Dve proslave u Zvezdi

Izvor: Politika, 10.Dec.2012, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dve proslave u Zvezdi

„Crveno-beli” kalendar za 2013. posvetili 50-godišnjici svog stadiona, a podsetili i da su pre 21 godine osvojili Interkontinentalni kup

Naredne godine biće pola veka od kako je otvoren sadašnji Zvezdin stadion. Tom događaju su „crveno-beli” posvetili kalendar za 2013.

Na svečanosti su podsetili i na jedan od najvećih uspeha našeg i evropskog sporta. Crvena zvezda je 8. decembra 1991, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pobednik Kupa evropskih šampiona, u Tokiju pobedila osvajača Kopa Libertadores (prvak Južne Amerike) Kolo Kolo iz Čilea s 3:0 i osvojila Interkontinentalni kup, čime je postala nezvanični svetski šampion.

Milorad Ćorović, direktor Zvezdinog stadiona, koji se nalazi na mestu, gde je bio stadion Jugoslavije, ne samo što je prepričao njegovu istoriju, nego je istakao i šta se na njemu planira u dogledno vreme. Direktor klupskog marketinga Goran Broćić je obrazložio zašto je 50 godina Zvezdine „Marakane” poslužilo kao inspiracija za klupski kalendar.

Prva utakmica na njoj je odigrana 1. septembra 1963. Tada su u prvenstvu Jugoslavije „crveno-beli” savladali Rijeku s 2:1. O tom meču je govorio Dušan Maravić, posle čijeg je šuta Crvena zvezda izjednačila u finišu.

On je ne samo podsetio na igrače koji su tada igrali (Ćosić, Tomić, Milićević, Čop, Vasović, V. Popović, Melić, Maravić, strelac pobedonosnog gola Prlinčević, Kostić i Džajić), nego i na one koji su bili na klupi za rezerve, rukovodstvo kluba i stručni štab.

Naveo je i one koji su bili sprečeni zbog povrede ili služenja vojske da budu u timu. Iz zaborava je izvukao i da je vojnik Dragoslav Šekularac, u to vreme jedan od najboljih fudbalera na svetu, telegramom čestitao klubu otvaranje stadiona, što je izazvalo pljesak gledalaca, kada ga je zvanični spiker pročitao.

Maravić je otkrio i da je prvi gol na beogradskoj „Marakani” postigao Trifun Mihailović. Tada je bio običaj da pre glavne utakmice igraju petlići i, eto, budući bombarder „crveno-belih” je još kao dečak ušao u istoriju.

Naveo je i podatak koji ilustruje kakva je Zvezda. Samo nekoliko dana posle otvaranja svog novog stadiona, gostovala je u Skoplju, razorenom zemljotresom, da odigra utakmicu u dobrotvorne svrhe.

Bivši reprezentativac Maravić je izneo i predlog za proslavu iduće godine. Založio se da se u obeležavanje pola veka Zvezdinog stadiona uključi i Rijeka.

O osvajanju Interkontinentalnog kupa govorio je Svetozar Mijailović, i tada, a i sada, predsednik klupske Skupštine. On je, između ostalog, odgovorio i zašto Zvezda obeležava svake godine pobedu u Tokiju. To je zato što vreme prolazi, sada igraju fudbaleri koji se tada nisu ni rodili i zbog toga ovo treba da im bude podstrek.

-------------------------------------------

„Crveno-beli” na pripreme s 25 igrača

Crvena zvezda će osetno da smanji broj fudbalera. Zoran Stajadinović, kako sada stvari stoje budući sportski direktor kluba, i trener Aleksandar Janković su zaključili da je 25 igrača dovoljno za prolećni deo sezone. Okosnica tima biće igrači koji su od zimus u klubu, a u narednom prelaznom roku bi mogla da dođu četvorica-petorica od toga jedan ili dvojica stranaca. 

I. C.

objavljeno: 11.12.2012.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.