Branioci: Džajić se pošteno obogatio

Izvor: Blic, 07.Feb.2011, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Branioci: Džajić se pošteno obogatio

BEOGRAD - Branioci Dragan Džajića, nekadašnjeg predsednika FK Crvena zvezda, osporili su danas u celosti zahtev Višeg tužilastva u Beogradu da se Džajiću privremeno oduzme imovina, ističući da je u svojoj fudbalskoj i sportskoj karijeri njihov klijent zaradio bar pet puta više od vrednosti imovine koju poseduje.

Branioci smatraju da je zahtev tužilaštva neuredan, neprecizan i neutemeljen na dokazima jer se bavi periodom od 1992. do 2005. godine, dok je fudbalska >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << legenda svojevremeno, kako tvrde, "bio najveći poreski obveznik u SFRJ, oko koga su opštine vodile sporove kojoj će da plati porez".

Tužilaštvo je predložilo da se Džajiću zapleni više kuća i stanova u Beogradu, jer kako je navela zamenica tužioca Zorica Stojišić, postoji očigledna nesrazmera izmedju njegovih legalno stečenih prihoda u periodu od 1992. do 2005. godine od oko 5,2 miliona dinara, i vrednosti sporne imovine. Zaplena se traži jer postoji opasnost da bi mogla da se otuđi pre okončanja krivičnog postupka koji je u toku protiv Džajića i njegovih saradnika zbog sumnje da su protivpravno prisvajali novac od transfera fudbalera Zvezde u inostrane klubove.

Osim Džajića, zahtevom tužilaštva za privremeno oduzimanje imovine obuhvaćeni su i nekadašnji finansijski direktor Crvene zvezde Vladimir Cvetković, nekadašnji prvi sekretar kluba Miloš Marinković, fudbalski menadžer Ranko Stojić, kao i njihova najbliža rodbina na koju se vode sporne nekretnine.

Tužilaštvo predlaže da se od Džajića i njegove supruge Branislave zaplene:

Moraju da dokažu da su legalno stekli imovinu

Džajiću, Cvetkoviću, Marinkoviću i Stojiću prošle nedelje je uručeno rešenje o zabrani raspolaganja imovinom, do odluke suda o zahtevu tužilaštva.

Prema zakonu o oduzimanju imovine stečene krivičnim delom, Džajić, Cvetković, Marinković i Stojić treba da dokazuju da je imovina koju tužilaštvo predlaže za oduzimanje legalno stečena.

Ukoliko sudiju Danka Lauševića ne ubede da su se obogatili na zakonit način, imovina će im biti predata na upravljanje Direkciji za upravljanje privremeno oduzetom imovinom. Sporna imovina se može trajno oduzeti posle pravosnažnog okončanja sudskog postupka.

porodična stambena zgrada u Ulici neznanog junaka, površine 243 kvadrata manje zgrade i dve garaže površine 65 kvadrata na istoj adresi, na kojoj nače živi sa porodicom kuća u Danteovoj ulici, u čijem sastavu su dve garaže, dva trosobna stana i jedan jednosoban stan u Molerovoj ulici površine 98 kvadrata stan u Ulici Mihaila Pupina od 85 kvadrata još jedan stan u Ulici Mihaila Pupina, površine 86 kvadrata, koji je 2008. godine prodala automobil "pežo 206"

Tužilaštvo je takođe tražilo i blokadu nekoliko Džajićevih dinarskih i deviznih računa, na kojima nema značajnih novčanih sredstava. Tužilaštvo je sudu priložilo izvod iz PIO fonda o primanjima Džajića u Zvezdi, izvode sa računa i ugovore o prometu nepokretnosti čija se zaplena traži.

Osporavajući zahtev tužilaštva, odbrana je priložila sudu nekoliko Džajićevih štednih knjižica iz domaćih banaka, ukazujući na to da je, pored redovnih prihoda u Zvezdi kao fudbaler, a kasnije i kao direktor i predsednik kluba, dobijao premije i nagrade za svaki uspeh, koje ne ulaze u obračun za PIO fond. Njegov branilac Dragan Savić je podsetio da je Džajić godišnje provodio i po 100 dana van zemlje i za to dobijao dnevnice, koje se takođe ne uračunavaju u platu, kao i da je, prema izveštaju kluba, samo 1991. godine, kada je Zvezda osvojila svetsko klupsko prvenstvo u fudbalu, imao prihode više od 200.000 evra.

Advokat Savić je podsetio i da je Džajić svojevremno, kao najbolji igrač u SFRJ, snimao reklame, film i ploču, te da je imao svoj brend - kopačke "Džaja". Prema njegovim rečima, Džajić je 1991. godine na računima imao oko 800.000 nemačkih maraka, franaka, dolara, i još oko 200.000 maraka u dinarima. Samo ta sredstva premašuju vrednost stanova koja tuzilaštvo želi da mu se oduzmu, rekao je Savić.

- Iako je bio najbolji fudbaler u zemlji, a možda i u Evropi i svetu, Džajić je uvek živeo skromno i nije nikad kupovao jahte, ni privatne avione, niti je težio luksuzu - istakao je Savić.

Drugi Džajićev branilac, advokat Velislav Milutinović, najavio je da će odbrana narednih dana pokušati da pribavi i druge dokaze o njegovim primanjima.

- U narodu je ustaljena izreka, "pun ko brod", a svojevremeno se pričalo "pun ko Džaja" - naglasio je Milutinović.

Tužilaštvo traži da se od Cvetkovića i njegovog sina Rastka oduzmu:

dva stana u Kursulinoj ulici, čija je površina 41 i 106 kvadrata dva stana u Baba Višnjinoj od 134 i 110 kvadrata stan u Ulici prote Mateje od 110 kvadrata još dva stana u Baba Višnjinoj od 44 i 29 kvadrata stan u Molerovoj od 99 kvadrata stan u Smiljanićevoj od 99 kvadrata garažni boks u Molerovoj atelje u Nebojšinoj ulici, površine 86 kvadrata, koji je Rastko Cvetković kupio od Zavoda za izgradnju grada Beograda u oktobru 1991. godine, a koji je kasnije prodao

Tužilaštvo traži da se od Miloša Marinkovića oduzmu:

stan u Ulici poručnika Spasića i Mašare od 71 kvadrata stan u Ulici narodnih heroja (od supruge) stan u Braće Jugovića od 120 kvadrata (od bivše supruge) stan u porodičnoj kući u Ulici Katarine Bogdanović od 110 kvadrata i garaža (od bivše supruge) i zemljišta površine 11 ari u Čajetini (takođe od bivše supruge)

Fudbalski menadžer Rajko Stojić i njegova supruga mogli bi da ostanu bez:

dela porodične zgrade u Ulici Žanke Stokić stana u Ulici braće Jerković od 82 kvadrata restorana u Šekspirovoj ulici, koji je izgrađen bez dozvole privrednog društva "Dinamik ejdžensi" u Hadži Milentijevoj

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.