MAKSIMIR U ISTORIJI!

Izvor: Kurir, 12.Jan.2011, 09:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MAKSIMIR U ISTORIJI!

Bilo, ne ponovilo se! Američka TV mreža CNN izabrala je pet mečeva koji su promenili istoriju, među koje spada i meč između Dinama iz Zagreba i Crvene zvezde 13. maja 1990. godine. Oni navode da je prekinuta utakmica na Maksimiru zapravo bila uvod u hrvatsko-srpski

Bilo, ne ponovilo se!

Američka TV mreža CNN izabrala je pet mečeva koji su promenili istoriju, među koje spada i meč između Dinama iz Zagreba i Crvene zvezde 13. maja 1990. godine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
Oni navode da je prekinuta utakmica na Maksimiru zapravo bila uvod u hrvatsko-srpski rat i opisuju udarac nogom Zvonimira Bobana u prsa policajca kao nešto što je promenilo život svih građana na prostorima bivše Jugoslavije.

- Bio sam spreman da sve rizikujem. Svoj život, karijeru i sve što bi mi slava donela, za idealistički cilj, za hrvatski cilj - kazao je Boban, a prenosi CNN.

Za ostatak bivše Jugoslavije bio je to simbolički momenat.

- To je najvažnija utakmica u istoriji Jugoslavije. Meč je imao političke implikacije i predstavljao jasan znak budućeg nasilja i krvavog rata - kazao je Neven Anđelić, autor knjige „Bosna i Hercegovina, kraj zadužbine“.

Legendarnih pet mečeva

1. između sekretarijata i predsedništva Engleske 1864.

2. između Zapadne Nemačke i Mađarske 1954.

3. između policajaca i zatvorenika u Južnoj Africi 1966.

4. između između Dinama i Crvene zvezde 1990.

5. između Iraka i Saudijske Arabije 2007.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.