Tadić: Želim garancije za Srbe na Kosovu

V. N./Tanjug

16. 11. 2011. u 09:09

Predsednik Srbije, u prvoj zvaničnoj poseti Velikoj Britaniji, razgovarao sa premijerom Dejvidom Kameronom. Nastavak dijaloga, pa status

VERUJEM da će Britanija podržati kandidaturu Srbije za članstvo u Evropskoj uniji, ali za to su potrebni neki preduslovi - nastavak dijaloga Beograda i Prištine, a pre toga pronalaženje rešenja za administrativne prelaze na severu Kosova - izjavio je u sredu predsednik Srbije Boris Tadić posle razgovora sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom.

Tadić i Kameron su se saglasili da je do 9. decembra moguće pronaći rešenje za administrativne prelaze i obnoviti pregovarački proces o KiM, a predsednik Srbije je ponovio da rešenja koja budu pronađena u dijalogu sa Prištinom ne podrazumevaju priznavanje nezavisnosti Kosova.

Prema Tadićevim rečima, dobijanje statusa kandidata nije jednostavno ostvariti, ali se, istakao je, nada da će Srbija to uspeti da postigne u decembru.

Predsednik Tadić je održao i predavanje na londonskom Institutu za strateške studije i tom prilikom potvrdio da Beograd želi funkcionalno rešenje kosovskog problema i želi da do njega dođe što je pre moguće.

NEMA PARALELNIH STRUKTURA Predsednik Srbije Boris Tadić istakao je da na severu Kosova ne postoje paralelne strukture, već legitimno izabrane lokalne institucije i odbacio bilo kakvu ogućnost da Srbija finansira kriminalne strukture u pokrajini. "Nema paralelnih struktura. Na severu Kosova postoje lokalni organi vlasti koji su izabrani na izborima. Kao predsednik ne delim uvek stavove sa njima, oni su često protiv moje politike, ali ih poštujem. Oni su političari a ne kriminalci, izabrani su na izborima". Kada je reč o kriminalnim strukturama, Tadić je rekao da one postoje svuda, ne samo na severu, već i južno od Ibra, i da oni odlično međusobno sarađuju. On je upitao zašto međunarodne snage na Kosovu ne hapse kriminalce bilo srpske, bilo albanske i podsetio da je Srbiji Kumanovskim sporazumom onemogućeno da se bori protiv kriminalaca i da ih hapsi. "Pustite nas i uhapsićemo ih", rekao je Tadić.

"Da bi se to postiglo, želim da budem uveren, garancijama, u funkcionisanje srpske zajednice na Kosovu", poručio je predsednik Srbije u predavanju na londonskom Institutu.

Tadić je dodao da je, s tim u vezi, analizirao različita rešenja postignuta u sličnim situacijama i da ga posebno interesuje Sporazum postignut između Ujedinjenog Kraljevstva i Republike Irske, kao i praktična rešenja koja su usledila na osnovu tog dokumenta.

"Za mene postoje tri principa koja sam izvukao iz ovih rešenja i koja bih pokušao da primenim u našem slučaju. Prvi je da suštinsko, održivo i konačno rešenje može biti postignuto kada dve strane mogu da razgovaraju otvoreno, direktno i sa željom da nađu zajednički jezik ", rekao je Tadić.

U tom kontekstu on je podsetio da je za Srbiju i druge zemlje neprihvatljivo unilateralno proglašenje nezavisnosti Kosova.

"Drugi princip tiče se toga da je stanovništvo našeg regiona sudbinski predodređeno za učlanjenje u EU. Čineći to, može se i treba biti kreativan znajući da u EU granice postaju manje važne od kvaliteta života pojedinačnih građana i zajednica u kojima žive.

„Reč je o pravima i prerogativima", dodao je Tadić. Rešenja, istakao je on govoreći o trećem principu, uvek treba da imaju veze sa strahovima i sudbinom manjinskog stanovništva.

