Poledica: Zadatak Sindikata da štiti interese fudbalera

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Apr.2020, 13:40

Poledica: Zadatak Sindikata da štiti interese fudbalera

Sindikat profesionalnih fudbalera Nezavisnost (SPFN), na čelu sa predsednikom Mirkom Poledicom, odgovorio je Crvenoj zvezdi i Partizanu, nakon šti su večiti rivali zajednički reagovali na stav Poledice da Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) nigde nije preporučila smanjenje plata igračima zbog pandemije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << korona virusa.

"Pre svega, SPFN nije davao nikakva zvanična saopštenja u vezi sa trenutnim stanjem u srpskom fudbalu i prekidom takmičenja zbog pandemije korona virusa. SPFN kao predstavnik igrača u Srbiji i punopravni član Svetske organizacije profesionalnih fudbalera (FIFPro) putem društvenih mreža svakodnevno obaveštava svoje članstvo o trenutnom stanju u svetu i Srbiji povodom pandemije korona virusa, kao i razgovorima koje se vode na najvišem nivou između svih zainteresovanih strana", ističe se u saopštenju SPFN.

Kako se navodi, činjenica je da je ostvarivanje prava igrača vrlo često u koliziji sa interesima klubova, što je prirodno i razumljivo u odnosima svih zaposlenih i poslodavaca bilo gde u svetu.

"Međutim, naša obaveza da zaštitimo članove se nikada ne može dovoditi u pitanje, niti će ovakva "zajednička saopštenja" uticati na SPFN da zanemari brigu o fudbalerima u Srbiji. Zapravo, ovakva saopštenja su dokaz nama, sportskoj i široj javnosti u Srbiji, kao i FIFPro kao našoj krovnoj organizaciji, da posao obavljamo zakonito, profesionalno i pošteno, u isključivom interesu igrača".

U svakom slučaju, bez obzira na formu našeg izjašnjenja, ostajemo pri jasno izrečenom stavu da srpski klubovi u ovom trenutku ne trpe nikakvu štetu, poručiuju iz SPFN.

"Trenutno je nemoguće proceniti u kom pravcu će se dalje razvijati fudbalska industrija, najava FIFA da je spremna da pomogne klubove sa 2,7 milijardi evra jasno ukazuje da naši klubovi ne bi trebalo da brinu nakon okončanja pandemije. Takođe, navodi u vezi sa poremećajem na tržištu transfera igrača su u ovom trenutku neosnovani zbog činjenice da bi u normalnim okolnostima transfer period počeo tek 20. juna 2020. godine. UEFA je obavestila sve svoje članice da bi odluka o prekidu prvenstava bila preuranjena i neopravdana, kao i da očekuju da se prvenstva igraju tokom letnjih meseci a transfer periodi će biti produženi".

Naš zadatak, navode iz SPFN, je da pre svega štitimo interese igrača i da za njih ishodujemo najveću pravnu zaštitu. Zbog toga već duže vreme imamo jasnu sliku da poslovanje naša dva najuspešnija kluba, u delu izmirenja obaveza prema igračima, i pored učešća u evropskim takmičenjima i milionskim prihodima, nije bilo dobro i pre vanrednog stanja.

"Sledom navedenog, jasno je da se na vrlo uvredljiv i krajnje nepristojan način novonastala situacija koristi za ucenjivanje, drastično smanjenje zarada igrača (u mnogo većim iznosima nego što je javnosti predočeno) i vređanje SPFN i njenog čelnika. Ponavljamo, loše poslovanje klubova i veliko kašnjenje u izmirenju odavno dospelih obaveza nema veze sa vanrednim stanjem u Srbiji koje traje tek 20-ak dana. Na kraju, skrećemo pažnju da SPFN nikada nije direktno učestvovao u pregovorima između igrača i klubova o umanjenju zarada i sve odluke koju donesu igrači i klubovi kao rezultat njihovog međusobnog dogovora, bez prinude, ucene i pretnji, biće u potpunosti poštovani od strane SPFN i FIFPro", zaključuje se u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Večiti derbi,   Zvezda - Partizan

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.