Metlom do odbrane titule

Izvor: MVP.rs, 02.Maj.2016, 23:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Metlom do odbrane titule

I treći put uzastopno Crvena zvezda je bila bolja od Mega Leksa.

Košarkaši Crvene zvezde Telekom odbranili su naslov prvaka ABA lige pošto su i u trećem susretu bili bolji od ekipe Mega Leksa. Nakon dva trijumfa u dvorani "Aleksandar Nikolić", večeras su, u Sportskom centru "Pinki" u Sremskoj Mitrovici, ponovo bili bolji od svog rivala i slavili sa 61:49.

Za razliku od prva dva susreta, kao i većine koji su u skorije vreme odigrali ova dva rivala, večerašnji >> Pročitaj celu vest na sajtu MVP.rs << meč je obilovao velikim brojem grešaka, a samim tim i malim brojem poena. Izlizana je floskula da velike ekipe pobeđuju i kada igraju loše. Ali, večeras se ona može upotrebiti. Crvena zvezda nije briljirala u fazi napada. No, čvrstom odbranom, za koju Mega nikako nije uspevala da pronađe rešenje, uspeli su da kontrolišu susret tokom svih 40 minuta i, stekao se utisak, rutinski trijumfuju i stignu do prve titule u tekućoj, po mnogo čemu za njih istorijskoj sezoni. Ekipe Mega Leksa se mora odati priznanje da su i večeras, kao i u prethodne dve utakmice, dali sve od sebe. Uprkos brojnim izostancima, momci Dejana Milojevića su dali svoj maksimum i borbenošću i požrtvovanjem pokazali širokom auditorijumu da su dostojni finala i da su, trenutno, uz Crvenu zvezdu, najbolji klub u Srbiji.

Početak utakmice podsetio je na susret odigran pre dva dana. Zvezda je lako uspevala da izađe na kraj sa odbranom Mega Leksa. Kratkim rolovima visoki igrači šampiona terali su odbranu Mege na rana pomaganja, a tada bi usledio pas slobodnom čoveku, obično u ćošak terena. Ulaskom Kvinsija Milera na poziciju krilnog centra Zvezdin napad je postao još ubojitiji. Miler je vezao dve trojke i dva puta pogodio za dva poena i sa 10 poena doneo pristojnu prednost svom timu. Drugi američki internacionalac, Tarens Kinzi, držao je ključeve odbrane svog tima u prvoj deonici. Odlično je skupljao pri odbrani od pikenrola domaćeg tima, a pritom stigao i da preseče nekoliko lopti i maksimalno oteža svaki šut svojih rivala. Na kraju prvog perioda više nego zasluženih 24:16 u korist crveno-belih.

Već tada je izgledalo da je pitanje pobednika rešeno, posebno jer je Dejan Radonjić pronašao rešenje za Danila Nikolića, jednog od najboljih igrača Mege u prva dva susreta, koji nikako nije uspevao da dođe do čiste pozicije za šut. Svaki njegov pokušaj bio je iz igre "jedan na jedan", uz skok unazad i preko ruke koja je bila na licu. Igra Mege je bila prilično rastrzana i sve se svodilo na izolacije Radeta Zagorca. Međutim, odlični krilni košarkaš Mege pokazao je raskošan talenat i uspešno je rešavao većinu akcija. U jednom momentu pridružio mu se i odlično čuvani Nikola Ivanović, koji je trojkom iz tranzicije u potpunosti vratio svoj tim u igru. Zvezda je u tim trenucima stala. Nisu pronalazili rešenje za pokretljivu odbranu Mege, a jaku odbranu su uspeli da materijalizuju sa samo jednim uspešnim kontranapadom. Uz sve to, crveno-beli su svojim rivalima dozvolili čak osam ofanzivnih skokova za poluvreme, koliko su ukupno imali u prve dve utakmice. Sve to rezultiralo je povratkom u igru domaće ekipe, koja je na poluvreme otišla sa samo tri poena zaostatka - 34:37.

