Tadić: Verujem da će Britanija podržati našu kandidaturu

Izvor: Blic, 16.Nov.2011, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Verujem da će Britanija podržati našu kandidaturu

Predsednik Srbije Boris Tadić izrazio je danas uverenje da će Velika Britanija podržati Srbiju 9. decembra kada se u Briselu bude odlučivalo o dodeljivanju statusa kandidata.

"Verujem da će nas Britanija podržati, ali za to su potrebni neki preduslovi - nastavak dijaloga Beograda i Prištine, a pre toga pronalaženje rešenja za administrativne prelaze na severu Kosova", izjavio je predsednik Tadić agenciji Tanjug posle sastanka sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Tadić je dodao da dobijanje statusa kandidata nije jednostavno ostvariti, ali da se nada da će Srbija to uspeti da postigne u decembru.

Na pitanje da prokomentariše stav Velike Britanije da je za sticanje statusa kandidata neophodan hitan napredak u dijalogu Beograda i Prištine, Tadić je rekao:

"Svi mi imamo isti stav i o tome smo govorili na sastanku. Očekujemo da nadjemo rešenje za administrativne prelaze, nadamo se da je to moguće", rekao je Tadić.

On je podsetio da je unilateralna akcija kosovskih specijalnih snaga proizvela krizu na severu Kosova, a ta kriza je prizvela novi problem.

"Pokušavamo da pronadjemo rešenje. Išli smo aktivno sa našim predlozima", rekao je Tadić i dodao da se Srbija nada da će kroz to rešenje moći da bude obnovljen pregovarački proces sa Prištinom.

On je rekao da bi posle toga bilo moguće naći rešenja i za tehnički dijlog. Kako je naglasio, ta rešenja ne podrazumevaju priznavanje nezavisnosti Kosova.

"I o tome sam govorio sa Kameronom. Srbija je u tom smislu veoma iskrena i otvorena - priznavanje Kosova ne dolazi u obzir", istakao je Tadić.

Predsednik Tadić se sinoć na svečanom prijemu koji je u njegovu čast priredio ambasador Srbije Dejan Popović, susreo sa velikim brojem srpskih studenata i predavača na Oksfordu, Kembridžu i drugim britanskim univerzitetima, za koje je rekao da su svojevrsna "intelektualna izvidnica" koja treba da pomogne u definisanju pravca u kojem treba da se razmišlja.

Predsednik Srbije će tokom popodneva obići Olimpijski park zajedno sa predsednikom Organizacionog komiteta OI u Londonu 2012. godine Sebastijanom Kouom, čuvenim atletičarom, svetskim šampionom na 800 i 1.500 metara.

Povezane vesti: Žipe: Srbiji status kandidata uz napredak u dijalogu Devenport: Hitno nastaviti dijalog o Kosovu Predsednik Tadić u sredu u Velikoj Britaniji Tadić i Basesku: Srbija što pre u EU Josipović posetio Hrvate u Šidu
Pogledaj vesti o: Boris Tadić,   Kandidatura Srbije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić:Verujem da će Britanija podržati našu kandidaturu

Izvor: Večernje novosti, 16.Nov.2011

Predsednik Srbije Boris Tadić, koji se nalazi u prvoj zvaničnoj poseti Velikoj Britaniji, izrazio je uverenje da će Britanija podržati Srbiju kada se bude odlučivalo o statusa kandidata

Nastavak na Večernje novosti...

Prelazi, dijalog pa podrška Britanije kandidaturi

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Nov.2011

Britanija će podržati kandidaturu Srbije za članstvo EU po duslovom da se prethodno pobnovi dijalog sa Prištinom, a pre toga pronađe rešenje za prelaze na severu Kosova.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

TADIĆ VERUJE DA ĆE BRITANIJA PODRŽATI KANDIDATURU SRBIJE

Izvor: Kurir, 16.Nov.2011

LONDON - Predsednik Srbije Boris Tadić, izrazio je u Londonu uverenje da će Velika Britanija podržati Srbiju 9. decembra, kada u Briselu bude odlučivano o dodeljivanju statusa kandidata...Preduslovi za to su nastavak dijaloga Beograda i Prištine, a pre toga pronalaženje rešenja za administrativne...

Nastavak na Kurir...

"Britanija nas podržava pod uslovom da..."

Izvor: Vesti-online.com, 16.Nov.2011

Velika Britanija će podržati Srbiju u Briselu 9. decembra, ali su za to potrebni preduslovi - pronalaženje rešenja za prelaze na severu Kosova i Metohije i nastavak dijaloga Beograda i Prištine, rekao je predsednik Boris Tadić posle sastanka sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom u Londonu...Predsednik...

Nastavak na Vesti-online.com...

TADIĆ: Priznanje Kosova ne dolazi u obzir

Izvor: Danas, 16.Nov.2011

Velika Britanija će podržati Srbiju kada se 9. decembru na Evropskom savetu u Briselu bude odlučivalo o dodeljivanju statusa kandidata, ali za to je neophodno da se obnovi dijalog Beograda i Prištine. To je zaključak jednodnevne zvanične posete Borisa Tadića Londonu, prve u svojstvu predsednika...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.