MUP istražuje nerede na Marakani

Izvor: B92, 27.Nov.2011, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MUP istražuje nerede na Marakani

Beograd -- Policija će sprovesti istragu na stadionu Crvene zvezde kako bi se utvrdilo na koji način je velika količina pirotehnike dospela na fudbalsku utakmicu.

Zbog nereda koji su izbili tokom jučerašnjeg derbija 18 lica privedeno je u policiju.

Večiti derbi fudbalera Zvezde i Partizana ostavio je iza sebe polomljene stolice i sliku haosa za šta je, po mišljenju policije odgovoran >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << organizator, odnosno fudbalski klub Crvena zvezda.

"Karakteristično za sam derbi je da je uneta ogromna kolicina pirotehnike. Kako je to i na koji način ja se sa ovog aspekta ne bih izjašnjavao, ali mi ćemo preduzeti sve da ustanovimo na koji način je ta pirotehnika ušla. Da li je to ušlo preko kapija ili na organizovan način za sada ostaje pod znakom pitanja i ne bih se izjasnio dok ne sprovedemo mere", kaže Miladin Deskotović, načelnik policijske uprave za grad Beograd.

Koliko je na derbiju bilo opasno za publiku, ali i za igrače pokazao je kraj utakmice, kada su, posle pobede fudbaleri Partizana krenuli sa tereta u tunel.

Stavljajući dresove preko glave, fudbaleri su morali da trče kroz dim od petardi, dok je i žandarmerija morala da se dodatno zaštiti. Policija ipak smatra da ovo, kako saopštavaju, nije narušavanje javnog reda i mira u većem obimu

Stručnjaci smatraju da su za dešavanja na sportskim događajima najodgovorniji klupovi, ali i državni organi koji nemaju strategiju rešavanja ovih problema

"Čini mi se da je puno toga sada pogrešno. Od slobodne prodaje pirotehničkih sredstava, do mlake akcije policije koja nije svaki put spremna da interveniše, preko neodgovornih klubova koji imaju mali broj redara i koji se ponašaju kao da to nije njihov problem do te price o upletenosti raznih kriminalnih grupa u navijačke grupe pa do blage sudske kaznene politike prema izgrednicima pa i onim koji počine krivicno delo", kaže kriminolog Bogoljub Milosavljević.

"Kad se igraju evro utakmice navijači se disciplinuju, pretpostavljam da ih klubovi disciplinuju jer ko bi drugi, u domaćim uslovima je sve dozvoljenio i onolika količina pirotehnike ne može da se ubaci ispod jakne niti tu pretres ima ikakve veze. Pirotehnika je na stadionu i ona na tribine stiže drugim kanalima uz neku opštu podršku pre svega klubova", kaže novinar časopisa Status Zoran Panić.

Organizatori subotnjeg derbija, FK Crvene zvezda nisu želeli da se oglašavaju, navodeći da će predsednik kluba Vladan Lukić u ponedeljak ili utorak izneti svoj stav. Sportski listovi prenose i da je Lukić spremio ostavku, a da će to saopštiti na sednici Skupštine kluba sredinom decembra.
Pogledaj vesti o: Zvezda - Partizan

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.