Izvor: MozzartSport.com, 11.Apr.2021, 08:25

Crveno-beli pred važnim ispitom: Protiv Igokee motiva neće nedostajati

Košarkaši Crvene zvezde u derbiju 25. kola ABA lige dočekuju Igokeu, od koje su u prvom delu sezone pretrpeli jedan od najvećih poraza u istoriji regionalnog takmičenja

Vratio se Dejan Radonjić krajem decembra u Zvezdu kako bi spasao sezonu, ali se već na prvom koraku upoznao sa brojnim problemima. U drugom debiju pretrpeo je najteži poraz na klupi Crvene zvezde u regionalnom šampionatu (65:85). Sa druge strane terena bila je Igokea. Upravo će u 17.00 crveno-beli >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << po drugi put u sezoni ukrstiti koplja sa sastavom iz Laktaša, u meču koji ovoga puta nosi još veći značaj. Ekipa Dragana Bajića posle pet vezanih trijumfa sedi na vrhu tabele sa skorom 19-4 (Zvezda na 18-3) i u svaki meč ulazi sa najvišim ambicijama. Tako će biti i danas, ali ovoga puta će naspram sebe imati daleko drugačijeg protivnika.

17.00: (1,30) Crvena zvezda (16,0) Igokea (3,90)

Od bolnog poraza u Aleksandrovcu zategao je Radonjić redove. Osvojio je Kup Radivoja Koraća, ostvario nekoliko pobeda u Evroligi, koje su dodatno podigle samopouzdanje ekipi pred ključne borbe na Jadranu. Pritom su u ABA ligi na deset odigranih mečeva njegovi izabranici samo jednom završili na kolenima (poraz od Budućnosti). Od elitnog takmičenja su se minulog četvrtka neslavno oprostili (58:81), ali neuspeh u Berlinu se ne može uzeti kao pravo merilo Zvezdinog kvaliteta. Nedostajalo je srpskom šampionu pravog motiva u duelu sa Albom, nesumnjivo su i igrači i stručni štab u mislima imali ono što ih očekuje već ovog vikenda, jer je osvajanje titule u regionalnom šampionatu postavljeno kao prioritet broj jedan i pred početak sezone. Zato je pobeda protiv Igokee imperativ i ovoga puta motiva sasvim sigurno neće nedostajati.

Trijumf u praznoj dvorani Aleksandar Nikolić u 25. kolu dao bi Radonjićevom sastavu dao i krila pred dvomeč sa Cedevita Olimpijom naredne nedelje, još jednim kandidatom za plasman u plej-of i timom koji poput Igokee ima najviše ambicije u ovom takmičenju. Ljubljančani u sredu (18.00) dolaze u glavni grad Srbije, dok će za nedelju dana crveno-beli otputovati u Sloveniju na megdan ekipi Jurice Golemca (17.00). Jasno je da su tri predstojeća duela od ogromne važnosti u borbi za što bolju poziciju pred doigravanje, jer plasman na završnicu ne bi smeo da se dovodi u pitanje.

Kada su dueli sa Igokeom u pitanju, tradicija je svakako na strani Crvene zvezde. Poslednji put su Igosi na gostovanju u Beogradu slavili još 2015. godine, što znači da su ih crveno-beli porazili u četiri uzastopna meča na svom terenu. Predstojeći duel biće 20. ovih ekipa u Jadranskoj ligi, Zvezda je dosad upisala 13 pobeda. Valja pomenuti i da su Igosi uz Budućnost jedini tim koji je ove sezone nadigrao srpskog šampiona u ABA ligi.

Jasno, Zvezdino najjače oružje je Džordan Lojd, osmi strelac regionalnog šampionata sa prosekom od 15 poena po nastupu. Ipak, Radonjić se u prošlosti često oslanjao na domaće košarkaše u najvažnijim duelima, a Dejan Davidovac je tokom svoje karijere u crveno-belom dresu često bio najboji kada je najteže. Preuzimao je veliki teret u utakmicama od ključne važnosti, pa se tako nešto može očekivati i danas.

Trener Dejan Radonjić ima veliki respekt za narednog protivnika i ističe da će njegovi puleni morati da odigraju vrlo čvrstu utamicu, ako žele da dođu do povoljnog rezultata.

"Očekuje nas utakmica sa ekipom koja ima izvanrednu sezonu u ABA ligi i Evropi. Igre koje prikazuju tokom čitave sezone jasno ukazuju da ekipa Igokee zaslužuje da se bori za prvo mesto u regionalnom takmičenju. Imaju realno šanse za to, i da se bore za vrh, kao i ekipa Crvene zvezde. Mi moramo da budemo spremni da odigramo vrlo čvrstu utakmicu, da se borimo, da skačemo, da čitamo situacije u njihovoj odbrani. Samo tako možemo da dođemo dođemo do povoljnog rezultata".

Zvezdin "čovek iz senke za velika dela" deli mišljenje svog trenera.

