EK: Zvezda je u četvrtfinalu!

Izvor: B92, 12.Mar.2014, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EK: Zvezda je u četvrtfinalu!

Košarkaši Crvene zvezde igraće protiv ukrajinskog Budiveljnika u četvrtfinalu ovogodišnjeg Evrokupa.

Ekipa Dejana Radonjića prošla je među osam najboljih i pored poraza u Viljnusu rezultatom 82:80 u revanšu osmine finala.

Ispostavilo se da je +6 iz prve utakmice u Pioniru bila dovoljna prednost za beogradski tim u Viljnusu. Crveno-beli odigrali su u Litvaniji pametnu utakmicu, ali su u poslednjih pet minuta zakomplikovali i umalo ispustili prednost.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Ipak, DeMarkus Nelson i Čarls Dženkins odigrali su dobro kada je bilo potrebno i crveno-beli su prošli među najboljih osam ekipa.

Fantastičnu partiju odigrao je Raško Katić sa 19 poena (8-12) i 4 skoka. Čarls Dženkins imao je samo 7 poena, ali je pet ubacio u poslednjih 90 sekundi kada se rezultat lomio. Nelson je imao 16 poena i po 5 skokova i asistencija, a 12 poena dodao je Marjanović. Na drugoj strani, po 16 poena ubacili su Palasios i Seibutis, a 14 Songaila. Zvezda je veliki posao odradila zaustavivši Gecevičiusa (2-8 za tri).

Meč pratite na ovom mestu i na našoj televiziji:

Radonjić se na početku odlučio za petorku Nelson, Lazić, Blažič, Radenović, Marjanović. Domaćin je, nošen velikom podrškom sa tribina, krenuo veoma agresivno pa je Zvezda u prva dva minuta izgubila već tri lopte.

Ipak, poenima Nelsona i Marjanovića crveno-beli su došli do 4-0, ali je Ritas brzo uzvratio serijom 6-0. Zvezda je igrala dobru odbranu u prvoj deonici, koristila je dominantnog Marjanovića (8 poena u prvih 10 minuta) i u osmom minutu je stigla do +7 (17:10). U samom finišu prve deonice Ritas se vratio, ali je posle 10 minuta vodila Zvezda – 22:17.

Druga četvrtina počela je trojkom Jelovca, Zvezda je odbila taj nalet, ali domaći igrači rastrčali su se u tom periodu, pa je Radonjić u 13. minutu zatražio tajm-aut posle pet vezanih poena Ritasa (29:27).

Tada se razgoropadio Tadija Dragićević koji je vezao tri trojke, odigrao u nekoliko navrata dobru odbranu i odveo Zvezdu na +12 (45:33).

Imali su crveno-beli i čistu kontru, ali Dragićević je pormašio zicer, a na drugoj strani se Ritas serijom 5-0 ponovo vratio u igru. Raško Katić i DeMarkus Nelson umirili su domaćina poenima, ali Ritas je nakon 20 minuta imao, na osnovu dešavanja na parketu, odličnih -7 (49:42).

Izuzetno važan bio je start drugog poluvremena. Zvezda je spuštala loptu na Marjanovića, a prvi rezultatu 51:44 Jaka Blažič napravio je dve neshvatljive greške. Prvo je u čistoj kontri dva na jedan promašio čist zicer, a potom je prodao loptu i Ritas se brzo vratio.

Usledila je serija domaćina 10-2 kojom su došli do prednosti (54:53) prvi put nakon prve deonice. Zvezdinu igru u tim trenucima stabilizovao je Raško Katić koji je ubacio šest vezanih poena i vratio prednost crveno-belima (59:56).

Zvezda je u finišu treće deonice imala priliku da se ponovo odlepi, ali sudije su u nekoliko navrata pomogle domaćinu, pa je nakon 30 minuta naš tim vodio sa 61:58.

Poslednju četvrtinu Zvezda je počela pametno. Nije žurila u napadu, koncentracija je bila na snažnoj odbrani i spračavanju šuta za tri poena domaćina.

Ritas je što je vreme više odmicalo postajao sve nervozniji, a Zvezdu je nosio sjajni Raško Katić. Četiri minuta pre kraja crveno-beli su imali +6 (70:64), ali je usledila serija grešaka beogradske ekipe.

Nekoliko naivno izgubljenih lopti, nekoliko laganih poena Ritasa i trojka Kuka doneli su domačinu +3 (74:71) 90 sekundi pre kraja. Imao je domaćin i napad, ali je Gecevičius izgubio loptu, a na drugoj strani je za dva pogodio Dženkins koji je do tog trenutka šutirao 1-10 iz igre.

Na drugoj strani je Kuk promašio trojku, ali je Songaila uhvatio loptu i pogodio je oba slobodna bacanja (76:73) na 56 sekundi pre kraja. Na drugoj strani ponovo je odgovornost preuzeo Dženkins i ponovo je pogodio nakon snažnog prodora.

Ipak, Zvezda je ponovo zakomplikovala situaciju, ušlo se u penal završnicu, ali crveno-beli su uspeli da dobrom odbranom stignu do poraza od 82:80 koji su proslavili kao veliki trijumf.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.