"U ovom slučaju govorim o strahovima i sudbini Srba na Kosovu", rekao je predsednik Srbije, ističući da ovi principi daju osnov za produktivnu diskusiju.

PRIVREDNA SARADNJA

Ističući da je sa Kameronom razgovarao o istorijskim vezama dve države, Tadić je rekao da je posebno bilo reči o borbi porotiv terorizma, organizovanog kriminala i korupcije u Srbiji:

- Vrlo je nizak nivo ekonomske saradnje dve zemlje. Nedovoljan je i nivo investicija.

Velika Britanija, sa kojom Srbija naredne godine obeležava 175 godina diplomatskih odnosa, na petom je mestu po ulaganjima u Srbiju, a unapređenje poslovne klime moglo bi da poveća britanske investicije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (66)

zoran

16.11.2011. 09:42

Pa Predsedniče očekujem čestitke povodom odbacivanja Deklaracije o Kosovu iz Skupštine.Odavde vam već česita Cena brada i njegov LDP

nato mogu da kazem da je godisnjica

16.11.2011. 09:44

Na neki nacin Tadic opet pravi gresku i trosk drzavi cela ekipa je u Australiji

istina

16.11.2011. 09:46

Neka trosi pare kad mu se vec dala prilika,nista nece da postigne tamo,kad se vrati sve ce da bude po starom.Zaboravice Britanci da Srbija uopste i postoji!

Liliane

17.11.2011. 07:32

@istina - Cisto sumnjaù da Britanci znaju da postoji Srbija!Zivim u Francuskoj i josnisam upoznala jednog prosecnog Francuza da zna da mi pokaze na mapigde se nalaze Srbija ili Kosovo.Jedino sto znaju i sto su im novinari kazali,to je da smo mi najgori narod koji postoji,da smo ratoborni i nezahvalni,ali su zaboravili kakve su zlocine cinili po njihovim kolonijama.

hidrobor

16.11.2011. 10:54

Još jedno uspešno turističko putovanje u organizaciji turoperatera država Srbija ,o trošku poreskih obveznika!

Zaharije

16.11.2011. 12:57

Dobro zapamtite Predsednice domaci zadatak da ne pravite greske kad dodjete da ga uradite i to sto brze,a kako ce narodu u Srbiji biti nemoj da brinete. Samo izbori su blizu!

Retorika umesto ideja

16.11.2011. 14:19

Čitam "Predsednice" da ste dali šiptarima matične knjige,nadam se da se toga niste sami setili već da vam je to direktiva sa zapada. Vreme je da vam vidimo ledja

Duki

16.11.2011. 14:33

Mnoge zemlje će podržati našu kandidaturu, ali tek kad se ispune svi uslovi. To je već odavno svima jasno. Prema tome, ne vidim svrhu ovolikih putovanja i poseta našeg predsednika raznim zemljama, osim čisto turističkih. Naravno od našeg novca!

Kadija Kadijin

16.11.2011. 14:33

Sta mislite da li su danas u Jutarnjem programu britanski gradani obavesteni o poseti predsednika Srbije? Nisam ni cuo ni vidio a VI ? Isto je bilo kada je posecivao Fr. ili Deutschland? Pitam se sta tu nije u redu, a) Sa Srbijom b) Zvanicnicima Srbije c) Domacinima i njihovom javnoscu ?!

Gluposti,

17.11.2011. 01:36

@Kadija Kadijin - Ja sam danas dva puta gledao vesti u Birmingham-u i oba puta je bilo na vestima...

Rambo

17.11.2011. 05:21

@Kadija Kadijin - Ne znam za Tadica ali za Tacija je bilo crveni tepih i garda kraljice

2fast

17.11.2011. 06:38

@Kadija Kadijin - Pogresno postavljas pitanja. Nije u redu sa nama. I to od naseg ponasanja prema susedima (Hrvatska, Crna Gora, a posebno BiH) 90-tih. Sada je svima neprijatno da nas primaju jer to nije politicki mudro. Moras shvatiti da zbog nasih stavova i presuda UN sudova svet o nama nema bas lepu sliku.

