Dostanić oprostio Zvezdi dug od 400.000 evra

Izvor: Politika, 08.Avg.2010, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dostanić oprostio Zvezdi dug od 400.000 evra

Doskorašnji trener Crvene zvezde ostaje u klubu, na mestu direktora omladinske škole, a po njegovom konceptu finansijski će biti motivisani treneri koji stvaraju igrače

Kako „Politika” saznaje, dosadašnji trener Crvene zvezde Ratko Dostanić posle podnošenja ostavke na mesto šefa stručnog štaba vraća se na mesto direktora omladinske škole „crveno-belih”, na kome se nalazi od decembra prošle godine. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Funkciju direktora omladinske škole Dostanić je obavljao uporedo s onom trenera prvog tima i prema ocenama svih u klubu postavio je školu na zdrave noge i napravio odlične rezultate. Sada, kada Zvezdina omladinska škola ima impresivan budžet obezbeđen od novog generalnog sponzora „Gaspromnjefta”, imaće sve uslove da postane ono što je nekada i bila – ponos Crvene zvezde.

Inače, u Crvenoj zvezdi ističu da je Ratko Dostanić sjajan čovek, gospodin i veliki zvezdaš. Čelnici kluba su bili iznenađeni njegovom ostavkom, jer ju je prvo saopštio igračima u svlačionici odmah posle utakmice u Bratislavi i eliminacije od Slovana. Bila je to specifična situacija s jakim emocijama, a neki igrači su čak i plakali.

Jedan od čelnika Zvezde je u neformalnom razgovoru s novinarima kazao da je imao utisak „da bi Dostanić podneo ostavku i da je Zvezda pobedila u Bratislavi”. Po njegovim rečima, Dostanić je osetio da je negativna energija prema njemu isuviše velika i da je postao opterećenje klubu. Ipak, vraća se na mesto direktora omladinske škole. Za samo sedam meseci u školi je napravio sjajne rezultate i dobio je punu podršku da nastavi započeti posao. Nažalost, posao trenera je takav da zavisi od rezultata i sreće. Ovaj put, s Dostanićem na klupi, Zvezda nije imala ni jedno niti drugo.

Ratko Dostanić je sam podneo ostavku i tako raskinuo ugovor, a nije čekao da bude smenjen, kao neki pre njega, niti je tužio klub. Isto je postupio i na kraju svog prvog trenerskog mandata u Zvezdi, kada ga je smenio tadašnji predsednik Dragan Stojković. Ni tada nije tražio da mu se isplati sve na šta je imao pravo, već je došlo do sporazumnog raskida saradnje, a Crvenoj zvezdi je oprostio dug. Kada se sve sabere, Dostanić se odrekao oko 400.000 evra, što mu je pripadalo na osnovu ugovora s Crvenom zvezdom.

Rukovodstvo Zvezde na čelu s predsednikom Vladanom Lukićem ulaže velike napore da osnaži omladinski pogon. U klubu je napravljen poseban budžet za mlade koji je obezbedio ruski energetski gigant „Gasprom”, a deo od svakog sponzorstva se namenski odvaja za mlade talente. Na predlog Dostanića, Zvezdina uprava je prihvatila da se deo zarade od odlaska igrača u inostranstvo, ukoliko su ponikli u Zvezdinoj školi, ubuduće deli svim trenerima, kako bi bili stimulisani da najbolju i najtalentovaniju decu izdvajaju u prvi plan. Na terenima omladinske škole ubrzo će nići reflektori od novca koji su prikupili navijači u akciji „Za moju Zvezdu – 2344”.

L. Delić

-----------------------------------------------------------

Više od 14.000 članova

Kako se saznaje, Crvena zvezda svaki dan ima sve više članova u akciji „Budi deo Zvezde”. U petak, dan posle eliminacije u Bratislavi bilo ih je više od 14.000, s plaćenom godišnjom članarinom. Istovremeno, nedelju dana pred početak prvenstva Srbije, prodato je skoro 9.000 karata, što znači da postoji šansa da se i pored rane eliminacije iz Evrope prestigne prošlogodišnji broj od skoro 11.000.

-----------------------------------------------------------

Zvezda danas u Beranama

Posle neopozive ostavke Ratka Dostanića, ekipu Crvene zvezde će do daljeg voditi njegov dosadašnji prvi pomoćnik Aleksandar Kristić. Fudbaleri Zvezde danas gostuju u Beranama, gde će s tamošnjim istoimenim crnogorskim drugoligašem odigrati prijateljsku utakmicu u dobrotvorne svrhe, ali Kristić neće biti na klupi, pošto će na teren istrčati kombinovani tim. Ekipu će voditi pomoćni treneri Nikola Radmanović i Dragan Spasić. Prihod od prodatih ulaznica biće priložen za izgradnju hrama posvećenom svetom Simeonu Mirotočivom. 

objavljeno: 08/08/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.