RT: Novootkrivena egzoplaneta kandidat za kolonizaciju

Izvor: Vostok.rs, 28.Avg.2019, 09:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Novootkrivena egzoplaneta kandidat za kolonizaciju

Tri nove stenovite planete veličine Zemlje, od kojih jedna ima veliku verovatnoću da može da podrži ljudski život, otkrivene su u orbiti zvezde udaljene samo 12 svetlosnih godina. Sve tri egzoplanete su najmanje 1,4 do 1,8 puta veće od Zemlje, te orbitiraju oko njihove crvene patuljaste zvezde, Điles 1061, svaka tri do 13 dana. Zvezda se nalazi na daljini od samo 12 svetlosnih godina, što je čini 20. najbližom zvezdom u Sunčevom sistemu, praktično komšijom u kosmosu. Jedna od stenovitih egzoplaneta, planeta D, pronađena je u zoni pogodnoj za život, gde temperature omogućavaju da tečna voda bude prisutna na površini.
Planete su otkrivene metodom radijalne brzine ili „kolebanja“, koje se zasniva na neznatnoj promeni talasne dužine svetlosti koju prouzrokuje nebesko telo koje prolazi pored svoje zvezde i menja količinu svetlosti koju zvezda ispušta, a otkriće je objavljeno u "Arhivu". "Sada smo jedan korak bliže do dobijanja popisa stenovitih planeta u solarnom okruženju", rekao je Ignasi Ribas, koautor novog rada i istraživač na Institutu za kosmičke nauke u Barseloni. Crveni patuljci su najmanja i najhladnija vrsta zvezda u Mlečnom putu, što ih čini idealnom lokacijom za naseljivanje egzoplaneta. Međutim, njihove nepredvidljive eksplozije znače da nije svaka planeta u njihovoj orbiti održiva opcija. Naučnici sada moraju da nauče više o istoriji zvezde, jer su visoki nivoi prethodne aktivnosti mogle planetu D zasuti intenzivnim zračenjem, što je čini nepodobnom da podrži ljudski život. Izvor: Vostok / RT 
Pogledaj vesti o: Crvena Zvezda

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.