16. Novembar

17.11.2011. 04:06

@20.avgust - A koje drzave , Cele ili ??? Mislim da ti je komentar za cistu 10 ( desetku ) .

good_ol_rebel

16.11.2011. 17:47

Mislim da je drug Prešjednik, najveći sin svih "naših" naroda i narodnosti, viziJonar i regiJonalni lider, vejvoda od Vojvodine, grof od Kvadrige, markiz od Štajgera, lord od Polaka, reZolucionar od Srebrenice, portparol od Euleksa, dični borac protivu "vel'ko-srpskog hegemonizma i desniĐarkog naciJonalizma i patriJotizma", već poodavno zaslužio još neko "jevropsko odličje". Možda Pulicera, Oskara, Srebrnog MeĐeda, Gremija, Zlatnu Palmu (Marković), Pulsku arenu, Srce Saraj'va"..?

PERUN

17.11.2011. 02:44

@good_ol_rebel - E svaka ti se pozlatila; samo srBski duh moze ovako da pise.

2fast

17.11.2011. 06:35

@good_ol_rebel - Znam ja da biste vi voleli da imamo predsednika za "Zlatne sajkace i opanaka", ali nece da moze. Ne da nam svet da vracamo tocak istorije unazad.

VUK

16.11.2011. 17:52

ahaha ovaj članak kao pregled poseta na ekskurziji! Ne sumnjam da je ovo od velikog značaja za Srbiju baš u ovom kriznom momentu!

Sasa Pavlovic

16.11.2011. 18:59

Ma hoce li neko ovaj nas jadni narod da pita" hocemo li mi u tu Evropu'"?Gde nasi politicari to zele da nas vode? U jos vecu propast!!!!!Godinama sam glasao za ovu vlast. Ali vise ni u ludilu ne bih glasao za vlast koja hoce da nas vodi u Evropu. Glasacu za bilo koju stranku koja nema u programu "' evropa je buducnost'", nije bitno kako ce se zvati! Daj bre ljudi opametite se, pa jel vidite gde ta Evropa ide? Sto se mene tice, samo jedno; Putuj Evropo daleko ti lepa kuca!!!!!

2fast

17.11.2011. 06:33

@Sasa Pavlovic - Ma da. Treba da nam je dovoljan poljski wc u skolama za decu, kazance sa rakijom i malo slaninice. Ne mora da se ima posao, hleb, stan.... Moze Srbin i u opancima sa gunjem. Pri tome i dalje necemo vratiti Kosmet, niti povratiti dostojanstvo i ugled koji smo imali pre ratova i zlocina 90-tih. Tako valjda ovi antievropljani zamisljaju nasu buducnost.

Jasna

17.11.2011. 00:03

Nema ni jedne vesti u engleskoj stampi niti na televiziji koja govori o Tadicevoj poseti, na zalost. Eto toliko smo bitni i vazni. A to ko je tu kome sta rekao, to je vec pitanje. Sigurno je jedno a to je da smo mnogo propatili upravo zbog Engleza u oba svetska rata. Ko sa Englezima tikve sadi, o glavu mu se lupaju, zar ne.

Bor moj grad

17.11.2011. 00:28

Dok on trazi garancije za Srbe na Kosovu i Metohiji 60 vozila KFOR-a krece iz MItrovice za Kolasin. Da zastite Srba, sta mislite?

MirkoBGD

17.11.2011. 00:28

Gospodine predsednice vas ne slusaju u Srbiji, bas ce vas britanci poslusati sto zelite garancije, vase je jos malo do proleca....

