušan Bogdanović, a ekonom Predrag Đajić.

Pored fudbalske, Društvo je imalo još sedam sekcija – košarkašku, stono – tenisku, šahovsku, plivačku, atletsku, odbojkašku i veslačku.

Prvu registraciju za OFD Crvena Zvezda je obavljena 3. marta 1945. godine. Legitimaciju je izdao Glavni odbor fiskulturnog saveza Srbije, na ime  Zorana Žujovića. Poziv za upis u sportski klub Crvena zvezda objavio je dnevni  list „Politika“ 7. marta 1945. godine.

Od svog osnivanja pa do današnjeg dana SD Crvena Zvezda je osvojila ukupno 571 trofej. Trenutni predsednik SD Crvena Zvezda je Petar Škundrić, koji je na toj  funkciji došao 30. septembra 2010. godine.

Na kraju, razmišljao sam kojim rečima bi moglo da se objasni šta je Crvena Zvezda i setio sam se reči glumca Ljubomira Ljube Tadića koji je rekao: „Nema velike ljubavi bez velike radosti, ali i bez velike patnje. E, to vam je Crvena Zvezda. Ima da se raduješ do neba, ali sekiracija ti ne gine. Svi smo mi Zvezdaši isti, a neki neće da kažu da smo svi isti. E, ja nisam za te koji se samo raduju. Siguran sam da su pravi zvezdaši i danas slični nama iz prvih Zvezdinih godina.“

Milan Ž. Trajković

dipl. istoričar
Pogledaj vesti o: Crvena Zvezda

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.