Milošević: Još jedan napad na Srbe motivisan mržnjom

Izvor: RTS, 22.Avg.2019, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milošević: Još jedan napad na Srbe motivisan mržnjom

Predsednik Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević izjavio je povodom napada na goste kafića kod Knina da se dogodio "još jedan napad na Srbe koji je motivisan isključivo mržnjom prema nacionalnosti napadnutih".
"Ovo leto nakon smrti Radoja Petkovića na Viškovu, napada na vaterpoliste Crvene zvezde na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << splitskoj rivi i napada na sezonske radnike na Braču imamo još jedan zločin iz mržnje, gde su napadači napali i pokušali da povrede više osoba motivisani isključivo mržnjom prema nacionalnosti napadnutih", napisao je Boris Milošević na Fejsbuku, prenosi Hina.
Grupa maskiranih napadača upala je u kafić kod Knina i fizički napala goste koji su gledali utakmicu Crvene zvezde, a u tuči je povređeno pet osoba, kao i jedno dete.
Nakon toga, oko 22.50 sati u mestu Đevrske, nekoliko za sada nepoznatih osoba je verbalno, a potom i fizički, napalo vlasnika drugog kafića i goste, ali niko nije povređen.
"Napad maskiranih napadača u sredu naveče u kafiću u Uzdolju, opština Biskupija, na grupu gostiju, među kojima je bilo žena i dece, je divljački i kukavički čin. Ovo nije navijački obračun. Svaki pokušaj relativizacije ovog ružnog događaja znači pravdanje nasilja i stajanje na stranu napadača. Hoće li proizvodnja mržnje prestati", kaže Milošević.
Linta: Napadi iz mržnje na Srbe, da reaguju strane amabasade 
Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta osudio je dva napada na Srbe koji su se desili u sredu uveče u Hrvatskoj kod Knina ocenjujući da su u pitanju napadi iz mržnje.
Miodrag Linta traži od delegacije Evropske komisije i ambasada SAD, Nemačke, Velike Britanije i drugih u Zagrebu da javno najstrože osude fizičke napade na Srbe i zahtevaju od hrvatske vlasti da pronađu i najstrože kazne organizatore i počinioce, navodi se u saopštenju.
"Ustaške snage, koje su činile 20-tak muškaraca sa fantomkama na glavi i palicama, brutalno su fizički napali Srbe u kafiću Petko u selu Uzdolje kod Knina koji su mirno gledali utakmicu Crvene zvezde sa Jang Bojsom", naveo je Linta u saopštenju.
On prenosi da su napadači uzvikivali: "Jel se Zvezda ovde gleda" psujući im majku četničku i preteći da će ih pobiti.
"Takođe, ustaške snage su iste večeri divljački demolirale kafić Tera kod Knina i pretili Srbima uz povike "četnici" koji su isto mirno gledali utakmicu Crvene zvezde", naveo je Linta.
Prema njegovim rečima, u pitanju su dva u nizu zločina iz mržnje prema Srbima kojim se šalje jasna poruka da preostali Srbi nisu poželjni u Hrvatskoj i da im je najbolje da se isele ili asimiluju.
"Skandalozno i sramno je saopštenje hrvatske policije u kome stoji da se navedeni zločini iz mržnje kvalifikuju kao krivično delo nasilničkog ponašanja, nanošenje fizičkih povreda i oštećenja tuđe stvari", ocenio je Linta.
Linta smatra i da za dva navedena napada na Srbe odogovornost snosi aktuelna vlast u Hrvatskoj koja, kako tvrdi, vodi proustašku politiku.
On ocenjuje i da se Hrvatska nije suočila sa svojom "genocidnom i zločinačkom prošlošću" i da nije odustala od koncepta stvaranja etnički čiste Velike Hrvatske bez Srba.
Pored toga, hrvatska policija i pravosuđe brojne fizičke i verbalne napade na Srbe i brojne manifestacije ustaštva u prethodnom periodu nikada nisu okvalifikovali kao zločin iz mržnje, niti su organizatori i počinicoci tih napada bili kažnjeni, ukazuje Linta, saopštio je Saveza Srba iz regiona.
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.