Aca J

17.11.2011. 00:34

G.Tadicu sta treba da znaci vase pitanje vi hocete garancije za Srbe???Ja to shvatam veoma opasnimi stetnim po Srbiju, pogotovu u kontekstu sa Irskom.Videli smo koliko su Srbi sacuvani od te takozvane medjunarodne zajednice.Veoma kasno ste se setili.

<*)))>{

17.11.2011. 01:33

Takodje je nejasno, kako je Britanija usla u EU kad ima nereseno pitanje na severu Irske?

Mex

17.11.2011. 04:01

Ja mislim da ce g. predsednik imati jos nekoliko ovakvih putovanja . To su sve pokloni za bozic i N. Godinu . A sta misle Englezi ?? Pa oni ni ne znaju da je on tamo , a oni sa EU nemaju puno zajednickog , jedino u otimanju Kosova tu su bili svi ZA i sa predsednikom .

Mihajlo

17.11.2011. 05:58

Zbogom Kosovo, prodato za ljubav EU i dogovorima Kameron i slicnim...a sta ce biti jednog dana u buducnosti, hocemoli zaliti? Jedino ne znam koliko da krivim Tadica i njegovu vladu kada pomislim o tolikim Srbima koji prodase svoju dedovinu i zbrisase u maglu a ostavise ono malo Srba na cedilu u malim delovima Kosova. Koje zbilja kriv, kazitemi?

Dragan

17.11.2011. 08:01

Trazi podrsku od onih koji su nam oteli Kosovo i Metohiju i koji su oterali preko 200000 Srba sa Kosova i Metohije.Eh sta ti je politika....Nula!!!

PETAR

17.11.2011. 08:21

Na kraju ce da trazi: "Posaljite nam cestitku za Novu godinu, ili nista od dogovora". Ima li poniznosti kraja?

Milkica

17.11.2011. 09:00

Lepom pricom i slatkorecivoscu zamagljuje se uslovljavanje i ucenjivanje,a na koje se dodvornicki pristaje zarad praznih obecanja o ulasku u EU. Iza ovih uslova odmah ce slediti novi i to je jasno svima, a nas polozaj ce se dodatno pogorsati. Da se razumemo clanstvo u EU - da , ali imamo i mi malo dostaojanstva.

kiki

17.11.2011. 09:09

Nas (tzv) predsednik trazi od okupatora garancije za Srbe na Kosovu.Pa on je taj koji terba da pruza garancije a ne da ih trazi.Garancija za Srbe na Kosovu su barikade,a oni na jugu imaju garancije koliko i gleneni golubovi na takmecenju u gadjanju.Tadicu uzmi se u pamet i stiti Srbe, a sto pretekne smisla,snage i energije, koristi za EU.Tvoj dolazak nije zabelezio ni BBC.CO.UK a kamoli televizija.Time su ti pokazali za koga smatraju i tebe i,nazalost,nas.Idi malo daj ostavku.

Boris Tadic

17.11.2011. 09:10

Moramo imati bar garancije za one koji ostanu tamo posle priznanja Kosova.Razumite ljudi! Hvala.

Nac

17.11.2011. 09:21

Ne znam od koga g-din Tadic trazi garancije kad su svi sa kojima se razgovaraprevarant do prevaranta. Kad ce to nasi jednom da shvate.

Kadija Kadijin

17.11.2011. 09:41

Predsednik Srbije se sreo s PM-om D Kameronom!? Ocito da ga je samo sreo jer niti u vestima na TV ali ni u pisanim medijima nemogu naci vest u VB-medijima? Bojim se da je to bilo obicno diktiranje zadataka? Secam se onomad kada je guverner-AK47, M.Dinkic sve s kamerama stigao u Londom da zameni&nbsp;dinare za £, da bi dokazao kako dinar kotira? Naravno od tada do danas dinara nema niti na jednoj izlozenoj Kursnoj Listi? Moze li mi neko pojasnit razmere prevara Srbije? Zasto novine cute?

