Preokret CZT,  polufinale s Cibonom

Izvor: B92, 30.Mar.2014, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preokret CZT, polufinale s Cibonom

Košarkaši Crvene zvezde Telekom na trijumfalan način okonačali su takmičenje u regionalnoj ABA ligi.

Crveno-beli su posle preokreta savladali Cibonu u Zagrebu 76:67, pa su regularnu sezonu okonačali na prvom mestu sa 22 pobede i samo četiri poraza.

Izabranici Dejana Radonjića su veći deo meča bili u zaostatku, ali su odličnom igrom u poslednjih nekoliko minuta i serijom od 17:0 uspeli da stignu do važne pobede - obezbedivši Srbiji i naredne sezone četiri mesta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u ABA ligi.

Zvezdina pobeda u Zagrebu znači i da će Partizan i Cedevita odigrati meč bez takmičarskog značaja u ponedeljak, jer je usled ishoda meča u hali "Dražen Petrović" poznato da su polufinalni parovi fajnal fora Crvena Zvezda Telekom - Cibona i Partizan - Cedevita.

Kao i u meču sa Budiveljnikom, ponovo je, kada je bilo najpotrebnije, najbolji bio Čarls Dženkins, uz podršku DeMarkusa Nelsona. Cibona je na pet minuta do kraja imala sedam poena prednosti, ali je Zvezda serijom od 17:0 stigla do preokreta i trijumfa.

U tim trenucima probudio se Čarls Dženkins i serijom od osam poena najavio preokret svog tima. Junak pobede u Evrokupu meč je okončao sa 14 poena (2/2 za tri), a sjajan je bio i DeMarus Nelson, koji je bio i najefikasniji kod gosiju, sa 18 ubačenih poena, četiri skoka i tri asistencije. Jaka Blažič dodao je devet poena, uz jednu ključnu trojku u finišu, dok je Boban Marjanović susret okončao sa 12 ubačenih poena i šest skokova.

S druge strane, najbolji je bio Darijo Šarić sa 15 poena, dok je Darko Planinić dodao 13.

Raspored 26. kola ABA lige:

nedelja

Cibona – Crvena zvezda Telekom 67:76

17.30 Igokea – Široki

17.30 Zadar – Olimpija

ponedeljak

20.45 Mega Vizura – Budućnost

20.45 Partizan – Cedevita

subota:

Krka – Solnok 73:67

MZT – Radnički 87:95

Tabela

1. Crvena zvezda 22-4

2. Cedevita 19-6

3. Partizan 17-8

4. Cibona 17-9

5. Budućnost 15-10

6. MZT Skoplje 12-13

7. Igokea 12-13

8. Krka 11-14

9. Olimpija 11-14

10. Mega Vizura 11-14

11. Radnički 10-16

12. Solnok 8-17

13. Široki 6-19

14. Zadar 6-19

Tok meča:

Cibona je nešto bolje odigrala uvodnih pet minuta meča, seriju koševa otvorio je Planinić sa linije za slobodna bacanja, da bi Blesingejm i Siriščević pogotcima za tri poena doneli svojoj ekipi šest poena prednost (13:7). Nastavila je Cibona sa nešto bržom igrom, ali crveno-bele u igri održava tandem Marijanović-Nelson koji je postigao svih 15 poena za gostujući tim (20:15).

Košgetersku seriju svojih kolega prekida Čarls Dženkins, Lazić zatim pogađa svoju prvu trojku, ali domaći tim pogotcima Darija Šarića odlazi na prvi odmor sa pet poena prednost (27:22).

I u uvodnim minutima druge četvrtine nastavilo se u ritmu koš za koš. Najpre je Šarić svojim devetim poenom odveo Cibonu na maksimalnu prednost, da bi Katić i Nelson vratili Zvezdu na samo koš zaostatka (29:27). Međutim, usledila je nova serija domaće ekipe, koja novi poenima Šarića i Kusa ponovo beži rezultatski (36:27).

Zvezda do kraja prvog poluvremena nije uspevala da pogodi gotovo ništa u napadu, ali Cibona to nije iskoristila da napravi još veću razliku. Raspoloženima Šariću i Kusu priklučio se Jagodić-Kuridža, dok Zvezda za prihvatljiv zaostatak može da zahvali Marku Simonoviću i borbenom Jaki Blažiču (43:35).

Ni početak drugog poluvremena nije nam doneo ništa novo, Šarić I Rozić nastavili su bez većih problema da rešavaju situacije ispred koša gostiju, pa je posle pet minuta igre razlika I dalje bila ista kao na poluvremenu (49:41). Međutim, Zvezda je uspela da se konsoliduje i preko Nelsona I Blažića uspela da se približi (49.44).

Crveno-beli su samo na kratko uspeli da održavaju minus od pet-šest poena, da bi Kus serijom od pet vezanih poena ponovo doneo svom timu osetniju prednost (57:49), da bi do kraja trećeg perioda videli polaganje Dženkinsa (57:51).

Zvezda je lose otvorila poslednju deonicu, pa je Cibona ponovo stigla na deset poena prednosti. Ipak, crveno-beli su uspeli brzo da se vrate i trojkama Dženikinsa i Nelsona priđu na samo koš zaostatka (63:61).

Nastavila je Zvezda da igra u istom ritmu, a u najbitnijem trenutku probudio se Čarls Dženkins. Crveno-beli su zaigrali angažovanije u odbrani, a Dženkins je vezao osam poena i doneo prvu osetniju prednost svom timu. Popularnom 'Đenki' pridružili su se Jaka Blažič i DeMarkus Nelson, za neverovatnu seriju 20:4 i važan trijumf za srpsku košarku (67:76).

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.