S mukom do ubedljive pobede

Izvor: Politika, 08.Mar.2014, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

S mukom do ubedljive pobede

Prvenstvo države u fudbalu: Crvena zvezda – Napredak 4:1 (1:1). – Kruševljani poveli iz penala, „crveno-beli” izjednačili u 45. minutu, a u drugom poluvremenu Dauda s dva gola rasterao sve brige domaćina

Crvena zvezda je pobedila s 4:1 (1:1), ali je do te ubedljive pobede došla s teškom mukom. Napredak je bio odličan u prvom poluvremenu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << poveo, ali mu je na isteku 45. minuta nestala koncentracija. Zvezda je izjednačila posle kornera, a u drugom poluvremenu sabila protivnika na njegovu polovinu. I taj pritisak je urodio plodom.

Za razliku od Zvezdinih fudbalera koji su ušli u meč ne raščistivši sa sobom da li će da zapnu od samog početka ili da opipaju puls protivnika, pa onda po potrebi da doziraju koliko će da se založe, Napretkovi su znali šta hoće. Čim je sudija dao znak za početak susreta oni su krenuli kao neka solidna zapadnoevropska ekipa, koja u gostima hoće da ostvari dobar rezultat.

I „crveno-beli” više od pola sata nisu mogli da dođu k sebi od takvog „drskog” pristupa Kruševljana. Već u četvrtom minutu Zvezdin gol je bio u opasnosti. Njeni igrači su bili zbunjeni silovitim jurišima gostiju, pogrešili su nadomak svog gola, a Kelhar je krajnjim naporom otklonio opasnost, ali je Zvezdinim pristalicama srce sišlo u pete, dok su gledali kako lopta ide ka Bajkovićevoj desnoj stativi. Na njihovu sreću ona je za nekoliko centimetara otišla u korner.

Ali, u 14. minutu im nije bilo spasa. Mićić s pola igrališta, sa leve aut-linije, ubacio loptu u srce kaznenog prostora Crvene zvezde. Gavrić je odlično pratio nameru svog saigrača, utrčao iza Mijailovića i malo pre Bajkovića sklonio loptu u stranu. Zvezdin golman nije zakočio na vreme, napadač Kruševljana je pao i sudija je pokazao na belu tačku.

Najstrožu kaznu je izveo Dimitrov. Pucao je nisko u golmanov desni ugao, gde se i Bajković i bacio, ali nije mogao ništa da učini.

Posle toga je Napredak nekoliko puta munjevito izveo protivnapade, ali to nije donelo promenu rezultata. U 31. minutu su izveli dugu akciju, u „brazilskom stilu”, međutim, Bajićev šut sa ivice šesnaesterca Bajković je izbio preko prečke.

Zvezdi se posrećilo u poslednjim trenucima prvog poluvremena. Lazović je ubacio loptu s desne strane, ali je ona odbijena u korner. Isti Zvezdin igrač je iz ugla oštro ubacio loptu na bližu stativu, centarhalf Pavićević ju je u punom naletu zahvatio glavom i kroz iglene uši pogodio mrežu. Krznarić se je bacio u svoj levi ugao, ali je lopta našla brešu između njega i stative i domaćin je umesto s brigom na predah otišao s olakšanjem.

Otvaralo je to Zvezdi velike mogućnosti u drugom poluvremenu i ona je od njegovog samog početka pokušala da nastavi tamo gde je stala na isteku prvih 45 minuta. Za razliku od početka utakmice njeni igrači su silovito krenuli željni da što pre steknu prednost. Napredak je u prvom poluvremenu pokazao da protiv njega mora da se zapne iz petnih žila, jer nije došao u Beograd da igra samo na svojoj polovini, nego i da zametne megdan sa Zvezdom i na njenoj polovini.

Mogla je Zvezda i u tom periodu da olakša sebi posao. Najbolju priliku je propustio Dauda u petom minut. Izišao je kao pobednik iz duela s Frimpongom, ušao u šesnaesterac i pored dvojice odbrambenih igrača Napretka, koji su stajali kao skamenjeni pucao. Ali, Krznarić je odbranio.

Dauda tada nije bio strelac, međutim, kao da je time najavio da će da dobije okršaj sa svojim čuvarem. U 72. minutu je doveo Zvezdu u vođstvo. Lazović je izveo korner, Frimpong je ispustio iz svog „zagrljaja” Daudu i u tom trenutku izgubio orijentaciju. Zvezdin napadač je iskoristio što mu je protivnik okrenuo leđa i glavom dobro naciljao – 2:1.

Tri minuta kasnije je sve bilo odlučeno. Mrđa je ušao u šesnaesterac s leve strane i ubacio loptu na peterac. Frimpong je zadremao, Dauda je istrčao ispred njega i lako povećao na 3:1 obezbedivši tako pobedu „crveno-belima”.

Zvezda se nije zaustavila na tome. Nastavila je da napada i uskoro je dobila prilika da da i četvrti gol. Nad Mrđom je načinjen jedanaesterac, a sa bele tačke je pucao Ninković. Krznarić mu je odbranio, a odbijenu loptu je Mrđa posla u gol, ali je sudija dosudio da se penal ponovo izvede, jer je golman Napretka pre šuta izašao s gol-linije. U drugom pokušaju Ninković je šutirao u drugu stranu, a Krznarić se kao i prvi put bacio u levu i 4:1 za domaćina.

Stadion: C. zvezde. Gledalaca: 20.650. Sudija: Jovanetić (Užice). Strelci: 0:1 Dimitrov iz jedanaesterca (14), 1:1 Pavićević (45), 2:1 Dauda (72), 3:1 Dauda (75), 4:1 Ninković iz jedanaesterca (78). Žuti kartoni: Bajković, Petković, Kelher (C. zvezda), Krznarić i Cvetković (Napredak).

CRVENA ZVEZDA: Bajković 7, Petković 7, Mijailović 6, Gogić 6, Pavićević 8, Kelhar 7, Lazović 8, Milijaš 6 (od 72. Kovačević), Dauda 9 (od 79. Rakić –), Pečnik 6 (od 62. Ninković 6), Mrđa 7. Trener: Stojanović.

NAPREDAK: Krznarić 7, Cvetković 6, Aškovski 6, Mićić 7, Janičić 7, Frimpong 5, Gavrić 6 (od 66. Ndijaje 6), Regan 6, Bajić 5 (od 73. Vidaković –), Dimitrov 6 (od 84. Vukmirović –), Trujić 6. Trener: Lalatović.

I. Cvetković

objavljeno: 09.03.2014

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.