Tadić: Verujem da će Britanija podržati našu kandidaturu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Nov.2011, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Verujem da će Britanija podržati našu kandidaturu

LONDON -

Predsednik Srbije Boris Tadić izrazio je posle današnjeg razgovora sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom uverenje da će zvanični London 9. decembra podržati kandidaturu Srbije za članstvo u Evropskoj uniji.

Tadić i Kameron saglasni su u očekivanju da je do tada moguće pronaći rešenje za administrativne prelaze i obnoviti pregovarački proces između Beograda i Prištine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Briselu.

Predsednik Tadić nije ostavio nikakve dileme u razgovoru sa britanskim premijerom, istakavši još jednom da rešenja koja budu pronađena u dijalogu sa Prištinom ne podrazumevaju priznavanje nezavisnosti Kosova.

"I o tome sam govorio sa Kameronom. Srbija je u tom smislu veoma iskrena i otvorena - priznavanje Kosova ne dolazi u obzir", izjavio je Tadić Tanjugu posle sastanka u Dauning stritu broj 10.

"Verujem da će nas Britanija podržati, ali za to su potrebni neki preduslovi - nastavak dijaloga Beograda i Prištine, a pre toga pronalaženje rešenja za administrativne prelaze na severu Kosova", rekao je Tadić.

Britanija je inače ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, i spada u one članice Unije koje se protive stanovištu nekih zemalja da proces proširenja treba na neko vreme zaustaviti po prijemu Hrvatske

Prema Tadićevim rečima, dobijanje statusa kandidata nije jednostavno ostvariti, ali se, istakao je, nada da će Srbija to uspeti da postigne u decembru.

Na pitanje da prokomentariše stav Velike Britanije da je za dobijanje tog statusa neophodan hitan napredak u dijalogu Beograda i Prištine, Tadić je rekao:

"Svi mi imamo isti stav i o tome smo govorili na sastanku. Očekujemo da nađemo rešenje za administrativne prelaze, nadamo se da je to moguće", rekao je Tadić.

On je podsetio da je unilateralna akcija kosovskih specijalnih snaga proizvela krizu na severu Kosova, a ta kriza je proizvela novi problem.

"Pokušavamo da pronađemo rešenje. Išli smo aktivno sa našim predlozima", rekao je Tadić i dodao da se Srbija nada da će kroz to rešenje moći da bude obnovljen pregovarački proces sa Prištinom.

On je rekao da bi posle toga bilo moguće naći rešenja i za tehnički dijalog.

Ističući da je sa Kameronom razgovarao o istorijskim vezama dve države, Tadić je rekao da je posebno bilo reči o borbi protiv terorizma, organizovanog kriminal i korupcije u Srbiji.

"Velika Britanija i njeni bezbednosni sistemi su bili od velike pomoći", rekao je Tadić.

Tadić i Kameron su razgovarali i o ekonomskoj saradnji dve zemlje, imajući u vidu probleme sa kojima se suočava cela EU, pa i Velika Britanija.

"Vrlo je nizak nivo ekonomske saradnje dve zemlje. Nedovoljan je i nivo investicija. Ima nekoliko kompanija koje su značajne, ali to ni izbliza ne dostiže nivo koji je moguć", rekao je Tadić.

Velika Britanija, sa kojom Srbija naredne godine obeležava 175 godina diplomatskih odnosa, na petom je mestu po ulaganjima u Srbiju, a unapređenje poslovne klime moglo bi da poveća britanske investicije.

Tadić je rekao da je u razgovoru sa Kameronom bilo reči i o aktiviranju srpske dijaspore i britanskih poslovnih ljudi, kao i o nekim investicijama, ne tako velikog obima, koje dugo čekaju na realizaciju.

Te investicije predstavljaju dobar primer šta bi moglo da bude urađeno u budućnosti.

Sastanku sa britanskim premijerom prisustvovali su, sa srpske strane, i šef srpske diplomatije Vuk Jeremić i vicepremijer za evropske integracije Božidar Đelić.

Posle susreta sa Kameronom, predsednik Srbije imaće svečani ručak koji u njegovu čast priređuje britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg.

Nakon toga Tadić će posetiti Dom lordova (gornji dom britanskog parlamenta), gde će razgovarati sa predsedavajućom ovog tela Frensiz de Suzom.

Predsednik Srbije će tokom popodneva obići Olimpijski park zajedno sa predsednikom Organizacionog komiteta OI u Londonu 2012. godine Sebastijanom Kouom, čuvenim atletičarom, svetskim šampionom na 800 i 1.500 metara.

Na kraju posete predsednik Srbije će održati predavanje na Institutu za strateške studije u Londonu.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić,   Kandidatura Srbije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.