EL: Gudurić i odbrana srušili Barselonu u Areni!

Izvor: B92, 26.Okt.2016, 18:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EL: Gudurić i odbrana srušili Barselonu u Areni!

Crvena zvezda mts savladala je Barselonu pred 18.500 navijača u Kombank areni u duelu nedelje trećeg kola Evrolige – 76:65 (40:31).

Srpki i regionalni šampion zabeležio je drugi trijumf u nizu u elitnom takmičenju, dok je 'Blaugrana' pretrpela drugi poraz.

Tim Dejana Radonjića loše je ušao u meč, ubacivši samo devet poena u prvih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << deset minuta igre, što je ekipa Jorgosa Barcokasa iskoristila i uspela da stvori osetniju prednost.

Međutim, crveno-beli su potom uspostavili svoj stil igre, pre svega u odbrani, i neverovatnom partijom u drugoj deonici, ispostaviće se, prelomili duel u svoju korist. Zvezda je u drugoj deonici ubacila čak 31 poen, napravila seriju 16:0 i otišla na odmor sa devet poena viška (40:31).

Ništa se nije promenilo ni u nastavku, Barselona je nastavila da gubi lopte, pošto nije imala rešenja u napadu usled fenomenalne defanzive domaćina, pa je samo bilo pitanje kojim će rezultatom Crvena zvezda upisati prvi trijumf nad gigantom iz Katalonije u Evroligi.

Pposeban gost kluba sa Malog Kalemegdana na utakmici bio je prvi čovek Evrolige Đordi Bartomeu koji je u sredu potpisati ugovor o održavanju završnog turnira u Beogradu 2018. godine.

Barselona je došla do prvog poseda na susretu, a nedugo zatim je Ante Tomić lako poentirao od tablu za prvi koš. Zvezda se mučila u fazi napada, ali se nije ni Barsa previše istakla, pa samo na narednih pogodak čekali skoro do isteka trećeg minuta, kada je Stefan Jović poentirao iz kontre.

Usledio je pogodak Tajrisa Rajsa za dva, a potom i odgovor Čarsa Dženkinsa na drugoj strani na isti način. Prvu prednost crveno-belima donosi Nemanja Dangubić 'dugom' dvojkom, da bi posle prvog koša Breda Olesona došlo vreme za televizijski tajm-aut (6:6).

Posle mini-odmora videli smo novu seriju grešaka na obe strane, uz nekoliko promašenih šuteva domaćina, pre nego što je Oleson prekinuo period igre bez poena. Nijedna od dveju ekipa nije uspevala da uđe u ritam, Luka Mitrović je pogodio samo jedno od dva bacanja, dok su igrači Jorgasa Barcokasa sve više grešili u fazi napada.

Marko Simonović promašio je otvorenu trojku, Oleson nije, pa je Barsa, posle dvojke Stratosa Peperoglua, prvi put imala nešto veću prednost (7:13). Milko Bjelica napokon je uspeo da upiše poene za domaćina, ali je neverovatni Oleson ubacio trojku uz zvuk sirene za svoj deseti poen i kraj prve četvrtine – 9:16.

Druga deonica počela je pogotkom Jovića posle prodora, međutim to je na drugoj strani ekspresno neutralisovao Oleson. Vezala je Radonjićeva ekipa nekoliko dobrih odbrana, Simonović je u međuvremenu pogodio oba bacanja, da bi kao rezultat dobre defanzive došao nesportski faul Džoija Dorsija (13:18), kao i tajm-aut Barcokasa.

Marko Gudurić pogodio je oba puta sa crte, da bi Branko Lazić dvojkom primakao svoj tim na samo poen zaostatka, ali Zvezda nije uspela da materijalizuje nešto bolji period igre. Brzopleto je rešavala situacije u napadu, što je gost kaznio preko Dorsija i prvom trojkom Ribasa, pa je Radonjić morao da reaguje (17:23).

Prve poene iz igre posle pauze upisao je i Gudurić, ali je Ribas pogodio novu trojku. Usledio je odgovor Simonovića na isti način, za prvu trojku crveno-belih na susretu, ali onda je još jednom Ribas bio precizan za tri. Tempo meča značajno je porastao u finišu prvog dela igre, pa smo u sledećem napadu videli i prvu trojku Gudurića (22:26).

