OTIŠAO LEGENDARNI BORA KOSTIĆ

Izvor: Kurir, 12.Jan.2011, 09:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OTIŠAO LEGENDARNI BORA KOSTIĆ

Borivoje - Bora Kostić, srpska fudbalska legenda, otišao je među anđele. Jedan od najboljih igrača Crvene zvezde preminuo je u ponedeljak u 81. godini posle duge i teške bolesti, a njegov saigrač Dragoslav Šekularac (73) za Kurir otkriva kakva je veličina bio Bora. Šeki priznaje da nikad ne bi postao druga

Borivoje - Bora Kostić, srpska fudbalska legenda, otišao je među anđele.

Jedan od najboljih igrača >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Crvene zvezde preminuo je u ponedeljak u 81. godini posle duge i teške bolesti, a njegov saigrač Dragoslav Šekularac (73) za Kurir otkriva kakva je veličina bio Bora. Šeki priznaje da nikad ne bi postao druga Zvezdina zvezda da nije bilo Bore, čoveka kojeg su krasile vrline i kojem se divila cela bivša Jugoslavija.

Bora Kostić je za Crvenu zvezdu odigrao 580 utakmica i dao 539 golova. Osvojio je sedam titula u prvenstvu i tri nacionalna kupa. Novinari su ga opisivali kao mirnog centarfora „strahovite levice“, dok su ga navijači obožavali.

- Uh... Teško je pričati o velikom Bori. Njega smatram legendom Crvene zvezde, čovekom koji je sam klubu donosio titule. Bora je bio omiljen kod svih, kako na terenu tako i van njega. Rado se šalio na svoj račun. Njegova veličina se odslikavala u tome što je u teškim utakmicama preuzimao odgovornost. To mogu samo veliki ljudi - rekao je Dragoslav Šekularac, a potom dodao:

- Ne pričam ovo sada zato što je Bora umro, već zato što je bilo tako. Slobodno napišite. Nikada ne bih postao Zvezdina zvezda da nije bilo Bore. To vam životom garantujem.

Dragoslav Šekularac mlađim generacijama pokušava da otkrije kakav je Bora Kostić bio fudbaler.

- Bora je davao golove, ali i asistirao. Loptu je udarao na neverovatan način. Bio je strah i trepet za sve golmane, a legendarnom Lavu Jašinu je dao gol sa 35 metara. Bora je imao dugo stopalo i, kada bi loptu šutnuo, ona je išla kao projektil. Zato smo mi u gustim utakmicama gledali da padnemo oko 20 metara od gola, jer smo znali da Bora cepa mrežu. Njegova lopta je imala neverovatan felš, to nikada u životu kasnije nisam video. Fijukala je dok je išla ka golu. Takvi golovi su mu bili specijalnost.

I pored toga što je u dugom razdoblju bio najzaslužniji igrač za velike Zvezdine trijumfe, u klubu nije imao tretman koji je zaslužio.

- Bora je Zvezdi sam doneo titule 1956, 1957, 1959. i 1960. godine. Umeo je da se nosi s nepravdom, sve je to nosio u sebi. Nije žalio ni za čim, mada je s nekom dozom ironije znao da kaže „hajde, vi legende, učinite nešto za Zvezdu“. Bio je u pravu, jer je nama Zvezda sve u životu dala.

Bora Kostić je umro uz suprugu Mirjanu, a njegov najbolji drug u poslednjim danima života bio je unuk Petar Grujić. Komemoracija je danas u 11 časova na stadionu Crvene zvezde, a sahrana u 15.30 na Novom groblju u Beogradu.

Nikad komunista

Bora Kostić nikad nije bio član Saveza komunista. To je podatak koji je malo ko znao.

- Bora je bio patrijarhalno vaspitan. Nikad se nije bavio politikom. Njega to nije interesovalo. Nije hteo da bude direktor, da vozi besna kola, da se ističe među drugima - objasnio je Šekularac.

Haubica u levici

Kolikom silinom je Bora Kostić šutirao loptu, pokušao je da objasni Dragoslav Šekularac.

- Znali smo svi da stanemo na gol-liniju i pokušamo da šutnemo loptu što više. Svi mi smo znali da opalimo jako po lopti, a ona je gubila snagu na centru. Kad bi je Bora raspalio, nije mogla da se smiri ni u protivničkom šesnaestercu!

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.