Pravosnažna presuda Urošu Mišiću

Izvor: RTS, 04.Maj.2011, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravosnažna presuda Urošu Mišiću

Konačnom, pravosnažnom presudom Apelacionog suda Urošu Mišiću prepolovljena zatvorska kazna. Krivično delo pokušaj teškog ubistva prekvalifikovano u ometanje službenog lica u vršenju dužnosti.

Apelacioni sud u Beogradu danas je i zvanično saopštio da je pravosnažnom presudom smanjio kaznu Urošu Mišiću sa deset na pet i po godina zatvora za napad na žandarma Nebojšu Trajkovića na fudbalskoj utakmici Crvena zvezda - Hajduk Kula, 2. decembra 2007. godine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Sudija Višeg suda u Beogradu Velimir Lazović ranije je dva puta osudio Mišića na deset godina zatvora.

Obe te presude su ukinute da bi na kraju bilo odlučeno da se Mišiću sudi pred većem Apelacionog suda i doneo pravosnažnu presudu kojom mu je gotovo prepolovljena kazna.

Lazović je u obrazloženju prvostepene presude rekao da je Mišić kriv za pokušaj teškog ubistva žandarma, jer je sud iz video-snimaka sa utakmice i iskaza oštećenog "nesumnjivo utvrdio da je Mišić sa upaljenom bakljom prilazio Trajkovićevom licu i leđima".

U obrazloženju presude Lazović je naveo i da je presuda navijaču adekvatna, i da "predstavlja poruku da se neće trpeti takvi napadi koji su postali epidemija".

Tom odlukom, preinačena je prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu, a krivično delo pokušaj teškog ubistva, prekvalifikovano je u ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

Na osnovu dokaza izvedenih na suđenju pred većem Apelacionog suda, utvrđeno je da Mišić nije nameravao da ubije Trajkovića, nego da napadne policajca koji je obezbeđivao javni red i mir.

U obrazloženju presude navodi se i da je tokom drugostepenog postupka, a na bazi sudsko-medicinskog veštačenja i veštačenja stručnjaka za pirotehniku, Apelacioni sud utvrdio da "Mišić gorući deo upaljene baklje nije pokušao da ugura Trajkoviću u usta, jer lokalizacija opekotina nije neposredno u predelu usana, već je u predelu leđa i leve strane lica koja zahvata i kosmati deo".

Pregledom snimka utvrđeno da je Mišićev napad bakljom trajao dve sekunde.

"Na ovaj način Apelacioni sud je utvrdio da se radi o običnim teškim telesnim povredama, i da umišljaj tuženog nije išao za tim da oštećenog liši života, već da napadne službeno lice u obavljanju poslova javnog reda i mira", piše u saopštenju.

Odluka o kazni je doneta shodno tome da je okrivljeni Uroš Mišić, odlukom Apelacionog suda osuđen za lakše krivično delo za koje je inače predviđena minimalna kazna zatvora od tri godine, što znači da u konkretnom slučaju nije bilo ublažavanja minimalne zakonom propisane kazne za ovo delo.

"Takođe, po nalaženju Apelacionog suda, prvostepeni sud nije dao adekvatan značaj okolnostima da je krivično delo okrivljeni izvršio kao mlađe punoletno lice, da ranije nije osuđivan, kao i činjenicu da su veštaci koji su obavili veštačenje okrivljenog naveli da s obzirom na njegove karakteristike ličnosti se ne očekuje u daljem toku života recidiv", piše u saopštenju suda.

Apelacioni sud je prilikom donošenja odluke o kazni imao u vidu i dužinu trajanja prvostepenog postupka koja se "ne može smatrati suđenjem u razumnom roku".

"Presuda Apelacionog suda u Beogradu, iako je postupak koji joj je prethodio izazivao veliku medijsku pažnju i pritisak javnosti, doneta je isključivo na osnovu činjenica koje je sud utvrdio na pretresu pred drugostepenim sudom i na osnovu uverenja suda da se kaznom koja je izrečena presudom postiže, prevashodno, specijalna, a zatim i generalna prevencija", piše u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.