Istorijski uspeh i početak kraja

Izvor: Glas javnosti, 31.Avg.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istorijski uspeh i početak kraja

Katastrofalan početak sezone za Crvenu zvezdu, koja ni posle četiri utakmice nije osetila slast pobede, samo je ogledalo dešavanja u klubu poslednjih nekoliko godina. Nekada gigant na srpskoj i evropskoj fudbalskoj sceni došao je u situaciju da strepi pred duel na svom terenu sa povratnikom u Super ligu, Javor Habitfarmom.

Strmoglavi pad kluba iz LJutice Bogdana krenuo je ubrzo posle osvajanja titule evropskog prvaka, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << 1991. godine. Problemi po „crveno-bele“ nisu nastali usled loše organizacije ili neprofesionalizma rukovodećih ljudi, već zbog rata koji je buknuo u tadašnjoj Jugoslaviji. Zemlju su zahvatile sankcije, a sa njima je označen i kraj jednog uspešnog projekta - evropske Zvezde.

Posle istorijskog uspeha ostvarenog u Bariju, činilo se da era dominacije beogradskih „crveno-belih“ širom Evrope tek počinje. Na leto 1991. godine postignut je dogovor sa japanskim gigantom, kompanijom „Soni“, da postane generalni sponzor kluba. U pauzi između dve sezone na „Marakani“ su trenirali Robert Jarni i Alen Bokšić, Hrvati koji bi potpisivanjem ugovora sa Zvezdom predstavljali fantastično pojačanje za već formiran tim evropskog šampiona.

DŽAJIĆ OPET NA POČETKU

Čovek koji je u ulozi sportskog direktora imao ogroman uticaj u istorijskom uspehu Zvezde, Dragan Džajić, uskoro bi mogao ponovo da sedne u fotelju kluba iz LJutice Bogdana. Legenda „crveno-belih“ pominje se kao najozbiljniji kandidat za predsedničku funkciju, na kojoj je već boravio u periodu od juna 1998. do oktobra 2004. godine.

Ostavka aktuelnog predsednika Toplice Spasojevića trebalo bi da bude usvojena tokom sledeće nedelje, a Džajić bi se u klub vratio zajedno sa finansijerom Markom Miškovićem, koji je nedavno napustio „crveno-bele“ zbog nesuglasica sa Spasojevićem. Umesto Gorana Bunjevčevića, koji je takođe podneo ostavku, novi sportski direktor mogao bi da bude Ilija Ivić, još jedan bivši igrač Zvezde.

Uvođenjem sankcija Jugoslaviji, godinama sklapan „crveno-beli“ mozaik rasprsnuo se u paramparčad. Zbog finansijskih problema i blokiranih bankarskih računa pomenuti dogovori nisu realizovani, a dodatan udarac predstavljao je raspad fantastičnog tima. Klub su napustili Marović, Binić, Stojanović, Prosinečki... igrači od kojih je u mnogome zavisila igra Zvezde. Oformljena je gotovo nova ekipa, koja je uspela da se plasira među osam najboljih u Kupu šampiona. „Crveno-beli“ našli su se u grupi sa Panatinaikosom, Anderlehtom i Sampdorijom, ali su zbog sankcija rivale morali da dočekuju u Sofiji. Uprkos svim problemima, malo je nedostajalo da se Zvezda plasira u narednu rundu. Meč lopta propuštena je u duelu sa Đenovljanima, u kojem je odgovarala isključivo pobeda. Poveli su „crveno-beli“, ali posle autogola Gorana Vasilijevića usledio je krah i poraz od 1:3.

Jedini trenutak svetlosti u tom periodu bilo je osvajanje titule svetskog klupskog prvaka, u decembru 1991. godine. Početak sunovrata počeo je šest meseci kasnije...

