Obama: Zemlje kao Ukrajina ugledaju se na Poljsku

Izvor: Blic, 28.Maj.2011, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama: Zemlje kao Ukrajina ugledaju se na Poljsku

Američki predsednik Barak Obama pozvao je danas Poljsku i ostale zemlje Srednje Evrope da zajedno sa SAD sarađuju u promenama Belorusije.

"Razgovarali smo o zemljama kao što je Belorusija. Važno je da tu

sarađujemo. Zbivanja kakva se odigravaju u Belorusiji mogu da utiču

na ceo region", kazao je Obama u kratkom obraćanju novinarima posle

razgovora sa poljskim predsednikom Bronjislavom Komorovskim.

Obama je naglasio da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zadatak zemalja kao što je Poljska, koje su taj put u demokratiju već prešle, da pokažu i ostalim stazu ka demokratiji.

"Zemlje kao Ukrajina ugledaju se na Poljsku", rekao je Obama.

Američki predsednik, kako se i očekivalo, potvrdio je da Poljska ostaje blizak saveznik SAD a da je i za SAD izuzetno važno da pruža podršku regionu Srednje i Istočne Evrope. On je navo da milioni Amerikanaca razumeju da Poljska spada u najbliže i najvažnije saveznike SAD.

Očekuje se i da će biti potvrđeno da će Poljska biti uključena u novi projekt antiraketnog štita, bez obzira na nervozna reagovanja Rusije, te da Vašington ne računa da bi Moskva u tom pitanju mogla da ima pravo veta.

Spreman je i sporazum o premeštanju dela aviona F16 iz baze u Avijanu u Italiji u jednu od baza u Poljskoj ali neće biti potpisan tokom Obamine posete, kazao je šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski.

Poljska otkako je ušla u NATO nastoji da ubedi SAD da za stalno razmesti u Poljskoj, makar simbolično svoje vojnike jer to vidi kao povećanje garancija bezbednosti u slučaju pretnje od moćnog ruskog suseda.

Energetika glavna tema razgovora sa poljskim premijerom

Sa premijerom Donaldom Tuskom glavna tema je energetika, za Poljsku pitanje od vitalnog značaja - saradnja sa američkim kompanijama u budućoj eksploataciji gasa iz škriljaca i izgradnji prve nuklearne elektrane u Poljskoj.

Amerika ima i novac i tehnologiju, a Poljska najveća nalazišta u Evropi, prema sadašnjim procenama dovoljna za njene potrebe za naredna tri do četiri stoleća, a računa i na lobiranje SAD ukoliko bi Evropska unija u želji da zaštiti životnu sredinu odbacila te alternativne izvore kao suviše rizične.

Povezane vesti: Poziv da se sačuva tradicija otvorenosti Evrope Obama u poseti Poljskoj
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.