Pazi, leđa!

Izvor: Politika, 03.Nov.2011, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pazi, leđa!

Naizgled beznačajne greške dovode do teških posledica, pa je posle Užica za fudbalere Crvene zvezde svaka utakmica biti ili ne biti

Posle trećine prvenstva fudbaleri Crvene zvezde zaostaju za Partizanom četiri boda. To nije razlika zbog koje se dižu ruke od borbe za titulu, ali način na koji je došlo do nje zahteva od „crveno-belih” da obnove neke lekcije iz škole fudbala.

U Zvezdi s pravom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << žale za neiskorišćenim prilikama u prvih četvrt sata igre u Užicu. Međutim, niko joj nije kriv što njeni igrači nisu prisebni kada je najpotrebnije.

Zašto je to tako mi možemo da nagađamo, a njen trener mora da nađe lek. Da li su nesuđeni strelci dekoncentrisani, da li ih „lopta neće” ili nisu dorasli zadatku to su pitanja na koja bi za „crveno-bele” bilo dobro da što pre nađu odgovor.

Protiv Slobode je, ako se gleda šire od rezultata (1:1), bilo i nečega što može da ohrabri one kojima je Zvezda na srcu. Potvrdilo se da je igra preko krila delotvorna protiv bunkera. Ne samo gol, nego i ostale prilike su nastale posle ubacivanja sa strane. U tome se naročito istakao Marko Vešović, ali jedna lasta ne čini proleće.

Vezni red je, po običaju, previše „išao na sigurno” što je omogućavalo protivniku da pročita njegove namere i pravovremeno se nađe tamo gde treba.

Zvezdine odbrane u nekoliko mahova kao da nije ni bilo, pa je Bajković vadio kestenje iz vatre. Primljeni gol ne ide njemu na dušu, nego nekim njegovim saigračima, koji su zatajili u kritičnom trenutku. Neki su uradili ono što ne treba, a drugi nisu učinili ono što treba.

Nekada je bila prava retkost da prvoligaški igrač, pogotovo onaj koji igra u Crvenoj zvezdi, ne zna da li mu preti opasnost sleđa. Sada su, maltene, krivi saigrači što ga nisu upozorili: „Pazi, leđa!” Ili što ga nisu obavestili da ga s te strane ne vreba opasnost.

U Užicu, malo pre gola za Slobodu, Reljić je bez ikakve potrebe izbacio loptu u korner. Bio je samo nekoliko metara od gola i mogao je da je pusti da izađe u gol-aut, jer je najbliži užički fudbaler bio predaleko.

Zvezda tada nije platila ceh što njen bek nije bio priseban, ali jeste kasnije. Ponovo u svom šesnaestercu nije znao gde se nalazi igrač koga on treba da čuva. Krajnjim naporom je izbio loptu, iako je mogao da je isprati u gol-aut ili čak i da je smiri.

Kad je već odlučio da je izbije učinio je to mimo svih pravila – prosto ju je u luku ubacio u kazneni prostor svog tima. Ona je pala pravo na nogu Kasalici, koji ju je iz voleja, potpuno neometan, u maniru klasičnog engleskog centarfora, kao iz praćke poslao u Zvezdinu mrežu.

Pored Reljića koji je „uradio više nego što je trebalo” pogrešilo je još nekoliko fudbalera „crveno-belih”. Umesto da neko od njih krene na loptu da je izbaci ili bar da zasmeta golgeteru Užičana oni su samo posmatrali šta se dešava kao da su obični gledaoci. Nema fudbalske škole koja bi tako nešto savetovala svojim polaznicima.

Mala greška ovog, mala greška onog, i tabela pokazuje koliko to košta. I zato je od sada za Zvezdine igrače svaka utakmica – biti ili ne biti.

I. Cvetković

-----------------------------------------------------------

Za Zvezdu više nema lakih protivnika

Posle žreba za četvrtfinale Kupa Srbije u fudbalu, u koje je Crvena zvezda ušla kroz iglene uši (golom iz penala u poslednjem minutu na svom stadionu protiv Banata) njen trener Robert Prosinečki je izjavio:

– Ne postoje laki protivnici u Kupu. Mislim da smo se mi u prethodnoj rundi u to najbolje uverili. Dobro je što igramo kod kuće. Samim tim smo favoriti protiv Smedereva, ali moraćemo da damo maksimum kako bismo prošli u polufinale.

objavljeno: 03.11.2011

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Lazović preskače „romantičare“

Izvor: Danas, 03.Nov.2011

Fudbaleri Crvene zvezde imaće težak zadatak u sutrašnjem derbi meču 11. kola Jelen Superlige kada na Marakanu bude stigao OFK Beograd. Crveno-beli su svoju poziciju na tabeli dodatno zakomplikovali remijem u Užicu prošlog vikenda pa sada za večitim rivalom zaostaju četiri boda.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.