Duga klupa – razlika između želje, forme i objektivnih mogućnosti

Izvor: MozzartSport.com, 14.Okt.2016, 12:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Duga klupa – razlika između želje, forme i objektivnih mogućnosti

Dejvid Blat u svom igračkom kadru ima 16 kvalitetnih igrača, što će mu omogućiti da održi svežinu u ekipi tokom najvećeg dela sezone, ali to je nešto što klubovi znatno snižene niže finansijske moći sebi ne mogu da priušte

Želja, motiv, kvalitetna igra i dobra forma nekada nisu dovoljni, a posebno onda kada naspram sebe imate ozbilno kvalitetnog rivala, koji je čak i onda kada mu ne ide sposoban da pronađe način da vas savlada. >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Crvena zvezda je u premijernoj utakmici elitnog košarkaškog takmičenja vodila 39 minuta, ali je onda u onom poslednjem upala u kandže Blatovog tima i ostala bez već viđene pobede. Darušafaka je kao i većina evroligaških klubova sa pozamašnim budžetima stvorila tim podjednako kvalitetnih pojedinaca, ali ne samo to, Dejvid Blat u prvom timu ima 16 igrača koji u svakom momentu konkurišu za startnih 12. To će klubu iz Istanbula omogućiti da održi svežinu tokom navećeg dela bikad duže sezone, ali je sa druge strane i nešto što „manji“ klubovi, znatno niže finansijske moći, sebi ne mogu da priušte.

Darušafaka je tokom kompletnog toka meča imala velike probleme sa Zvezdinom organizovanom igrom u defanzivi, dok su ofanzivni skokovi Kuzmića i Dangubića i Mitrovića dodatno navlačili pritisak na centarsku liniju gostiju. Kada je već isprobao sve kombinacije, Blat je odlučio da zaigra bez klasičnog centra, a niska petorka predvođena neuhvatljivim Vilom Klejburnom lagano je krckala prednost i u poslednjem minutu uspela u potpunosti da je prebaci na svoju stranu. Zvezdi je baš u tim trenucima nedostajao samo jedan koš, koji bi i konačno slomio otpor rivala. Pokušavali su Mitrović i Gudurić, ali njihovi šutevi nisu „ušli“, baš kao ni sedam slobodnih bacanja koji su na kraju, kada se sve sagleda mogli da naprave ključnu prevagu u ovoj utakmici.

„Svi znaju da je u Evroligi svaki poen izuzetno važan, imali smo prednost u prvom poluvremenu, promašili smo dosta slobodnih bacanja. To su greške koje ne smeju da nam se događaju, ali naučićemo na njima, idemo dalje i okrećemo se narednim utakmicama“, rekao je Čarls Dženkins.

Jasno je da je crveno-belima pojačanje na centarskoj poziciji preko potrebno za značajniji učinak u Evroligi ove sezone. Još jedna kvalitetna petica bi u velikom meri odmorila Ognjena Kuzmića i omogućila Milku Bjelici da se „spusti“ na svoju prirodnu poziciju, čime bi njegov kvalitet još više mogao da dođe do izražaja. Jer kada protivnik ima dva ili tri kvalitetna centra, svaki problem Zvezdine centarske linije sa faulovima, automatski bi značio i problem za kompletan tim na toj utakmici. Slično je i sa plejmejkerskim pozicijama, gde dominantnu ulogu ima reprezentativac Stefan Jović. Dolazak još jednog kvalitetnog i iskusnog plejmejkera bi predstavljao pravo osveženje za Zvezdinog organizatora igre u mečevima sa izuzetno kvalitetnim rivalima, ali bi takođe i skinuo breme velike odgovornosti sa mladog Nikole Rebića.

Osnovni kvalitet Darušafake upravo i počiva na organizaciji igre, gde su dve pakleno jake „jedinice“ Bred Vonamejker i Skoti Vilbekin, a treći izbor iskusni as Ender Arslan. Ali to je opet onaj deo priče o konfornom budžetu koji uživaju svi turski klubovi i većina evropskih velikana.

A Crvena zvezda je upravo tu skupocenu Darušafaku nadigrala u najvećem delu meča, a da je imala više svežine, sreće i umeća u samoj završnici mogla je i do velikog, apsolutno zasluženog podviga.

„Stičemo iskustvo kao nov tim, za koji je rečeno da tek mora da se vidi koji su mu dometi u ovom sastavu. Ne znam koliko je bilo onih koji su pre mesec dana mislili da ćemo protiv Darušafake igrati ovako i biti u egal završnici. Voleo bih da sam tada imao prilike da to čujem od nekoga, makar jednog“, rekao je Dejan Radonjić nakon meča.

U svakom slučaju, prostora za predah nema. Srpskog i regionalnog šampiona u poendeljak očekuje gostovanje Krki u Novom Mestu, a odmah potom sledi putovanje za Istanbul i meč sa Galatasarajom, ekipom koja sinoć nije imala šta da traži u okršaju sa aktuelnim šampionm Evrope CSKA iz Moskve.

(FOTO: Star Sport)

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.