Crno leto srpskog fudbala: Vojvodina pred bankrotom

Izvor: Politika, 15.Avg.2014, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crno leto srpskog fudbala: Vojvodina pred bankrotom

Vest iz Novog Sada upotpunjuje poražavajuću sliku našeg najpopularnijeg sporta, posle izbacivanja Crvene zvezde iz Evrope i štrajka igrača Partizana

Posle izbacivanja Crvene zvezde iz Evrope i štrajka fudbalera >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Partizana, loša vest je stigla i iz trećeg najboljeg srpskog kluba: Vojvodina je pred bankrotom! Privredni sud u Novom Sadu pozvao je poverioce novosadskog kluba da se u sklopu predstečajnog postupka pojave 15. oktobra u sudu na ročištu za odlučivanje o planu reorganizacije, prenela je Beta, navodeći izjavu predsednika Upravnog odbora kluba Zorana Šćepanovića da nije u pitanju stečaj već „pokušaj da se reši finansijska situacija u klubu i time spreči odlazak u stečaj”.

– Želimo da sa svim poveriocima kojima se duguje novac, a to ima genezu nastanka više godina, rešimo pitanje dugovanja. Da izmirimo dugovanja prema državi, kao i dugove prema zaposlenima, svim članovima kolektiva. Takođe želimo da izmirimo dugove i prema svim ostalim partnerima, jer što se tiče Evropske fudbalske unije i Svetske fudbalske federacije, moramo biti precizni da ne bismo doživeli da nas kažnjavaju.

Kako god se zvalo stanje u kojem se Vojvodina trenutno nalazi, jasno je da nije održivo. Novo posrtanje naših najvećih klubova događa se, paradoksalno, u trenutku kad Fudbalski savez Srbije (FSS) pokazuje zavidnu vitalnost, angažujući jednog od trenera s najvećim ugledom u svetskom fudbalu, Holanđanina Dika Advokata. I dok predsedniku FSS Tomislavu Karadžiću treba čestitati na tome što je uspeo u trenucima sveopšte krize da dovede takvog jednog stručnjaka, mora mu se zameriti što je dopustio da svi naši klubovi proteklih godina uredno dobijaju licence za takmičenje, iako su svi izveštaji koje je FSS dobijao ukazivali da većina klubova posluje na opasno klimavim temeljima (Uefa je prošle godine dala žuti karton Partizanu i Zvezdi, što ni u FSS ni u tim klubovima nije ozbiljno shvaćeno). Da bi se održao kakav-takav mir u kući, klubovima je dopuštano da nastave da životare u svojoj agoniji, dok su se dugovi gomilali, a posle svega iz Evropske fudbalske unije (Uefa) stigla je očekivana kazna. U Bugarskoj su, recimo, sami presudili svom najvećem klubu (CSKA) ne hajući za pretnje „osvedočenih ljubitelja kluba”, što je bio dugoročno dobar potez, mada je kratkoročno delovalo veoma burno…

Naša tri najveća kluba duguju zajedno blizu sto miliona evra i, sudeći u kakvom se stanju nalaze, neko bi u dolazećoj privatizaciji mogao da ih dobije za mnogo manje novca nego što očekuju, pozivajući se na brend, istoriju i armije navijača. Rendžersima iz Glazgova ništa od toga nije pomoglo pre dve godine kada su posle bankrota prekomandovani u četvrtu ligu, kao ni španskoj Saragosi i mnogim klubovima širom Evrope, s manje ili više sjajnom tradicijom. Podatak da su najboljih 40 španskih klubova dugovali zajedno četiri milijarde evra pre tri godine, da je cela Primera bila pred bankrotom, svedoči da ni u svetu nije ništa bolje. U modernom fudbalu caruje virtuelni novac, sa hiljadama „pozajmljenih” fudbalera i basnoslovnim dugovima, što nije uspela da sredi ni Uefa uvođenjem finansijskog fer-pleja (koji se inače selektivno primenjuje).

Nije slučajno to što se najveći srpski klubovi suočavaju sa svojom surovom stvarnošću baš neposredno posle trenutka kad je premijer Aleksandar Vučić (u vreme dok je bio zamenik premijera) pozvao sve političare da se sklone sa funkcija u sportu, najavljujući privatizaciju i izlazak javnih preduzeća iz profesionalnog sporta (pre svega iz fudbala).

Državnog novca je sve manje u srpskom fudbalu, a pitanje je koliko će ga biti i kad bude privatizovan. Oni koji već godinama tvrde da će privatnici na čelu klubova rešiti sve probleme, danas mašu primerom Čukaričkog koji je pre dve godine, posle bankrota, prodat „Adoku” za 93.000 evra. Sa tom beogradskom firmom, koja se bavi farmacijom, dijagnostikom i građevinskim inženjeringom, ekipa sa Banovog brda je ove godine stigla do evropske scene. Opet, svedoci smo da je jedna država kao što je Argentina, u kojoj je čitava ekonomija privatizovana, više puta bankrotirala u poslednjih nekoliko godina (i pored toga njen fudbal nije pred stečajem, reprezentacija je druga na svetu).

A. Miletić

----------------------------------------------------- 

Izmiren dug prema LASK-u

Vojvodina se rešila nasleđene brige iz prethodnih godina: izmiren je dug od 90.000 evra prema austrijskom LASK- iz Linca za Petra Škuletića. Na taj način, izbegnuta je zaprećena kazna Uefe oduzimanjem šest bodova.

B. Sp.

objavljeno: 15.08.2014.
Pogledaj vesti o: Večiti derbi,   Zvezda - Partizan

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.