NA MESTU VELIKE TRAGEDIJE: Delije će u Pireju navijati sa tribine poznate po MASOVNOJ POGIBIJI (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Dec.2019, 06:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NA MESTU VELIKE TRAGEDIJE: Delije će u Pireju navijati sa tribine poznate po MASOVNOJ POGIBIJI (FOTO)

Crvena zvezda gostuje Olimpijakosu na stadionu Karaiskakis.

Fudbaleri Crvene zvezde večeras od 21 čas gostuju Olimpijakosu u utakmici poslednjeg kola grupne faze Lige šampiona na stadionu Karaiskakis. Za razliku od ostalih evropskih gostovanja, navijači šampiona Srbije ovog puta neće striktno biti smešteni u sektoru predviđenom za njih, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << popularnom kavezu, već će se pomešati sa pristalicama pirejskih crveno-belih sa kojima gaje bratske odnose.

Stadion Olimpijakosa izgrađen je davne 1895. godine kako bi se koristio na Olimpijskim igrama naredne godine i prvenstveno je nosio naziv Neo Faliron Velodrom. Međutim, nakon renoviranja 1964. godine odlučeno je da se preimenuje u Karaiskakis stadion, po grčkom vojnom komandantu Jorgosu Karaiskakisu. Stadion u Pireju je ponovo renoviran 2004. godine i od tada ima kapacitet od 32.115 mesta.  Ipak, iako je sada veoma moderan i lep stadion Karaiskakis će zauvek ostati upamćen po velikoj tragediji koja se dogodila 8. februara 1981. godine. Naime, Olimpijakos je tog dana u velikom atinskom derbiju savladao AEK sa ubedljivih 6:0 i navijači crveno-belih su trijumf želeli da proslave sa igračima. Nažalost, ta želja je bila kobna po 21 osobu tog dana.

Najvatreniji navijači Olimpijakosa koji su smešteni na kapiji 7 (Gate 7) su se zaleteli da sa tribine dođu do terena kako bi na travi proslavili veliku pobedu. Međutim, vrata su bila zatvorena, pa je bilo nemoguće izaći na teren, a navijači koji su velikom brzinom silazili ka izlazu to nisu mogli da vide. Kao posledica svega, navijači su gazili jedni preko drugih i veliki broj je povređen, a čak 21 osoba je izgubila život. U znak sećanja na poginule, Olimpijakos je na tom delu tribine, koja je prekrivena crvenim stolicama, postavio 21 crno središte koje formira broj 7.

Inače, Crvenoj zvezdi će večerašnji duel biti treće gostovanje na Karaiskakisu od poslednjeg renoviranja, a u prva dva tim iz Ljutice Bigdana nije ostvario trijumf. Pirejski i beogradski crveno-beli su 2011. I 2012. godine igraki prijateljske mečeve u Grčkoj, koji su završeni remijem 1:1 i pobedom domaćina 2:1 godinu dana kasnije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.