Holandija nije tako jaka...

Izvor: Politika, 08.Jul.2014, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Holandija nije tako jaka...

Selektoru Van Galu važan je samo rezultat, smatra Mitar Mrkela, nekadašnji igrač Tventea i Kambura.– Brazilci mogu da podignu nivo igre

Nekadašnji igrač Crvene zvezde Mitar Mrkela, koji je jedno vreme igrao u Holandiji noseći dres Tventea i Kambura, dobar je poznavalac tamošnjih fudbalskih prilika. Holandija se večeras protiv Nemačke bori za svoje novo finale, protivnik će joj biti Argentina, jedna od >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << najboljih svetskih reprezentacija. Mnogi smatraju da su „lale” uz dosta sreće došle do same završnice Mundijala.

– Tačno je da ovaj tim Holandije nema taj kvalitet kao što su imale reprezentacije koje su predvodili Johan Krojf ili nešto kasnije Denis Bergkamp, Van Basten, Gulit... Sadašnja reprezentacija uglavnom bazira igru na trojici fudbalera: Van Persiju, Robenu i Snajderu, dok ostali igrači  nemaju neki veliki potencijal. Međutim, selektor Van Gal je sve to dobro ukomponovao. Prosto rečeno, napravio je reprezentaciju koja u svaku utakmicu ide na rezultat, – smatra Mrkela.

Šta očekujete od večerašnjeg dvoboja sa Argentinom?

– Ne treba zaboraviti da su Argentinci teško dolazili do pobeda. Činjenica da su veoma jaki u fazi napada. Holanđanima je zadnja linija svakako slabiji deo tima. Ne vidim ko bi mogao da bude favorit, nijanse će odlučiti pobednika. Biće neizvesno kao i do sada.

Sjajni Roben nekako u finišu Mundijala deluje veoma sveže, prosto „puca” od snage.

– Ne treba zaboraviti da je ekipa za koju igra Bajern iz Minhena veoma rano rešila sve dileme oko pobednika u domaćem šampionatu, daleko ispred ostalih evropskih timova. Zbog toga su Bajernovi igrači odmorniji od ostalih, to je slučaj i sa Robenom. Sa druge strane španske ekipe, tu pre svega mislim na Real, Atletiko i Barselonu, su imale dosta obaveza. Očigledno da ih je stigao umor, i zato se često povređuju, a to svakako nije zanemarljiva činjenica na Mundijalu u Brazilu, –kaže Mitar Mrkela.

Koje reprezentacije očekujete u velikom finalu na „Marakani”?

– Loš sam prognozer, ali, čini mi se da bi to mogle da budu selekcije Holandije i Nemačke.

Kako ste videli domaćina na ovom šampionatu?

– Nije to više onaj Brazil, ne vidim njihovu prepoznatljivu i lepršavu igru. Brazil se uglavnom oslanja na čvrstu odbranu, što svakako nije njihova glavna karakteristika. Ali, Brazil može da podigne nivo igre u to ne sumnjam, – rekao je uoči same završnice Mundijala Mitar Mrkela.

D. Todorović

objavljeno: 09.07.2014

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.