Poraz borbene Zvezde na premijeri

Izvor: B92, 17.Okt.2013, 18:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poraz borbene Zvezde na premijeri

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su od Lokomotive iz Kubanja rezultatom 87:84, u prvom kolu grupe D ovogodišnje Evrolige.

Zvezda, koja posle 14 godina igra u najelitnijem takmičenju, ostavila je odličan utisak pred više od 19 hiljada ljudi u Areni, ali nije uspela da dođe do trijumfa.

Najefikasniji u ekipi Crvene zvezde bio je Blejk Šilb sa 17 poena, 8 skokova i 6 asistencija. Odlično su ga pratili Ivan Radenović i DeMarkus Nelson sa 14 poena, kao i Boban Marjanović >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa 'dabl-dabl' učinkom (10p i 10sk).

Iako je Zvezda nadskočila Lokomotivu, gosti su imali ukupno 22 asistencije čime su dolazili do poena u ovako neizvesnom meču.

Fenomenalni Markus Vilijams predvodio je Lokomotivu ubacivši 23 poena uz 7 skokova i 3 asistencije. Odličan je bio i Ričard Hendriks sa 19 poena, 9 skokova i 3 asistencije.

U derbiju prvog kola grupe D u kojoj se nalazi i Zvezda, Laboral Kuča čeka Makabi, a Fernando San Emeterio smatra da su kontre ključ protiv Izraelaca.

Kapije Arene otvorene su u 16:30, a sat vremena pre početka utakmice u našoj najvećoj hali bilo je oko šest hiljada ljudi. Ispred ulaza na severnu tribinu sve je više navijača koji formiraju redove za ulazak u Arenu.

Navijači koji su ušli ranije razvili su veliki transparent 'Delije sever' preko cele severne tribine. Otprilike 25 minuta pre početka meča u 'Kombank areni' stigli su i vaterpolisti Crvene zvezde koje su navijači pozdravili gromoglasnim aplauzom.

Nedugo poslo vaterpolista u Arenu su stigli i fudbaleri Zvezde koji su takođe pozdravljeni od najvernijih navijača. Oni su počeli sa skandiranjem 'Hoćemo titulu, hoćemo titulu' upućenim fudbalerima.

Podršku 'crveno belima' pružaju i navijači Olimpijakosa, čija grupica je stigla u Beograd. Tu su i bivši igrači Milan Gurović i Dražen Bolić.

Tok meča:

Prvu petorku domaće ekipe čine Nelson, Marjanović, Lazić, Blažič i Šilb dok će iz Lokomotive prvi na parket Bikov, Broun, Vilijams, Simon, Hendriks.

Podbacivanje je dobila Lokomotiva, Simon je promašio za tri poena, pa mu se revanširao Mitrović. Prvi pogodak na meču postigao je Hendriks sa distance. Simon krade loptu Laziću i poentira za 4:0. Mitrović gubi loptu, Braun u kontri fauliran, Lazić pao iza koša. Siguran sa penala Braun.

Lazić na asistenciju Šilba postiže trojku i budi navijače na tribinama. Marjanović je promašio čist šut, a Hendriks iz polukontre zakucava za 8:3. Demarkus Nelson odlično je prošao i pogodio uz faul. Realizovao je i penal i smanjio na 8:5.

Zvezda ima velikih problema na startu u obrani, Hendriks ponovo polaže bez problema. Već u sledećem napadu Vilijams je ponovo lako prošao, a posle novog promašaja Mitroviča, Braun iz kontre pogađa uz faul.

Radenović smanjuje na 15:8, ali Vilijams u sledećem napadu pogađa trojku i posle samo pet minuta razlika je dvocifrena. Nelson vraća trojku - 18:11.

U Areni je viđena treća trojka zaredom, ponovo Vilijams pogađa iz bloka i vraća +10. Šilb je promašio sa distance.

Vilijams drži sve konce u rukama, asistira i vodi napade, Hendriks pogađa, a u sledećem napadu Radenović uspeva da postigne koš uz faul. Siguran je bio Radenović i postigao peti poen.

U igru je ušao i Raško Katić, a posle poena sa penala Marića, nije pogodio sa poludistance. Vilijams najzad promašuje trojku, ali Dženkins promašuje zicer na drugoj strani.

Kombinacija Vilijams-Braun ponovo uspeva da probije odbranu ’crveno belih’ za 26:24. Blažić smanjuje, a Marić pravi faul u napadu.

Zvezda ima ogroman problem u odbrani, dozvoljavaju protivnicima da ih uvuku ispod koša i lagano poentiraju. Katić polovičan sa slobodnih bacanja, a posle još jedne odlične akcije Lokomotive Marić pogađa za 28:17.

Jaka Blažič je uneo malo živosti u igru Beograđana, ali je Kalneitis pogodio uz zvuk sirene i vratio 10 razlike za Lokomotivu.

Blažič sa dva sjajna napada smanjuje razliku na 6 poena. Prvo je odlično prošao, a onda i ukrao loptu Simonu i položio. Zukov je promašio za tri poena posle loše organizacije, a Radenović postiže nove poene.

Blažič je preuzeo odgovornost, postigao je osam poena i potpuno razgalio navijače u Areni. Crvena zvezda je znatno pojačala odbranu, ali je Radenović promašio zicer za potpuni povratak.

U ovim trenucima igra se veoma brzo, Lokomotiva ne uspeva da se poveže, a umesto Radenovića na parket se vraća Šilb.

Vilijams je promašio oba bacanja, ali je Marjanović napravio faul u napadu.

