Janša hoće da zabrani Tita

Izvor: B92, 24.Feb.2012, 23:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janša hoće da zabrani Tita

Ljubljana -- Novi slovenački premijer Janez Janša traži hitnu izmenu ustava kojom bi se zabranilo isticanje crvene zvezde i lika Josipa Broza Tita.

Obrazlaže to zahtevom za zabranu javnog veličanja totalitarnih režima, njihovih vođa i simbola. Janša i stranačke pristaše tvrde da u red totalitarnih režima ide u socijalizam za vreme Jugoslavije, a da je reč o Titovoj diktaturi za vreme koje je stradalo mnogo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << osoba.

Predlog je Janša već nekoliko puta lansirao, ali nikada nije prošao. Sada, kada se pripremaju izmene ustava, opet je na dnevnom redu. Izazvao je brojne negativne reakcije u Sloveniji, pogotovo od levice. U Sloveniji je i veoma jak antifašistički pokret, koji okuplja ne samo stari borce iz vremena Jugoslavije, već i mlade ljude. Na skupovima često se može da vidi zvezda petokraka, ali i Titove fotografije.

Tom predlogu energično se suprostavlja i bivši slovenački predsednik Milan Kučan, ali i sadašnji Danilo Tirk. I najveći deo demokratske javnosti odbija svaku mogućnost promene ustava kakve predlaže prvak slovenačke desnice. Posebno se protive Zoran Janković i Borut Pahor, a Janša je u niz navrata imao sa bivšim premijerom javne sukobe zbog "zvezde i Tita". Janša svoj predlog obrazlaže evropskim nastojanjima da se osudi svaki oblik totalitarizma u prošlom veku.

Odnos slovenačke desnice i levice sve je napetiji, pogotovo nakon formiranja nove vlade.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.