SL: Zvezda preko Borca do maksimalnih +14

Izvor: B92, 24.Okt.2015, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SL: Zvezda preko Borca do maksimalnih +14

Ekipa Crvene zvezde povećala je svoju prednost u odnosu na drugoplasiranog na tabeli, savladavši Borca iz Čačka u derbiju 15. kola Superlige – 4:2 (2:2).

Tim Miodraga Božovića odigrao je još jedan sjajan meč, upisavši tako 12. trijumf u nizu, pa sada ima čak 14 bodova više upravo od ekipe Nenada Lalatovića.

Dule na stadionu Rajko Mitić doneo nam je fenomenalnu utakmicu. Aleksandar Katai doneo je dva gola prednosti Zvezdi, ali je na isti način odgovorio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srđan Vukajlija, pa je posle 45 minuta igre bilo 2:2.

Ipak, crveno-beli nisu menjali pristup i u nastavku, da bi u drugom delu igre potpuno zasluženo rešili u svoju korist. Najpre je Marko Grujić uz dosta sreće u 60. minutu doneo novu prednost svom timu, da bi konačan rezultat, i pored velikog broja šansi u finišu na obe strane, postavio Predrag Sikimić petnaest minuta pre kraja.

Navijači Crvene zvezde su prvi put ove sezone podbacili što se posete tiče, jer ih je bilo samo 8.000 na stadionu, što je skoro duplo manje nego protiv Vojvodine sredinom nedelje.

Zvezda u narednom kolu dočekuje OFK Beograd, dok će Čačani gostovati niškom Radničkom. Obe ekipe će u međuvremenu imati obaveze u šesneastini finala Kupa Srbije – crveno-beli u sredu putuju u Bačku Palanku, a 'Zebre' u Čelarevo.

Domaćin je od starta krenuo ofanzivno, a Aleksandar Katai ubrzo je pokazao zašto je u ovom trenutku igrač u najboljoj formi u Superligi. Prvo je u 16. minutu, posle asistencije Srđana Plavšića, ušao u kazneni prostor i oštrim udarcem u bliži ugao kaznio loše postavljanje Vladimir Bajića.

Trinaest minuta kasnije, takođe posle kombinacije po desnom boku, najbolji strelac Zvezde odigrao je dupli pâs sa Markom Petkovićem i sa ivice kaznenog prostora rutinski pogodio dalji ugao – za svoj deseti pogodak u 15. odigranih mečeva.

Ipak, iako je delovalo da će Zvezda u laganom ritmu privesti poluvreme kraju, gosti su odgovorili istom merom preko Srđana Vukajlije. Najbolji strelac gostiju je najrpe u 36. minutu kaznio loš prijem Marka Petkovića i lobovao istrčalog Damira Kahrimana, da bi samo četiri minuta kasnije loptu Dušana Mićića pretvorio u izjendačenje. posle lošeg postavljanja ponovo Petkovića.

Međutim, nije Zvezda promenila pristup, nastavila je sa silovitim napadima od starta drugog dela igre, a posle nekoliko promašaja Uga Vieire, Mičela Donalda i Kataia novu prednost doneo je Marko Grujić. Mladi vezista domaćih oprobao je udarac sa dvadesetak metara, a lopta se od štopera Borca Miljana Jablana odbila u kontra ugao gola gostiju, prevarivši Bajića.

Nisu crveno-beli ni tada odustajali od napada, Luis Ibanjes je dvadesetak minuta pre kraja projektilom zadrmao prečku gola rivala, a onda je rezervista Predrag Sikimić upisao prvenac u dresu novog kluba, posle asistecnije Grujića. Do kraja meča, priliku da trijumf svog tima učini još ubedljivijim propustio je Petković, kada sa samo metar nije pogodio praznu mrežu, posle dobre timske akcije.

Superliga Srbije – 15. kolo:

subota:

OFK Beograd – Metalac 1:0 (1:0)

Jovanović 19

Radnički Niš – Rad 1:0 (0:0)

Marjanović 58

Crvena zvezda – Borac 4:2 (2:2)

Katai 13, 28, Grujić 61, Sikimić 74. - Vujaklija 35, 40

18.00 Javor – Jagodina

18.00 Radnik – Novi Pazar

nedelja:

15.00 Voždovac – Vojvodina

17.00 Mladost – Partizan

petak:

Čukarički – Spartak 3:0 (2:0)

Matić 23, Galvao 45+1, Marinković 74(ag)

Tabela:

