Dragomir Bojanić Gidra – nezaboravni Her Žika Pavlović

Izvor: Studnel.com, 11.Nov.2015, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragomir Bojanić Gidra – nezaboravni Her Žika Pavlović

Gidra je rođen 13. juna 1933. godine u Kragujevcu. Život ga odmalena nije mazio jer je kao dete ostao bez oba roditelja. Osnovnu i srednju školu završio je u rodnom gradu, a posle toga se zaposlio u fabrici konzervi Crvena zvezda. Neko vreme igrao je u kragujevačkom amaterskom pozorištu da bi odatle prešao u Narodno pozorište. Tamo su njegove kolege zapazile njegov talenat i samoinicijativno skupile novac da ga pošalju na studije u Beograd. Gidra je >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << upisao akademiju iz prvog pokušaja i odmah na prvoj godini počeo da igra u Narodnom pozorištu u Beogradu. Tamo je ostao zapamćen kao najmlađi Mitke koga je videlo jugoslovensko pozorište.
Filmsku karijeru započeo je 1955. godine epizodnom ulogom u filmu Ešalon doktora M. Odatle je sve krenulo uzbrdo kako kod nas tako i u inostranstvu. Naime, Gidra je pod pseudonimom Antoni Gidra igrao u većem broju italijanskih vesterna i akcionih filmova. Kod nas se proslavio u fimovima: Marš na Drinu, Svadba, Valter brani Sarajevo, Vojnikova ljubav, Povratak otpisanih, Majstori, Pazi šta radiš, Majstor i šampita, Hajde da se volimo i naravno u serijalu filmova Žikina dinastija. Njegove replike iz ovih filmova postale su univerzalni vicevi primenjivi na sve životne situacije koje svakome od nas izmamljuju osmeh na lice, ma koliko puta da smo ih pre čuli.

Foto: www.kinopoisk.ru
Gidra je bio oženjen svojom koleginicom, glumicom Ljiljanom Kontić. Njih dvoje vezivala je velika, ali burna ljubavna priča jer su se oni čak dva puta razvodili i ponovo venčavali. Bez obzira na te probleme, ovaj glumac je često isticao da mu je porodica, njegova Ljalja i njihova ćerka Jelena, najbitnija u životu.
Devedesetih godina, za vreme raspada Jugoslavije, Gidra se razboleo od raka jednjaka i jedno vreme proveo je na VMA zajedno sa ranjenicima koji su pristizali sa ratišta. Ostalo je upamćeno da ih je često zabavljao svojim šalama i anegdotama. Preminuo je 1993. godine i sahranjen je u Aleji zaslužnih građana u Beogradu.
Izvori: story.rs, imdb.com, sinemanija.com.

na danasnji dandragomir bojanicgidraglumacbiografija
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Studnel.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.