Izvor: Politika, 28.Nov.2013, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Druga strana navijača

Naslušasmo se prethodnih nekoliko godina, a posebno u poslednjih mesec i po dana, svega i svačega o divljanju navijača u srpskim gradovima, o tučama, obračunima i sukobima na stadionima i u sportskim dvoranama, ili oko njih, kao i o „neophodnim i hitnim merama” koje će država i njeni organi preduzeti. Kao po nekom nepisanom pravilu posle velikih incidenata, poput nedavnih na utakmici Crvene zvezde i Partizana u Beogradu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << filovanih i velikim požarom na tribinama, navijači i navijačke grupe se obavezno primire, a odgovorni odmah počnu da se zaklinju da će uvesti red.

Za to vreme u Srbiji se nastavlja jedna sasvim drugačija priča o navijačima koja ne sadrži nasilje, pa se možda zbog toga teško probija do naslovnih strana novina ili udarnih televizijskih emisija.

Između Subotice na severu Srbije, koja ima svoj fudbalski klub Spartak, i Niša na srpskom jugu, u kojem već devet decenija postoji renomirani Radnički, ima oko 400 kilometara autoputa i jedan veliki sportski fenomen. Oba kluba imaju, kao i Zvezda, Partizan, Rad, OFK Beograd i svi drugi u Srbiji, svoje verne navijače. Niški navijači su „meraklije”, a pristalice Spartaka su „marinci”.

Između ova dva grada i između ovih grupa navijača razdaljine, međutim, kao da nema i to traje više od dve decenije. „Meraklije” i „marinci” su se još 1991. godine dogovorili da uspostave blisku saradnju, potom su se pobratimili i do današnjih dana ni na koji način nisu poremetili svoje odnose.

Kada Spartak gostuje u Nišu, navijačama iz Subotice „meraklije” priređuju doček još na autoputu kod naplatne rampe „Nais”. Ne čekaju ih da ih tuku i da ih maltretiraju ili, ne daj bože, da im kamenuju autobuse, već kao velike i stare prijatelje. Sve vreme do njihovog polaska za Suboticu navijači dva kluba su zajedno. Isto je kada Radnički gostuje na severu Srbije, gde su „marinci” domaćini svojim prijateljima.

Druže se navijači dva kluba i, što je najzanimljivije, već 22 godine uvek su zajedno i na istoj tribini stadiona – u Nišu ili Subotici. Tako je bilo i prošle subote kada je Radnički bio gost Spartaku.

U neuobičajenoj atmosferi za srpske prilike „marinci” i „meraklije”, dok stoje ili sede jedni pored drugih, navijaju za svoje klubove, ali se međusobno ne svađaju i ne psuju. Nose dresove i obeležja svog Spartaka ili Radničkog, ali ne otimaju jedni od drugih jarbole zastava i ne tuku se njima. Čak i pevaju zajedničke pesme, koje traju već dugo, koliko i njihovo prijateljstvo, ili svi zajedno zapevaju pesmu svog ili onog drugog kluba.

Desanka Maksimović je davno napisala „poruku” novinarima u jednoj od svojih pesama „Javite kad se nešto lepo desi”.

Evo, javljamo.

Toma Todorović

objavljeno: 29.11.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.