Evroligaški rat večitih – druga runda

Izvor: B92, 27.Jan.2023, 10:21

Evroligaški "rat" večitih – druga runda

U petak od 19 časova odigraće se drugi evrogligaški derbi između Crvene zvezde Meridianbet i Partizana u hali "Aleksandar Nikolić".

Meč 21. kola Evrolige je od velikog značaja za oba tima, pa su očekivanja jednih i drugih naravno pobeda.

Euforija polako raste i navijači jednog i drugog kluba sa nestrpljenjem čekaju ovaj duel.

Posebno crno-beli koji žele revanš za bolan poraz u istorijskom prvom derbiju.



"Želimo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da popravimo stvari koje nisu valjale u tom prvoj utakmici u Evroligi, koja je završena šutem u poslednjoj sekundi. Znači da smo neke stvari radili dobro, ali to nije bilo dovoljno. Pokušaćemo da se prilagodimo igri Crvene zvezde i da probamo da odigramo dobru utakmicu",
rekao je Željko Obradović.

Crno-beli u ovaj meč ulaze sa skorom 9-11 i 12. su na tabeli, dok crveno-beli imaju učinak 10-10 i trenutno su deseti, iza Anadolu Efesa, a ispod Valensije sa istim skorom.



"Za nas je svaka utakmica, velika utakmica. Naročito, pred našom veličanstvenom publikom. Želimo da učestvujemo u tom ambijentu i toj utakmici. Zdravstveno stanje u timu je dobro. Martin je trenirao, a videćemo da li će biti spreman za sutra",
rekao je Duško Ivanović.

Obe beogradske ekipe su u prethodnom kolu pretrpele poraze na gostujućim terenima.

Partizan je u jednoj od slabijih predstava sezone poražen u Valensiji 89:81, a Zvezda je izgubila dobijeno u Kaunasu od ekipe Žalgirisa 71:66.

U međuvremenu, Zvezda je nadigrala Cedevitu, a Partizan bio siguran u Podgorici, u regionalnoj ABA ligi.

Generalno, oba tima su u dobroj formi i veoma su opasni kada igraju na svom terenu, pa se zbog toga blaga prednost na ovom meču daje domaćinu Zvezdi.

Crveno-beli imaju skoro pa izjednačen skor kod kuće i u gostima, ali otkad je na klupu došao ikusni trener Duško Ivanović, ekipa izgleda mnogo čvršća i stabilnija i nema previše oscilacija u igri.

S druge strane, crno-beli su ekipa koja statistički mnogo bolje igra kod kuće, tim koji može da pobedi bilo koga na svom terenu uz prisustvo 15-20 hiljada svojih navijača, ali u gostima imaju veoma negativan skor 2-8.

Od prethodnog derbija u decembru, oba tima imaju po deset pobeda na 14 utakmica u svim takmičenjima.

Što se tiče Evrolige, Partizan je za nijansu uspešniji sa pet pobeda u osam kola, dok je Zvezda na 4-4.

Partizan je skinuo "skalpove" Anadolu Efesu, Fenerbahčeu i Baskoniji, ali je izgubio možda i ključno gostovanje u Valensiji.

S druge strane, Zvezda je dobijala mečeve koje je "morala" da dobije, poput Žalgirisa i Monaka kod kuće, Olimpijakosa i Valensije u gostima, sjajno je parirala Barseloni, dok je potpuno podbacila samo protiv Real Madrida.

Ključni faktor na ovom meču bi trebalo da bude odbrana, koja je jedno od glavnih oružja Zvezde koja prima tek 77,5 poena po meču.

"Sigurno će biti i iznenađenja, ali danas su ekipe toliko spremne, da to iznenađenje može da traje jedan ili dva napada, više od toga ne. Posle toga se ekipa odmah prilagodi. Ne razmišljamo o medjusobnom skoru. Razmišljamo samo o još jednoj utakmici u Evroligi i da igrači uživaju u njoj", izjavio je Ivanović.

Stoga je Partizanu izuzetno važno da ga služi šut, pre svega spoljni, jer su crno-beli, koji prosečno postižu 84 poena po utakmici, najveće pobede ostvarivali upravo zahvaljujući svojoj "artiljeriji".

Crno-beli moraju značajno da poprave skok-igru, koja im je "Ahilova peta" cele sezone, a rival je upravo izuzetno jak u tom segmentu.



"Prošli smo na treningu sve detalje koji su bitni za utakmicu. Od načina kako ćemo da pripremimo odbranu do njihovog skoka u napadu, igre u tranziciji do mana protivničkog tima. Svi ti detalji su tako važni. Treba da igramo kompletnu utakmicu svih 40 minuta ako želimo da pobedimo Zvezdu",
naveo je trener Partizana.

Oba ekipe imaju manje probleme sa povređenim igračima.

U Crvenoj zvezdi neće igrati Hasan Martin, dok kod Partizana neće igrati Balša Koprivica koji ima problema na mononukleozom.

Crveno-beli, naravno, najviše žale što ni na ovom meču ne mogu da računaju na sjajnog Argentinca Fakunda Kampaca.

Atmosfera ne bi trebala previše da utiče na gostujuću ekipu koja je navikla da igra u "bučnoj" hali. Samo se nadamo da neće biti incidenata.

"Navijači Crvene zvezde prave fantastičnu atmosferu kao i naši. Bilo je lepo što su bili navijači Zvezde na prvom derbiju kada je bio domaćin Partizan. Ne znam koliko će tačno biti naših navijača, ali je to je dobro, jer to daje posebnu draž ovom derbiju. Nadam se da će sve biti fer i korektno kao i kada je Partizan bio domaćin, a neka pobedi bolji", kaže trener Partizana.

Crno-belima su pod većim imperativom pobede, da bi ostali u trci za plej-of, jer su tri pobede manje od direktnih konkurenata već preveliki zaostatak, a pošto će da se gledai međusobni skor, novi poraz od Zvezde bi ih dodatno udaljio od druge faze.

Šta god da bude, ta utakmica se razlikuje od svih ostalih, jer sve dugo je nebitno – bitna je samo pobeda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Večiti derbi,   Zvezda - Partizan

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.