Izvor: Danas, 30.Dec.2014, 00:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jači na Crvenu zvezdu

Beograd - Večerašnjim mečevima u Grupi E počinje Top 16 faza Evrolige. Stručni štab Crvene zvezde imaće puno posla u analizi mečeva Galatasaraj - Žalgiris, odnosno Panatinaikos - Makabi, uprkos tome što su treninge posvetili koncipiranju igre za duel sa Real Madridom u Areni 2. januara.

Deset dana lufta po završetku prvog dela, odnosno početka Top 16 faze timovi su iskoristili, naročito bogatiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << i finansijski sposobniji, da dodatno pojačaju sastav. Čak četiri ekipe iz Zvezdine grupe promenili su rostere, a najveće kadrovske promene izvršio je Galatasaraj.

Real Madrid, prvi protivnik crveno-belih u Top 16 fazi, nije bio angažovan tokom „mini prelaznog roka“, međutim loša igre i serija poraza u domaćem prvenstvu (čak tri u poslednja četiri meča) mogli bi da „presude“ treneru Pablu Lasu. Poslednji izgubljeni meč u derbiju u Barseloni uzrokovan je dobrim delom lošim vođenjem utakmice od strane španskog stručnjaka, kome se uveliko drma stolica (Aleksandar Đorđević pominjan kao potencijalni naslednik). Real u Beograd dolazi uzdrman lošim igrama i ne baš idealnim ambijentom u timu. Dosta igrača je nezadovoljno statusom i ulogom u timu, kao i minutažom, dok su pojedinci poput Rudija Fernandeza potpuno van forme.

Barselona već par meseci muku muči sa povređenim igračima, naročito sa šuterima, zbog čega je i angažovala Edvina Džeksona, francuskog reprezentativca, plativši Asvelu 300.000 evra na ime obeštećenja. Katalonci u večitom derbiju nisu mogli da računaju na Breda Olesona, Aleksa Abrinesa, Boštjana Nahbara i Huana Karlosa Navara. Prva trojica navedenih trebalo bi da se vrate do početka Top 16 faze, dok će Navaro odsustvovati najmanje još mesec dana. Barselona je i protiv Reala demonstrirala sjajnu odbranu iz koje proizilazi gro lakih poena.

Panatinaikos nije promenio sastav u odnosu na prvi deo Evrolige, ali je dobio pojačanje u vidu Demarkusa Nelsona, koji zajedno sa Vladimirom Jankovićem (sin čuvenog Zvezdinog igrača Bobana Jankovića) sigurno neće biti izviždan od strane navijača crveno-belih kada 9. aprila budu gostovali u Areni. PAO je subotu posle dva sata doživeo od Olimpijakosa prvi poraz u šampionatu, dok je u prvom delu Evrolige ostavio utisak dobre, ali ne i nepobedive ekipe.

Žalgiris je lider domaćeg šampionata i u ovom trenutku najbolja litvanska ekipa. Nakon dolaska Vilija Čerija, nesuđenog pojačanja Partizana, nisu nikoga dovodili. Fizički su veoma jaki, atletski sasvim solidni, ali osim Džejmsa Andersona nemaju igrača izrazite tehnike u igri jedan na jedan niti dominantnog šutera.

Alba je tek nedavno protiv Bamberga, doduše ubedljivo (98:69) doživela prvi poraz u nemačkom šampionatu. S obzirom na godišnji budžet manji od dva miliona evra jasno je zbog čega nisu nikoga angažovali u „mini prelaznom roku“. U Top 16 fazi šansu bi mogli da dobiju mladi Ismet Akpinar i Kevin Volrat. Alba je zapravo skup solidnih, fizičkih izuzetno jakih Amerikanaca, kojima u centarskoj liniji pomažu iskusni hrvatski igrači Leon Radošević i Marko Banić. Umeju da budu nezgodni na gostovanjima (dobili Cedevitu i Limož), ali važe za domaćinsku ekipu.

Kako vreme prolazi Makabi, kao zvanični šampion Evrope, igra sve bolje i sigurno će u Top 16 fazi biti daleko kompetitivniji u odnosu na prvi deo Evrolige. Umesto Aleksa Marića angažovali su iskusnog Džoa Aleksandera, nekadašnjeg studenta Vest Virdžinije i člana Denvera, odnosno Golden Stejta. Aleksander može da igra na mestu krilnog centra i centra i sigurno će u odnosu na Marića biti podobniji za igru u tranziciji, na kojoj Makabi insistira. Najveća snaga Makabija leži u Džeremiju Pargu, Devinu Smitu i sjajnom krilnom centru Brajanu Rendlu.

Mada je početkom decembra izgledalo da će se Galatasaraj raspasti, usled loše finansijske situacije, utisak je da su iz tima otišli oni na koje se nije računalo, Pjetro Aradori (Estudijantes), Nejtan Džavaji (Andora) ili pojedinci koji su imali bolje ponude Furkan Aldemir (Filadelfija), a da je tako potvrđuje i potez uprave dovođenjem nimalo jeftinih Aleksa Marića (Makabi), Patrika Janga (Nju Orleans) i Džastina Kartera (Ušak). Uz potrebno vreme za uigravanje, ukoliko ne dođe do tektonskih promena u vidu odlaska Zorana Ercega, najboljeg igrača, Galatasaraj bi u Top 16 fazi mogao da bude još jači.

Odlasci - dolasci

Barselona - došao Ervin Džekson (Asvel)

Žalgiris - došao Regimantas Miniotas (VKM - Citus)

Makabi - došao Džo Aleksander (Denver), otišao Aleks Marić (Galatasaraj)

Galatasaraj - došli: Aleks Marić (Makabi), Patrik Jang (Nju Orleans), Džastin Karter (Ušak), otišli: Pjero Aradori (Estudijantes), Nejtan Džavaji (Andora), Furkan Aldemir (Filadelfija).

Za Real karata više nema

U rekordno kratkom roku, za nepuna dva sata, navijači Crvene zvezde pokupovali su sve karte za meč sa Realom 2. januara u Areni. Ulaznice su juče puštene u prodaju u 10 časova, a prema potvrdama iz kluba i Eventima već u 12 časova u prodaji su ostale samo najskuplje karte od pet i deset hiljada dinara.
Pogledaj vesti o: Evroliga

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Počinje Top 16: Žalgiris u istanbulskoj tišini, "klasik" u Atini

Izvor: Sportal.rs, 30.Dec.2014

Utakmicama Galatasaraj - Žalgiris i Panatinaikos - Makabi, pretposlednjeg dana 2014. godine startuje druga faza takmičenja u Evroligi, top 16. Oba meča igraju se u okviru grupe E u kojoj je i jedini srpski predstavnik u odabranom evropskom društvu, Crvena zvezda Telekom, koja će u petak 2. januara...

Nastavak na Sportal.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.