Dani Kovac

17.11.2011. 10:04

Citat: "Da bi se to postiglo, želim da budem uveren, garancijama, u funkcionisanje srpske zajednice na Kosovu", poručio je predsednik Srbije u predavanju na londonskom Institutu. Komentar: Zasto ovaj "paradoksalni strah za prava srba u Kosovo", kad se zna da i Srbija ima nacionalne manjine u svoju utrobi, pa kako ona tretira nji...? Trazhi li Srbija za "svoje " serbe na Kosovo ono sto sama srbija "garantuje" manjinama? Mozhes trzhiti vise od toga sto dajes... ali imash moralno pravo!!

Dani Kovac

17.11.2011. 10:20

Citat: Predsednik Srbije Boris Tadić istakao je da na severu Kosova ne postoje paralelne strukture... već legitimno izabrane lokalne institucije..Komentar: Tadiceva Srbija finansira te "legitimno izabrane lokalne institucije" na Sever Kosova, a dali je to kriminalno ili nije, pravda treba da dokazhe: Kao srbi iz Srbije, ovi stanovnici Kosova, pripadnike "legitimno izabrane lokalne ivalsti" gdje se oporezuju, kakva su im obaveza za boravak u stranoj drzhavi-Kosovo?

istina

17.11.2011. 10:41

Od srpskih dzelata traziti neke garancije za narod na Kosovu......ima li kraja ovom cirkuzu od nase vlasti ??

benakiba

17.11.2011. 10:49

Jadne su nam garancije koje nam on izbori !Molitvama i servilnošću se ništa ne postiže u svetu sila !

ljubica

17.11.2011. 11:29

A Kameron kaze:" Zelis li status kandidata onda nikakve garancuje za Srbe na Kosovu"?

Uzicanin

17.11.2011. 11:32

Ovo bi isto bilo kad bi Bosnjaci trazili od Karadzica i Mladica garancije za sebe.

Serbia

17.11.2011. 16:05

@Uzicanin - Pa to bi znacilo da su Karadzic i Mladic tolike lazovcine i prevaranti ko engleski premijeri s Blerom na celo. daleko od toga Mladic je korak do mitoloskog heroja njega narod voli zbog njegovu otvorenost. da su gresili svima je jasno ali ih porediti sa dvolicnacima engleske vladavine je smrtni greh.

Boris Tadic

17.11.2011. 12:32

Pa dobro, na kraju cemo mozda morati i priznati nezavisnu drzavu Kosovo... Ali tek na kraju!!

Guru

17.11.2011. 13:09

Živo nas zanima šta mu je ovaj iz Srbije obećao. Čuli smo da će francuzima zauzvrat biti data izgradnja metroa u BG, ovi neće ništa manje. Iako, iako većina građana u Srbiji neće u eu !!

Desko

17.11.2011. 13:34

Ko zeli garancije od Engleza dobice suprotno. Ovako nesto cuti od predsenika da u tudjim rukama trazi garancije za svoj narod me vise ubedjuje da je tajno i izdajnico predao siptarima deo srpske teritorije. S.M ja za vas bio demagog a vi ste predsednik bezmocan zato daj te odstavku i predajte drugome da vlada kako treba.

Maja

17.11.2011. 14:42

Od Engleza tražiš garancije Tadiću? Nema problema, sve što tražiš od njih biće ispunjeno, ali zamalo. Nisi ti sposoban da izdejstvuješ bilo šta za zemlju, jer nemaš nikakav autoritet pošto se svima izvinjavaš za sve. Nego, čudno je što ti je Kosovo odjedanput na prvom mestu? naprasno si postao veliki patriota i samim tim si veoma sumnjiv! nešto ti baš i ne verujem!

veso

17.11.2011. 14:58

Ne sumnjamo mi da vi to želite , samo što nešto ne preduzmete da ti dole Srbi imaju neku garanciju. Vi znate da oni žive sa barikadama i da svakodnevno strahuju za svoju sigurnost.Preduzmite neke konkretne mere , a ne da se oni obraćaju nekom drugom da im reši njihov problem.