Odlične odbrane oba tima, ali i veliki broj izgubljenih lopti, uz očajnu realizaciju. Tako u najkraćem možemo da opišemo treću deonicu. Prvih pet minuta tog dela igre domaći košarkaši nisu postigli poene. Ali, na njihovu sreću, Zvezda nije uspela da pronađe rešenje za pokretljivu zonu 2-3, koju su igrali u tim trenucima pa se loš učinak u napadu nije odrazio na veći rezultatski zaostatak. Nakon 30 minuta igre, Zvezda je vodila sa 46:40.

Početak poslednjeg kvartala rešio je pitanje pobednika. Zvezda je nastavila sa sjajnom, čvrstom i agresivnom odbranom, a u fazi napada su uspeli da pronađu rešenje pre svega zahvaljujući kapitenu, Luki Mitroviću, koji je još jednom pokazao sa koliko košarkaške inteligencije raspolaže. Iako igra na poziciji krilnog centra, u svakom momentu je imao spremno rešenje na zonsku odbranu rivala. Prilazi košu crveno-belih bili su zaključani. Nikola Ivanović nije mogao da nađe adekvatno rešenje, kako u igri jedan na jedan tako i iz pikenrola, koji je Zvezda fenomenalno branila. Svi poeni Mege u tim trenucima dolazili su iz tranzicije. Ali, to nije bilo dovoljno da se ugrozi vladar u regionu. Prednost gostiju je rasla do najvećih 14, koliko je iznosilo posle trojke Milera. Konačan rezultat postavio je veliki talenat, Marko Pecarski, sa linije slobodnih bacanja - 61:49.

Ključni igrač Crvene zvezda na ovom susretu, kao i u većini sezone bio je Stefan Jović. Maksimalno angažovan na obe strane terena susret je završio sa svega tri poena, ali šest asistencija, četiri skoka i tri ukraadene lopte. Organizator igre šampiona ABA lige je, ujedno, proglašen i za najkorisnijeg igrača finalne serije. A, večeras je najkorisniji bio Kvinsi Miler, koji je ubacio 18 poena, uz osam uhvaćenih lopti. U poraženom sastavu istakao se Rade Zagorac, koji je susret završio sa 21 poenom. Ivanović je dodao 10, a potpuno je podbacio Danilo Nikolić, koji je za 25 minuta ostao bez postignutih poena, uz katastrofalnih 0/12 iz igre.

Ovim je spuštena zavesa na jošš jednu turbulentnu sezonu u regionalnom takmičenju. Trofej namenjen osvajaču ABA lige udruženim snagama podigli su Luka Mitrović i Branko Lazić, koji je većim delom sezone vršio dužnost kapitena, usled povrede Mitrovića. Ovim ekipama sada slede borbe u nacionalnom prvenstvu. A, da li će iz nje izboriti nastup u neku novu ABA ligu?! Očekuje nas zanimljivo leto, to je jedino sigurno.

Mega Leks - Crvena zvezda Telekom 49:61 (16:24, 18:13, 6:9, 9:15)

Dvorana: "Pinki"; Gledalaca: 2.500; Sudije: Pukl, Dožai, Juras

Mega Leks: Simić, Đoković 4, Veljković 4 (7sk), Musić, Ivanović 10 (6as, 5ul, 5il), Pavlović, Luvavu, Zagorac 21 (6sk, 5il), Simeunović 2, Nikolić, Janković 6 (8sk), Pecarski 2. Trener: Dejan Milojević

Crvena zvezda Telekom: Kinzi 4, Rebić, Dangubić 2, Mitrović 6 (5sk), Lazić 2, Micić 5, Simonović 9, Gudurić 2, Jović 3 (6as), Miler 18 (8sk), Cirbes 9, Štimac 1. Trener: Dejan Radonjić

(foto: KK Mega Leks / Ivica Veselinov)

Nastavak na MVP.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MVP.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MVP.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.