Mere za bezbedne stadione

Izvor: B92, 15.Okt.2010, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mere za bezbedne stadione

Direktor britanske Uprave za bezbednost na stadionima ističe ključni značaj jedinstvenog plana u borbi protiv nasilja na utakmicama

London -- Posle dva velika incidenta praćena nasiljem grupa povezanih sa fudbalskim navijačima iz Srbije, jedno od osetljivih pitanja pred FSS-om (Fudbalskim savezom Srbije) i nadležnim državnim organima je kako postupiti u slučaju predstojećeg ligaškog derbija Crvena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zvezda - Partizan za desetak dana.

BBC je o tome razgovarao sa stručnjacima za nasilje na stadionima i pre svega sa onima koji su učestvovali u rešavanju problema sa, nekada po nasilju čuvenim, engleskim navijačima.

Jedno od tela koje je u Britaniji nadležno da donosi odluke o režimu bezbednosti na pojedinim utakmicama je "Uprava za bezbednost na fudbalskim stadionima".

Ključ u jedinstvenom planu

BBC je pitao direktora ove Uprave, Džona de Kuita: šta bi on radio da mu kojim slučajem bude poverena organizacija predstojećeg derbija između Zvezde i Partizana u Beogradu?

Prvo što bih u tom slučaju savetovao jeste da se svi, od javnih službi, policije, fudbalskog saveza do uprave stadiona, sastanu i da dogovore jedinstveni plan.

Džon de Kuit

"Prvo što bih u tom slučaju savetovao jeste da se svi, od javnih službi, policije, fudbalskog saveza do uprave stadiona, sastanu i da dogovore jedinstveni plan. Dakle, svi oni treba da rade zajedno, a ne svako za sebe. Posle toga bih utvrdio ko je odgovoran za šta, i procenio bih kolika je bezbednost na stadionu. Onda bih uključio navijače u celu priču i potrudio bi se da svi oni budu vidjeni kao deo jednog jedinstvenog plana za bezbedno održavanje utakmice", rekao je de Kuit BBC-ju.

Direktor Uprave, tela britanske vlade za bezbednost na fudbalskim utakmicama, Džon de Kuit, smatra i da je upravo koherentan plan borbe protiv huliganstva na stadionima omogućio engleskom fudbalu da reši problem sa svojim navijačima.

Ulaganje u stadione i sistem obezbeđenja

"Na primer, značajno smo modernizovali stadione tako da su na svim velikim stadionima postavljena sedišta. Stadioni su dobro opremljeni tako da su postali mesta gde ljudi žele da idu. Takođe, postavili smo takav bezbednosni sistem gde iz kontrolne sobe pratimo sve što se na stadionu dešava. Svuda su postavljene kamere, čak i na ulazima, gde posmatramo kako se navijači ponašaju. Na samom stadionu postavljamo bezbednjake i stjuarde koji prate situaciju. Tu je i policija koja ne mora da bude posebno opremljena. Njen angažman uglavnom je baziran na obaveštajnim podacima. Naravno, održavamo dobre veze sa vođama navijača kako bismo osigurali da utakmica prođe u najboljem redu", objašnjava De Kuit iskustvo sa engleskim navijačima.

Svaki navijač koji ima zabranu ulaska na stadion pre puta nacionalne reprezentacije ili tima koji bodri mora da se javi u policiju i da preda svoj pasoš.
Džon de Kuit

Protiv onih koji bacaju baklje i druge stvari na teren, u Engleskoj se primenjuje krivični zakon - a BBC-jev sagovornik kaže da je jedna od najefikasnijih mera - zabrana ulaska na stadion.

"Dakle, bilo kome ko narušava red i mir može da bude izdata zabrana ulaska na stadion i to od 3 do 10 godina. Takođe, njima može da se zabrani i da putuju u inostranstvo na fudbalske utakmice kluba koji bodre. Ukoliko je to slučaj, svaki navijač koji ima zabranu ulaska na stadion, pre puta nacionalne reprezentacije ili tima koji bodri, mora da se javi u policiju i da preda svoj pasoš. Tako je na primer za Fudbalsko prvenstvo u Južnoj Africi, preko tri hiljade navijača ostalo kod kuće i to zato što je njima izdata zabrana ulaska na stadione", rekao je Džon de Kuit objašnjavajući kako njegova Uprava za bezbednost na stadionima sprečava neželjene incidente koje izazivaju navijači skloni nasilnom ponašanju.
Pogledaj vesti o: Zvezda - Partizan,   Večiti derbi,   Incident

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.