Mihailo Krunić

17.11.2011. 15:16

U svetu do sada ne zabeležena ironija od strane predsednika neke države. Tražiti zaštitu svog naroda od strane njegovih dželata, a ne uvideti da i sam tražitelj zaštite postaje dželat svoje zemlje. Kuku, kuku...! Mihailo

Tsunami

17.11.2011. 15:42

Juce sam citao u nemackim novinama da su Srbi juzno od Ibra prineli ruskoj ambasadi u Beogradu zahtevi za rusko drzavljanstvo. 21000 zahteva koji su poslati Moskvi, jel to patka ili nesto sto se vec zna? Uskoro bi brigu o Srbima imao i Putin i nekako sam olaksan zbog toga.

sale prvi

17.11.2011. 15:59

od koga trazi zastitu od onih koji su priznali tzv. kosovo, pa ovo stvarno nema smisla

Svetlana

17.11.2011. 16:07

Svaka cast predsedniku na dobro obavljenom poslu,ceka nas sjajna buducnost sa tako preduzimljivim politicarima...Uostalom,svakodnevno to dozivljavamo u praksi na raznim primerima...

dragoslavic

17.11.2011. 16:54

Ја желим да ми Божић Бата купи ауто. Од наших врлих политичара очекујем да не износе своје жеље већ да ЗАХТЕВАЈУ!

hrg

17.11.2011. 19:23

@dragoslavic - Nama je svako zlo uvek dolazilo od podlih Engleza. Ništa se nije promenilo! Zaigraće opet Božana na Pikadiliju...

bane

20.11.2011. 13:35

@dragoslavic - Shta znachi ZAHTEVAJU???a ja kazhem, ne da zhele i zahtevaju,a da sprovedu u delo to shto NAROD S KOSOVA zheli i trazhi!sabrati treba vojsku i policiju,ako je malo i narod ceo Srpski naoruzhati i povesti da ochistimo Jug Srbije od lukavog i agresivnog Albanskog neprijatelja!!neche nam to biti prvi put Kosovo je vech chishcheno od agresora!

Darko

17.11.2011. 19:25

Dosta više legendarne srpske ruralne mržnje koja misli da je ceo svet protiv nje. U spoljnoj diplomatiji nema "volim te, ne volim te". Ne može premijer da izađe u novinama sa Tadićem jedan dan a posle 2 dana da kaže "pa znate, predomislili smo se" jer se tako gubi na kredibilitetu..

Nenad

17.11.2011. 19:31

Trebaju nam saveznici u svetskim vodama, ne možemo samo da se oslanjamo na tradicionalne saveznike..

Mare

17.11.2011. 19:33

Moramo da se borimo za poseban položaj naših ljudi dole, Tadićeva borba mora da se nastavi!

Jovan

27.11.2011. 09:40

@Mare - Borise neka hvala na "pozrtvovanju", mi Srbi iz Juzne Srpske pokrajine imamo svoja prava u drzavi Srbiji. Pozdrav.

Srđan

17.11.2011. 19:38

Meni lično je dosta ljudi koji svaku rečenicu počinju sa "ne" kao narod moramo da naučimo da vidimo šta možemo da učinimo za taj dan, dosta više tog prokletog socijalizma, nije to u vlasti, to je u mentalitetu naroda koje moraju da se navikavaju na to da neoliberalni kapittalizam funkcioniše potpuno drugačije. Ovaj sa slike tako razmišlja i vidite šta postiže..

bane

20.11.2011. 12:28

zhelish garancije svom narodu??od koga trazhish garancije?zar im ne zhelish da zhive u svojoj drzhavi???sam im daj garancije Predsedniche teritorijalno ne deljive drzhave Srbije ako si patriot svoje drzhave i naroda...