Brža igra i te kako je odgovarala domaćinu, koji je napokon došao do svog prepoznatljivog stila, što je Barseloni stvaralo sve više i više problema. Preokret crveno-belih najavio je Kuzmić divnom leđnom tehnikom, zatim je Gudurić izveo novi školski ulaz, pre neko što je Simonović sa pet vezanih poena doneo preokret. Barcokas je odmah reagovao, posle nekoliko grešaka njegovih igrača, ponovo kao rezultat Zvezdine sjajne odbrane, ali ni to nije imalo efekta jer je Lazić nastavio seriju svog tima. Trener gostiju nije mogao da veruje šta se događalo sa njegovim igračima, a Zvezda je nastavila u istom ritmu i na odmor otišla s dvocifenom prednošću, neverovatnom serijom (16:0) – 40:31.

Drugo poluvreme otvoreno je trojkama Olesona i Simonovića, pa su centri Tomić i Kuzmić bili precizni. Usledio je novi period 'praznog hoda' na obe strane, pre nego što je Viktor Klaver pogodio oba bacanja. Nije Zvezda menjala svoj pristup u odbrani, Dženkins je pogodio iz polaganja u međuvremenu, a to su bili jedini poeni do ulaska u drugi deo treće deonice (47:38).

Iako su bili raspoloženi u fazi napada, za razliku od rivala iz Katalonije, crveno-beli su prednost stvorili upravo zbog fenomenalne odbrane, koja je postala zaštitni znak Dejana Radonjića. Barcokasova ekipa i dalje nije uspevala da se poveže u napadu, a i dalje je gubila veliki broj lopti.

Nalet Zvezde nastavili su Gudurić i Kuzmić, da bi posle laganog polaganja Lazića u kontri trener gostiju zatražio novi minut odmora. U međuvremenu, Barselona je povezala dva napada u kojima je stigla do poena, ali je mini-seriju Katalonaca prekinuo Bjelica sa linije za slobodna bacanja, sa četiri uzastopna pogotka (55:45).

Na ulasku u poslednji minuta Rajs upisuje svoju prvu trojku na susretu, ali odgovara Dženkins uz zvuk sirene, pa su crveno-beli sačuvali dvocifrenu prednost pred odlučujućih 10 minuta igre – 60:48.

Bjelica je otvorio četvrtu četvrtinu pogotkom za dva poena, dok je Markus Erikson ubacio trojku na drugoj strani, da bi posle promašaja Rajsa lopta 'izašla' iz obruča posle polaganja Dženkinsa. Barselona i dalje nije imala rešenja ispred koša domaćina, što je Zvezda pametno koristila i održavala dvocifreni višak (64:53).

Posle novih laganih poena iz kontre, Klaver je prekinuo period u kom njegov tim nije postigao koš. Nije Zvezda uspela da iskoristi dva vezana napada, a mali problem javio se u vidu četvrte lične greške Branka Lazića.

Ipak, Barsa ni tada nije uspela da pogodi, odbrana domaćih bivala je sve čvršća, pa je Dženkis još jednom dodavanjem preko celog terena pronašao Gudurića za nove lake poene (67:55).

Ništa se nije promenilo ni u poslednjih tri minuta igre, Gudurić je nastavio svoju simultanku i potvrdio epitet igrača meča, a crveno-beli su lagano priveli susret kraju i zabeležili još jednu veliku pobedu u Evropi – 76:65.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pobeda Zvezde koja se čekala decenijama: Barselona konačno srušena! (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 26.Okt.2016

Košarkaši Crvene zvezde slave veliku pobedu, onu koja se čekala baš dugo - prvu protiv Barse u Evroligi!..Crveno-beli su pobedili Katalonce u 3. kolu Evrolige pred 18.000 navijača u "Kombank Areni", rezultatom 76:65, i tako se, posle uvodnog poraza od Darušafake, sa dve vezane pobede pridružili...

Nastavak na Telegraf.rs...

UŽIVO: Crvena zvezda-Barselona 9:16 (2/4)

Izvor: Večernje novosti, 26.Okt.2016

Crveno-beli u „Kombank areni“ igraju meč trećeg kola Evrolige protiv španskog velikana Posle pobede u Istanbulu košarkaši Crvene zvezde žele da nastave dobar niz u Evroligi. Priliku za to će imati u „Kombank areni“ gde dočekuju španskog velikana Barselonu. Oba...

Nastavak na Večernje novosti...

TOP 10 - Sjajni potezi bivših igrača "večitih"! (video)

Izvor: Sportske.net, 27.Okt.2016, 13:07

Košarkaši koji su u prošlosti nosili dresove naših najvećih klubova izborili su se za svoja mesta na listi deset najboljih poteza u trećem kolu Evrolige...Elitno košarkaško takmičenje lagano se zahuktava i već večeras možemo da uživamo u mečevima 4. kola, ali se pre toga moramo osvrnuti...

Nastavak na Sportske.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.