Dostanić može da bude zadovoljan

Izvor: Politika, 22.Jul.2010, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dostanić može da bude zadovoljan

Zvezdini fudbaleri ostavili dobar utisak na desetodnevnim pripremama u Sloveniji. – Trifunović se najviše nametnuo. – Tošić ozvaničio ugovor u FSB i jedva čeka debi na „Marakani” u četvrtak protiv Slovana

Posle završenog glavnog dela letnjih priprema u Sloveniji trener Crvene zvezde Ratko Dostanić, može da bude zadovoljan, mada do prvih mečeva u idućoj sezoni, protiv najtrofejnijeg slovačkog kluba Slovana, ima dovoljno vremena i da se isprave uočeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << propusti. Po povratku ekipe u Beograd, juče u ranim prepodnevnim časovima, Dostanić je igračima dao dva slobodna dana, a na „Marakani” će trenirati od sutra.

Tokom desetodnevnog boravka na Pohorju, gde su prethodno odradili i bazični deo priprema i jednog kratkog izleta u Austriji, prvi tim „crveno-belih” je je posle dva nerešena meča, s reprezentacijom Irana (1:1) i prvakom Turske Bursom (2:2), u Ptuju pobedio nemačkog prvoligaša Hanover (3:2), čiji je trener poznati stručnjak Mirko Slomka, koji je prehodno u Nemačkoj nekoliko godina uspešno vodio Šalke.

Naš tim je pobedonosni gol postigao minut pre kraja, što se retko dešava kada igramo protiv klubova iz Nemačke, pa čak i na pripremnim mečevima. Strelac je bio Slavko Perović, a asistent Miloš Trifunović, koji je ostavio najbolji utisak u Sloveniji, igrajući s podjednakim žarom, bez obzira da li je bio u prvom ili drugom timu. „Rezervisti” su takođe imali tri provere: pobeđeni su slovenački trećeligaš Veržei (3:1) i drugoligaš Alumij (2:1), a pretrpljen je poraz od engleskog drugoligaša Redinga (3:1).

Dostanić je još pre utakmice s Hanoverom izjavio da nema dileme oko sastava tima za meč protiv Slovana u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope. To je tim koji je počeo meč protiv Hanovera: Stamenković, Ninkov, Tošić, S. Đorđević, Vilotić, Savio, Milovanović, Kadu, Koroman, Perović, Jevtić. Povratnik Milovanović je zbog povrede zgloba zamenjen u 20. minutu, a Bogdanović je iskoristio ukazanu šansu i dobrom igrom nagovestio da se neće lako odreći mesta u veznom redu. Milovanovićeva povreda nije ozbiljnije prirode, pa se njegov nastup u prvom meču protiv Slovana, idućeg četvrtka na našem najvećem stadionu, ne dovodi u pitanje. Ali, neizvesno je ko će dobiti prednost na drugoj poziciji zadnjeg veznog igrača: Brazilac Savio, koji je podbacio na poslednjem testu ili Bogdanović, koji nije toliko atraktivan, ali neretko je od velike koristi.

Zvezdina odbrana i pored dva primljena gola i dalje uliva veće poverenje od napadača, uprkos tome što su tri lopte završile u golu nemačkog tima. Ali, prvo je mrežu zatresao visoki štoper Vilotić, potom Bogdanović iz penala, nakon što je oboren Jevtić, da bi naposletku Perović iz blizine glavom postavio konačan rezultat. Perović i Jevtić su trenutno prva Dostanićeva opcija u napadu, iskusni Subašić je ostao u drugom planu, ali se najviše nametnuo Trifunović i odličnim igrama izborio bar za status „prvog džokera”. Potraga za dobrim centarforom je i dalje u toku, a u poslednje vreme se najčešće pominje nekadašnji golgeter Vojvodine Ranko Despotović.

Zvezda je pobedila Hanover, ali nije prikazala igru od koje bi Slovaci trebalo da strahuju. Možda Dostanić nije želeo da otkriva sve karte, jer je pre meča znao da će video meterijal s utakmice u Ptuju odmah biti prosleđen u Bratislavu. „Crveno-beli” su na papiru blagi favoriti, ali će nesumnjivo biti pod većim pritiskom i za njih će dvoboj protiv Slovana imati mnogo veći značaj, pogotovo sada kada im je glavni sponzor i strateški partner ruski gigant „Gaspromnjeft”.

Zvezdin novajlija i povratnik iz inostranstva Duško Tošić, juče je u prostorijama FS Beograda ozvaničio, ranije potpisani, ugovor s Crvenom zvezdom, nakon što je iz Engleske stigao neophodan sertifikat. U jednim dnevnim novinama je objavljeno da Tošić neće ostati u Zvezdi, ukoliko ne dobije obećani novac, ali su to demantovali čelnici našeg najtrofejnijeg kluba i sam igrač.

– Ja sam fudbaler Zvezde i ta provokacija je za mene smešna. Nisam ranije potpisao ugovor i u FSB, jer nisam hteo da izgubim ni dan priprema. Priča o parama je obična glupost. Ne obraćam pažnju na to i koncentrisan sam samo na predstojeći duel sa Slovanom i debi na „Marakani”, koji nestrpljivo iščekujem – rekao je levi bek Crvene zvezde Duško Tošić.

Pre Engleske, Tošić je bio član nemačkog Verdera, pa je dobro bio upoznat s mogućnostima Hanovera, protiv koga je igrao i u Bundes ligi:

– Hanover ima dosta iskusnu ekipu, veoma cenjenu u Nemačkoj. Protekle sezone su imali određenih problema, ali je sve dovedeno u red kada je došao trener Slomka. Ova pobeda za nas predstavlja veliki podsticaj pred okršaj protiv Slovana.

----------------------------------------------

„Hjundai” novi sponzor Zvezde

Danas u podne na „Marakani” Crvena zvezda potpisuje ugovor s novim sponzorom – južnokorejskom automobilskom kompanijom „Hjundai”. Prema nezvaničnim informacijama, čelnici Zvezde vode intenzivne pregovore i s turskom avio-kompanijom „Turkiš erlajnz”, koja je već sponzor nekoliko velikih evropskih klubova, među kojima i šampiona Španije i trostrukog prvaka Evrope Barselone.

Lazar Delić

objavljeno: 23/07/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.