Prve poene na meču postigao je Dženskins, ubacio je trojku, a već u sledećem napadu novim poenima doneo potpuno izjednačenje. Zvezda je zatvorila prilaze svom košu i nije primila koš iz igre. Sjajnim zakucavanjem Marjanović je doneo prednost Zvezdi, ali je Bikov odličnim prodorom izjednačio.

Novo vođstvo ’crveno belima’ doneo je Blejk Šilb sa slobodnih bacanja. To su njegovi prvi poeni na meču. Zvezda igra fenomenalnu odbranu, igrači Lokomotive potpuno su izgubljeni i ponovo gube loptu u napadu.

Simon promašuje šut za tri, a Šilb iz teške pozicije povećava prednost svog tima. U lošu igru svoje ekipe stopio se i Vilijams koji većn nekoliko napada ne može da pogodi koš.

Rezultat u drugoj četvrtini je neverovatnih 18:4 za Beograđane.

"Slabo smo igrali u odbrani u prvih deset minuta, ali smo reagovali u drugoj, zaigrali mnogo čvršće, pametnije i koncentrisanije. U drugo poluvreme ulazimo sa željom da nastavimo u istom ritmu", rekao je na poluvremenu trener Crvene zvezde Dejan Radonjić.

Raško Katić doneo je posle skoka u napadu 40:38, a Bikov je ponovo napravio korake, drugi put u dva napada.

Odličan lob pas Katića za Šilba, ali ovaj ne uspeva da pogodi. Očajan pas Brauna koji je završio u gornjem prstenu, što Šilb kažnjava laganim polaganjem. Odličnom odbranom Šilb je naterao Kalnijetisa da napravi faul u napadu nad Katićem.

Blažič useva da iznudi faul dve sekunde pre poluvremena, ali nema penala. Posle akcije iz auta, šutira Šilb, ali je neprecizan.

Posle prvog poluvremena i velikog preokreta u drugoj četvrtini, Crvena zvezda protiv Lokomotive vodi sa 42:38.

Bobi promašuje iz reketa na otvaranju drugog dela igre, a Bikov poentira posle ulaza. Blažič je bio neprecizan za tri, a Hendriks je brzo izjednačio na 42:42. Ono što nije uspeo Blažić uspeo je Radenović, nova trojka ’crveno belih’.

Demarkus Nelson nije pogodio trojku, ali je Marjanović odlično skočio i uhvatio loptu. Visoki centar je fauliran pri šutu i bio je precizan sa penala.

Biković je ponovo prošao, a u sledećem napadu Hendriks je iskoristio neopreznost Radenovića i zakucao. Istom merom vratio mu je Marjanović na drugoj strani. Zvezda ne ispušta prednost 51-46.

Vilijams pogađa trojku, a posle napada Radenovića lopta ipak izlazi u aut. Nelson krade loptu Vilijamsu i svojim osmim poenom iz zakucavanja ’pali’ Arenu.

Gde je stao Nelson, nastavio je Šilb. Izašao je iz bloka i pogodio za tri. Braun se ušunjao u reket, ali je fauliran, Amerikanac je bio siguran sa linije penala.

Zvezda u ovim trenucima ima problema u organizaciji, pa su gosti prišli na minus jedan. Međutim, već u sledećem napadu Radenović pogađa trojku za +4. Posle tih poena jedan navijač izuo je svoje patike i bacio ih ka terenu, obezbeđenje je odmah reagovalo i izvelo navijača van hale.

Nelson je prošao ubacio loptu u obruč, ona se koprcala dok je neko iz Lokomotive nije izbio, a sudije nisu priznale pogodak, pa posle treće četvrtine Zvezda vodi sa 59:58.

Gregorjev je na otvaranju poslednje deonice pogodio i doneo prednost Lokomotivi još od sredine druge četvrtine.

Posle odlične kontre Lokomotive Nelson fenomenalnom rampom zaustavlja Kalnijetisa. Posle nvih poena Marića, Blažič pogađa trojku i vraća rezultatski egal – 62:62. Lokomotiva pravi mini seriju, a trojkom Vilijamsa dolazi na +5. Vilijams je, kao i u prvoj četvrtini, preuzeo igru u svoje ruke, a novom trojkom je doneo Lokomotivi prednost od osam poena. Lokomotiva je znatno pojačala odbranu i svela Zvezdu na samo četiri poena u četvrtini.

Simas Jasaitis je trojkom ponovo vratio Lokomotivu na dvocifrenu prednost, a Katić iz reketa nije uspeo da smanji. Šilb je lepim prodorom smanjio, ali je Jasaitis ponovo pogodio trojku za najveću prednos Lokomotive 78:65.

Marjanović i Nelson su u sledećem napadu, postigli 4 poena, ali je Hendriks opet vratio iz teške pozicije. Radenović promašuje sa distance, a visoka prednost gostiju uticala je i na to da atsmofera u Areni splasne.

Nelson je posle tajm auta odigrao odličnu odbranu 1 na 1, ukrao loptu Kalnijetisu koji ga je faulirao. Dženkins je bio siguran sa penala, a Marjanović je zakucavanjem spustio prednost Lokomotive na -4.

Blažič imao zicer da vrati potpunu neizvesnost, ali je promašio polaganje. Bikov promašuje oba bacanja, a Šilb pogađa iz nemoguće situacije. Lokomotiva vodi dva razlike 13 sekundi do kraja.

Posla pauze, Simonović je faulirao Vilijamsa koji je bio siguran sa slobodnih bacanja. Ušlo se u penal završnicu posle koša Šilba, ali je Vilijams opet bio hladne glave.

Međutim, u sledećem navratu promašio je prvo bacanje, ali je i to bilo dovoljno pošto Nelson nije uspeo da pogodi preko celog terena, pa je Lokomotiva slavila rezultatom 87:84.
Pogledaj vesti o: Evroliga

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.