Izvor: Luftika.rs, 09.Avg.2020, 12:33

Sposobni lideri i medicinari glavni krivci što Novi Zeland već 100 dana nema korone i živi ‘staro normlano’

Novi Zeland danas slavi 100. dan kako je u ovoj ostrvskoj zemlji suzbijena epidemija koronavirusa. Pet miliona Novozelanđana živi potpujno normalno, kao što je to bilo pre padnemije – utakmice se održavaju na prepunim stadionima, ljudi sede u pabovima i restoranima oslobođeni brige da će biti zaraženi.
Međutim, prema pisanju AP, malobrojni glasovi ipak upozoravaju da bi zemlja mogla nepripremljena da se suoči sa nekom budućom epidemiološkom korona-krizom.
Nakon što >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << je u drugoj polovini marta kod 100 osoba utvrđeno prisustvo virusa korona, uvedene su striktne i oštre restriktivne mere zahvaljujući kojima je Novi Zeland uspeo da spreči širenje zaraze.
U poslednja tri meseca novi slučajevi virusa evidentirani su samo kod retkih putnika povratnika koji su još na granici upućivani u karantin.
“Zahvaljujući medicinskoj stručnosti i dobrom političkom vođstvu uspeli smo da se odupremo opakoj bolesti. Pogledajte, gde god u svetu imate uspešnu borbu protiv epidemije, to je zahvaljujući toj kombinaciji – medicinske stručnosti i dobrog političkog vođstva”, istakao je profesor Majkl Bejker, epidemiolog sa Univerziteta u Otagu, a preneo 021.
On je naglasio da su mnoge zemlje veoma loše upravljale pandemijskom krizom, da sada to shvataju i tragaju za novim rešenjima ugledajući se na Novi Zeland.
Ekonomija na Novom Zelandu bolje je prošla nego što su mnogi prognozirali: nezaposlenost ne prelazi četiri odsto, iako analitičari tvrde da ta brojka nije povezana sa pandemijom, a odluke i vođstvo premijerke Jasinde Ardern svi hvale i navode kao veoma uspešan primer.
Do sada je na Novom Zelandu potvrđeno ukupno oko 1.500 slučajeva i samo 22 smrtna ishoda, a istraživanja pokazuju da je podrška Radničkoj partiji premijerke Ardern u porastu uoči septembarskih opštih izbora.
E, ovo je liderka – Čelična lejdi sa Novog Zelanda smrvila koronu u dva poteza

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.