Dokazalo se da su Krmpotic, Bunjevcevic i Spasojevic nesposobni za rukovodece pozicije u fudbalskom gigantu! Medjutim pored njihovih ostavki Direktor omladinske skole, Tehnicki direktor i Predsednik Upravnog odbora moraju da odgovaraju za zloupotrebu polozaja i sve ucinjene nepravilnosti i krsenja Zakona o radu i Statuta kluba. Takvi slucajevi u vezi povreda prava, moralne i materijalne stete koja je naneta trenerima, igracima i zaposlenima u radnoj zajednici odavno su trebali biti procesirani. Samo u slucaju dovodjenja novih trenera u Omladinsku skolu Direktor skole i Tehnicki direktor kluba nezakonito ali uz saglasnost Predsednika kluba su povredili vise clanova Statuta i Zakona a da niko nije reagovao. Posebna prica su Klub veterana, Nadzorni organ i Sindikat kluba koji zajedno sa Omladinskom komisijom i drugim komisijama Upravnog odbora nijednom nisu reagovali pored svih nepravilnosti i krsenja Zakona o radu i Statuta kluba. Kada svemu ovome dodamo nezakonitosti u FS Srbije i FS Beograda i pasivnost udruzenja trenera i igraca jasno je zasto ovu inace jednostavnu situaciju moraju da rese ili navijaci ili drzavni organi jer svi odgovorni moraju biti kaznjeni za dugorocnu stetu koja je napravljena!

Bez obzira na ono smesno hapsenje Dzajica i njegov boravak u zatvoru mora se reci da niko nije kriv dok se krivica ne dokaze a Dzaja je bez obzira na sve ovo bio i ostao autoritet.Zbog toga mislim da je ovo dobra kombinacija jer i mladi Miskovic koliko znam mnogo voli Zvezdu a sobzirom na finansijski potencijal njegovog oca to bi bio pun pogodak.Sto se tice Miroslava Miskovica,nije mi bas simpatican jer znam kako se obogatio ali on je sada nasa realnost,covek koji zaposljava nekoliko desetina hiljada ljudi koji primaju kakve takve plate.Sve se opet vrti oko privatizacije,to je jedino resenje za nase klubove,ovako ce predsednici da dolaze i odlaze,malo se ogrebu o transfere igraca a onda odlaze bez ikakve odgovornosti.Toplici Spasojevicu jedino hvala sto je sredio teren,sve ostalo je katastrofa

Zvezda je samo jedan od projekata novopecene lopovske druzine koja

okuplja oko svake srpske vlasti. uhapsili su Dzajica da bi lakse dosli do Zvezde

i upropastili je. Svi mi znamo da je bilo makar 10.000 lopova koje je trebalo uhapsiti pre ikone

naseg sporta D Z A J E.Gospoda oko DS-a su uradila sve da bi unistili Zvezdu i prodali atraktivno zemljiste zvezdinog stadiona.Sve je to toliko jadno i bedno da pocinjem da se stidim sto sam Srbin.

Gulanferi kao Dinkic, Cvetkovic , Boris , Ceda i kompanija trebalo je da budu odavno u zatvoru

i da vrate pare koje su uzeli raznim marifetlucima od ojadjenog srpskog naroda.

U ZATVOR SA LOPOVIMA!!!!!!!

FUDBAL PRAVIM SPORTSKIM ENTUZIJASTAMA!

PREDUZECA I FABRIKE ONIMA KOJI SU IH I STVORILI!

DECU U SKOLE A NE U KAFICE I NA ULICU!

ANDRIJA

Uopce se ne slazem da je osvajanje titule svetskih prvaka

jedini uspeh Zvezde te sezone.Pa zar utakmica u Sofiji

protiv Sampdorie nije bila "kao polufinale KES"???

Jer da je Zvezda pobedila tu utakmicu igrala bi

u finalu protiv Barse!!!Uz to treba napomenuti da su sve

utakmice te evropske sezone igrali u "gostima"

zbog sankcija.Tek posle toga tim je rasprodat i pocinje

agonija kao i u svim sverama naseg drustva...

pozdrav ljubiteljima sporta

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.