1. Crvena zvezda 15 13 2 0 40:11 41

2. Borac Čačak 15 8 3 4 22:16 27

3. FK Čukarički 15 7 4 4 17:8 25

4. Radnički Niš 15 6 7 2 12:6 25

5. Partizan 14 7 3 4 30:19 24

6. Javor 14 6 5 3 14:8 23

7. Vojvodina 14 6 2 6 22:26 20

8. Novi Pazar 14 5 4 5 12:17 19

9. FK Voždovac 14 4 5 5 13:13 17

10. Mladost 14 3 7 4 11:14 16

11. OFK Beograd 15 5 0 10 14:19 15

12. Metalac 15 3 6 6 14:19 15

13. Rad Beograd 15 3 4 8 17:25 13

14. Radnik Surdulica 14 1 8 5 12:23 11

15. Spartak Subotica 15 2 5 8 10:22 11

16. Jagodina 14 1 7 6 5:19 10

Sastavi:

Crvena zvezda: Kahriman, Petković, Pavićević, Jovanović, Ibanjes, Grujić, Donald, Plavšić, Katai, Srnić (od 86. Jović), Vieira (od 64. Sikimić)

Borac Čačak: Bajić, Tanasin, Jablan, Miletić, Živković, Mićić, Jovančić, Knežević (od 64. Milojević), Jevtović, Zorić (od 63. Vukmirović), Vujaklija (od 86. Đerić)

Miodrag Božović se odlučio da u startnu postavu vrati Vukašina Jovanovića, koji je zbog povrede protiv Rada propustio pobedu nad Vojvodinom (3:0) u sredu, pa se Aleksandar Luković našao na klupi. S druge strane, iako je Lalatović najavljivao da njegovim tim možda neće biti kompletan, 'Zebre' su kompletne u Beogradu.

U uvodnih desetak minuta meča nije bilo previše uzbuđenja, s tim da su crveno-beli bili ti koji su od starta preuzeli kontrolu nad loptom i uspostavili blagu inicijativu. Opet je bilo vidljivo da je Aleksandar Katai zaspoložen za igru, ali su defanzivci Čačana uspeli na vreme da ga zaustave.

Nastavio je Katai sa fenomenalnim partijama od starta nove sezone, pošto je u 15. minutu, na svom 15. meču u sezoni, postigao ukupno deveti gol, uz pet asistecnije. I ovoga puta, ponovo se u ulozi asistenta našao Srđan Plavšić, povukavši loptu dijagonalno u sredinu, pre nego što je proigrao krilnog napadača na levom boku.

Najbolji strelac kluba je krenuo ka golu, prebacio loptu sa leve na desnu nogu i oštro šutirao pored čuvara u bliži ugao gola gostiju, a Bajić lošijim postavljanjem omogućio da se lopta nađe u maloj mrežici – 1:0.

Pokušao je Borac da se vrati u igru na narednih desetak minuta igre, nešto otvorenijim i agresivnijim pristupom, ali je Zvezda opet bila ta koja je imala opasnu šansu. Mićić je pogrešio, što je iskoristio Vieira i uneo loptu u šesnesterac, ali za razliku od derbija nije uspeo da pogodi lob u dalji ugao.sa levog boka.

Međutim, samo tri minuta kasnije Aleksandar Katai pokazao je zašto je nedavno dobio poziv u nacionalnim tim Srbije. Marko Petković je lepo probio sa pozicije desnog beka, razmenio dupli pâs sa Kataije, a ovaj sa ivice peterca rutinski stigao do desetog pogotka u sezoni – 2:0.

Nastavilo se sa sjajnom igrom na najvećem srpskom stadionu, a 'Zebre' su u 33. minutu mogle da se vrate u meč. Mićić je šutirao sa ivice kaznenog, a lopta se odbila do Vujaklije na penalu, koji je bio u ofsajdu.

Arbitri nisu reagovali, ali je Kahriman uspeo da izađe i odbrani udarac najboljem strelcu gostiju.

Ipak, u 33. minutu gosti stižu do pogotka. Asistent kod drugog gola crveno-belih, Marko Petković je veoma loše primio dugu loptu na levo krilo, Srđan Vujaklija sve to lepo pratio i sa desetak metara prebacio Kahrimana, a lopta se od prečke odbila u mrežu – 2:1.

Sada je domaćin bio taj koji je pokušao da iznenadi protivnika brzim napadima, a još jednom je Katai bio u centru pažnje. U 37. minutu je uspešno prošao po desnom krilu i poslao loptu po zemlji na peterac, ali je Bajić ovoga puta zatvorio bliži ugao u koji je Vieira skrenuo loptu.

