Splićani bore za spas Hajduka

Izvor: Politika, 14.Okt.2012, 23:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Splićani bore za spas Hajduka

Na današnjoj vanrednoj sednici Gradskog veća u Splitu glavna tema je opstanak Hajduka, koji duguje 30 miliona evra, a građani i navijači bi trebalo da izađu na mirne proteste

Splitski Hajduk je u dugovima do guše, teg od 30 miliona evra šiba ga jače od najžešće bure i nezadrživo vuče ka dnu mora, teg kakav je kod nas iskusila i Crvena zvezda pa i dalje živi. Danas na sednici Gradskog veća u Splitu glavna tema biće opstanak Hajduka, kako piše www.index.hr, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << a očekuje se da će građani i navijači izaći na mirne proteste. „Dođi na protest za spas Hajduka“, stoji na sajtu najvatrenije grupe pristalica „bilih“ s Poljuda – „Torcide“.

Predhodna sednica Gradskog veća, održana pre tri dana, uskomešala je strasti u gradu koji je takoreći nezamisliv bez Hajduka, osnovanog pre 101 godinu. Veće je odbilo da klubu da garancije za kredit od 30 miliona kuna (četiri miliona evra) da bi nastavio da životari, a ovo odbijanje značilo je da Hajduk više nije u stanju da uredno servisira svoje obaveze, odnosno da mora u – stečaj. Kako je objavio sajt „Dalmacijanjuz“, kako se sednica primicala kraju izgledalo je da će svi članovi veća dići ruku za spas Hajduka, ali je onda usledio pravi „politički igrokaz“.

Pre glasanja otišlo se na desetominutnu pauzu, a za to vreme je zamenik gradonačelnika Jure Šundov novinarima rekao da će predstavnici njegove stranke glasati „za“ samo ako se postigne konsenzus svih članova veća. Međutim, samo sedam je glasalo za, pet protiv, a ostali su bili uzdržani. Za su bili Sanja Bilač, Mirko Ramljak, Tomislav Prljević, Tomislav Gojo (svi HDZ), Luka Roguljić (HDSSB), i nezavisni članovi Ljubica Vrdoljak i Milica Cipci. A protiv Gojko Cepo, Aida Batarelo, Vesna Perak (svi SDP), Goran Kovačević i Joško Dvornik (obojica HNS).

Da bi se klubu odobrio kredit neophodan je konsenzus.

Kad je glasanje završeno, mnogi i nisu znali šta takav ishod zapravo donosi, a samo je predsednik kluba Marin Brbić procedio kroz zube: „Hajduk odlazi u stečaj“!

Neki upozoravaju da je sve ovo politička igra gradonačelnika Željka Keruma (Hrvatska građanska stranka) koga su prekjuče ispred skupštine grada prozivali navijači Hajduka. Socijaldemokratska partija Hrvatske svojim poslednjim saopštenjem jasno jasno stavlja do znanja da se njeni članovi neće pojaviti na današnjoj vanrednoj sednici Gradskog veća:

„Gradski odbor i klub članova veća SDP-a Split smatra da smo već dali dovoljno objašnjenja za naš stav pa samim tim nema više potrebe za učestvovanjem u političkoj farsi koju organizuju HDZ i HGS, odnosno, upravo onih koji su Hajduk doveli u ovakvu situaciju. Naglašavamo da smo u protekolom periodu više puta predlagali različite načine pomoći Hajduku, ali vladajuća HDZ i HGS nisu imale sluha za naše konstruktivne predloge.“

Ivan Brleković, nekadašnji potpredsednik Fudbalskog saveza Hrvatske, prokomentarisao je za „Indeks“ položaj u kojem se nalazi Hajduk. Upitan šta je mogući spas, odgovorio je:

„Da neko Hajduku da 200 miliona kuna (30 miliona evra) i za taj novac dobije vreću bez dna. Treba rešiti odnose oko stadiona i videti šta je to imovina Hajduka. Sve je haotično zahvaljujući katastrofalnom Zakonu o sportu čiji je autor ugledni profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu“.

S. R.

objavljeno: 15.10.2012.
Pogledaj vesti o: Crvena Zvezda

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Splićani se bore za spas Hajduka

Izvor: Politika, 15.Okt.2012, 11:42

Na današnjoj vanrednoj sednici Gradskog veća u Splitu glavna tema je opstanak Hajduka, koji duguje 30 miliona evra, a građani i navijači bi trebalo da izađu na mirne proteste..Splitski Hajduk je u dugovima do guše, teg od 30 miliona evra šiba ga jače od najžešće bure i nezadrživo vuče ka...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.