"Ekipa Igokee je svime što je pokazala, i rezultatima koje je ostvarila u ABA ligi i FIBA ligi Šampiona, da je odličan sastav vredan svakog respekta. Iskusan tim koji sigurno ima svoje ambicije u regionalnom takmičenju, nakon završetka takmičenja u Fiba Ligi šampiona imaju i vremena da se fokusiraju na završnicu ABA lige u kojoj mogu i do prvog mesta. Kada pričate o rivalu koji ima iskusne domaće i strane igrače, koji se bori za plej of i prvo mesto, jasno je da mi moramo da odigramo odličnu utakmicu ako želimo do bodova", izjavio je Davidovac.

Igokea je ove sezone sastavila odličan tim. Spoj kvalitetnih američkih košarkaša, domaćih sa velikim iskustvom igranja na Jadranu i mladih nada poput reprezentativca Srbije Dalibora Ilića, kojem se predviđa svetla budućnost. Ipak, svojim nastupima se izdvojio Marko Jošilo, bivši košarkaš Krke koji se posle šest godina vratio u Aleksandrovac. Čačanin je u tekućoj takmičarskoj godini jedan od najboljih trojkaša ABA lige, a trenutno je i najbolji strelac Igosa sa 11,29 poena po meču. U intervjuu za Mozzart Sport je otkrio da je sazreo kao igrač i dobio neophodno samopouzdanje, ali da pažljivo bira šuteve, pa tako van linije za tri poena pogađa sa impresivnih 61,4 odsto uspešnosti.

"Jeste visok procenat. Sazreo sam kao igrač, dobio veće samopouzdanje. Selekcija šuta je važna, ne želim da forsiram, bez obzira na procenat. Ne uzimam nerezonske šuteve preko tri ruke. Već gledam koji je pravi momenat za to. I procenat šuta za tri poena je rezultat svega toga", izjavio je Jošilo za Mozzart Sport.

Dragan Bajić je sjajno ukomponovao ekipu, koja, čini se, gotovo podjednako dobro igra na oba kraja terena. Uspeo je da izvuče maksimum iz svojih igrača, a kvalitet sastava iz Laktaša oslikava se i kroz jako dobre rezultate koji su zabeleženi u FIBA Ligi šampiona ove sezone. Igosi su iz kvalifikacija stigli do Top 16 faze, od koje su se časno oprostili sa polovičnim učinkom (3-3) u duelima sa ekipama Rige, San Pablo Burgosa i Tenerifa.

Ističe 47-godišnji trener Igokee da je pred njegovim timom težak zadatak, ali da očekuje dobar odgovor svojih igrača, kao i da ga muče problemi sa povredama.

"Posle zgusnutog rasporeda i dugih putovanja našli smo malo vremena da odmorimo i da malo treniramo pred utakmicu sa Crvenom zvezdom. Sigurno nas očekuje teška utakmica, Zvezda je tim za respekt, to je tim koji ima najviše ciljeve u ABA ligi. Ono što ja očekujem od svojih momaka, to je da pružimo što jači otpor favorizovanom protivniku. Znamo gde je Zvezda najjača kada je u pitanju njihova igra, krasi ih sigurna ta defanziva i pritisak po čitavom terenu, napadački su jako potentni i prete sa svih pozicija. Međutim ja očekujem jedan dobar odgovor od svog tima, da odigramo jednu dobru utakmicu, rastrčanu i da odgovorimo na igru Zvezde na najbolji način. Ono što me brine to je sastav na koji ću moći da računam, imamo neke igrače koji su povređeni i nećemo konkurisati u punom sastavu u toj utakmici".

Bivši igrač Monaka Entoni Klemons se pokazao kao odlično pojačanje, a Amerikanac pred duel sa crveno-belima akcenat stavlja na dvojicu zemljaka: trećeg strelca Evrolige Džordana Lojda i Korija Voldena.

"Crvena zvezda je veoma jaka ekipa, respektujemo ih kao moćan tim ABA lige i kao evroligašku ekipu, jedna je od najboljih u ligi. Zbog tih razloga se moramo dobro pripremiti fizički i mentalno, znamo da igraju veoma jaku odbranu i imaju izvrsne igrače poput Džordana Lojda i Korija Voldena na bekovskim pozicijima koji znaju imati preko 20 poena po utakmici. Moraćemo dobro da odigramo i da budemo fokusirani na naš plan igre i da damo sve od sebe, a mislim da smo spremni za to".

ABA LIGA

Subota

Cibona - Zadar 77:75

/Novačić 23 - Karter 16/

Nedelja

12.00: (1,35) Mega (16,0) FMP (3,50)

13.00: (5,00) Krka (19,0) Budućnost (1,20)

17.00: (1,30) Crvena zvezda (16,0) Igokea (3,90)

21.00: (1,60) Mornar (14,5) Cedevita Olimpija (2,55)

Ponedeljak

18.00: Split - Borac

*** Kvote su podložne promenama

Tagovi:
Pogledaj vesti o: Crvena Zvezda

Nastavak na MozzartSport.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bitka za ABA vrh na TV B92

Izvor: B92, 11.Apr.2021

Košarkaši Crvene zvezde čekaju Igokeu u Beogradu u utakmici 25. kola ABA lige, koja će biti u uživo prenosu na TV B92.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.