Šokantna vest iz FIFA - Zvezda ostaje bez zvanja prvaka sveta iz 91?!

Izvor: Sportske.net, 28.Jan.2017, 12:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šokantna vest iz FIFA - Zvezda ostaje bez zvanja prvaka sveta iz '91?!

Četvrt veka posle istorijskog uspeha našeg najtrofejnijeg kluba, FIFA želi da revidira istoriju?!

Pravi šok izazvala je informacija koju ovog jutra prenose brojni mediji u zemlji i svetu.

Naime, portal ''Goal'' objavio je najnoviji stav FIFA u vezi sa istorijom osvajača titula prvaka sveta.

Aktuelni prvak sveta je madridski Real, koji je ove zime trijumfovao na klupskom Svetskom prvenstvu u Jokohami, ali izgleda da bi Crvena zvezda, >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportske.net << kao i mnogi drugi nekadašnji osvajači mogli da ostanu bez tog zvanja.

Naime, Crvena zvezda je taj trofej u Tokiju 1991. godine osvojila pobedom nad čileanskim Kolo Kolom (3:0), u vreme kada se duel prvaka Evrope i Južne Amerike nazivao ''Interkontinentalnim kupom''.

Međutim, od 2000. godine, FIFA organizuje klupsko Svetsko prvenstvo, sa većim brojem učesnika, sa svih kontinenata i na osnovu najnovijeg stava FIFA, samo pobednici ovog takmičenja moći će ubuduće da sebe nazivaju prvacima sveta.

Naravno, istorijski trofej Zvezdi niko nikada ne može da oduzme, problem je samo u nazivu ove titule.

''FIFA je prepoznala i cenila sve inicijative osnivanja svetskih klupskih prvenstava tokom istorije. Takva je situacija i sa turnirima na kojima su učestvovali evropski i južnoamerički klubovi, poput Kupa Rija 1951. i 1952. godine i Interkontinentalnog kupa.

Ipak, FIFA je 2000. godine počela da organizuje Svetsko klupsko prvenstvo na kojima učestvuju predstavnici svih šest konfederacija. Pobednici tih takmičenja su timovi koje FIFA zvanično smatra svetskim klupskim prvacima",
saopštila je FIFA u odgovoru na pitanje koje je postavio brazilski ''Estadao'', a koji danas prenose mediji širom sveta.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Sportske.net...






Povezane vesti

Zvezda nije FIFA prvak sveta!

Izvor: Večernje novosti, 28.Jan.2017

Prema Infantinu, Interkontinentalni kup je bio promocija globalnog fudbala i negde je razvio ideju o formiranju "pravednog Mundijala za klubove" koji je formiran 2000. godine, ali je u pravom formatu ustanovljen 2005. godine CRVENA zvezda je u Tokiju 1991. godine pobedila Kolo-Kolo...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportske.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportske.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.