Činilo se da će ekipa Miograda Božovića pokušati da to poluvremena ponovo stekne dva gola prednosti, krenuli su sve intenzivniji napadi, Ugo Vieira je imao novu šansu, ali je kazna za otvoreniju igru i ovoga puta stigla posle kontranapada.

Mićić je u 41. minutu odlično video Vujakliju, koji je krenuo da utrčava u pravo vreme na liniji od 40 metara od gola, kaznivši činjenicu da Petković nije dovoljno izašao u pravljenju ofsajd zamke. Izbio je sâm na istrčalog Kahrimana, obišao ga i samo ćušnuo loptu u praznu mrežu za svoj osmi pogodak u šampionatu2:2.

Prvo poluvreme donelo nam je veoma dobar fudbal, kakav se i očekuje i u derbiju dve najbolje plasirane ekipe. Zvezda je silovito otvorila za 12. pobedu u nizu, preko svog najboljeg igrača Aleksandra Kataija stigla je do dva gola prednosti, ali je Srđan Vujaklija u samo četiri minuta vratio 'Zebre' u igru sa dva lepa gola.

Kao i na početku meča, Zvezda je krenula ofanzivno od samog starta nastavka, a opasno je bilo već u 47. minutu kada je Bajić boksovao loptu, ali je pokušaj Katajia iz voleja sa ivice kaznenog završio preko prečke.

Drugi deo igre otvoren je malo neobičnom izmenom 'Grofa' Božovića jer je Srđana Plavšića zamenio Aleksandar Luković, a Vukašin Jovanović se preselio na poziciju zadnjeg veznog.

Ni ovoga puta nije bilo previše razlike u razvijanju meča, pošto je lider šampiona uskoro inicijativu i pritisak pretvorio u novo vođstvo. Vieira je u dva navrata bio zamalo kratak u petercu, ali je sve to ispravio Marko Grućijć – svojim četvrtim pogotkom u sezoni – uz dosta sreće.

Možda i najbolji igrač crveno-belih u poslednjih mesec dana pokušao je sa distance u 60. minutu, a lopta se od Miljana Jablana odbila u kontra stranu i uhvatila Bajića na 'pogrešnoj' nozi – 3:2.

Za razliku od prethodnih situacija kada su padali pogoci, sada nije bilo toliko intenziteta od tima koji je primio gol. Jeste Borac zaigrao nešto više u poslednjoj liniji, ali je Zvezdin ojačani vezni red lako izašao na kraj sa svim pokušajima ekipe Nenada Lalatovića. U međuvremenu, Ugo Vieira je prepusti svoje mesto Predragu Sikimiću.

Ni u preostalih dvadesetak minuta nije nedostajalo uzbuđenja. Najpre je Luis Ibanjes sa ivice kaznenog uputio pravi projektil, ali je Belić uspeo da skrene loptu nekako do prečke.

Nedugo zatim ipak je sve bilo rešeno, kada je Marko Grujić povukao loptu u 75. minutu po levom krilu sve do gol-aut linije, pre nego što je poslao po zemlji na drugu stativu, a pridošlica i Voždovca je bez većih problema je smestila u praznu mrežu – 4:2.

Samo 120 sekundi kasnije mogao je Vukajlija da kompletira het-trik i još jednom vrati Borac u igru, ali je Kahriman sada bio bolji i pravovremenim istrčavanjem zaustavio šut napadača gostiju.

Poslednju šansu na susretu imao je Marko Petković u desetak minuta pre kraja. Katai, Sikimić i Petković su lepo kombinovali, Bajić je u nastavku akcije zaustavio pokušaj Sikimića, da bi Petković propustio šansu da sa samo metar pogodi praznu mrežu i 'aktivira petardu'.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

MARKO GRUJIĆ: Suze su mi zamalo krenule zbog skandiranja Delija!

Izvor: HotSport.rs, 25.Okt.2015, 10:52

Fudbaleri Crvene zvezde savladali su čačanski Borac sa 4:2 u 15. kolu Superlige Srbije, na stadionu “Rajko Mitić”.. . Izabranici Grofa Božovića tako su nastavili svoj trijumfalni niz ove jeseni došavši do 12. vezane pobede u elitnom fudbalskom srpskom takmičenju.. Svakako, jedan od heroja...

Nastavak na HotSport.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.