Која позната тенисерка је родом из Новог Сада?

Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Feb.2023, 19:01

Која позната тенисерка је родом из Новог Сада?

У јеку освајања тениског турнира Australian Open од стране Новака Ђоковића, сви пишу о рекордима које би Новак могао да направи, а један од њих тиче се и рекорда познате тенисерке Штефи Граф која је играла 90-их година, а чија је главна противница била пореклом из Новог Сада. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Wikimedia Commons/Stacey Warnke У питању је Моника Селеш, тенисерка која је била велико име у женском тенису и велики конкурент тада многим врхунским играчима попут тенисерке Штефи Граф. Моника Селеш вољена Новосађанка Моника Селеш рођена је у Новом Саду 1973. године. Као мала показала је интересовање за тенис који ће касније обележити њен живот. Са шест година почела је да тренира тенис, а први тренер је био њен отац Карољ Селеш.
Моника је живела је на Лиману, на адреси Балзакова 26 на чијем улазу сада, а и годинама уназад стоји њен мурал.
Фото: Градске инфо Новосађани се много поносе јер је управо њихова некадашња житељка била врхунски играч тениса и освајач великих тениских турнира попут Australian Open -a, RolandGarros-a, US Open-a
Фото: Градске инфо Прве тениске покрете направила је у Новом Саду. Често се помиње гест покојног новосадског канаутора Ђорђа Балашевића који је као њен суграђанин препознао жељу и вољу у њој, тада још увек девојчици и саградио због ње лични тениски терен који ће јој уступити како би редовно тренирала.
Стихови из Балашевићеве песме „Моника“ посвећени тенисерки можда најбоље приказује понос свих новосадских становника на њу:
Хеј, нек чују сви за нас,
Нек’ звони добар глас као хармоника,
Хеј, нек’ чују сви они шта значи то Мони-Моника
Фото: Wikimedia commons/smwarnke4  Славна каријера младе Монике Са 11 година Моника је освојила турнир у Мајамију и запала за око агентима, а већ следеће године, се својих 12 година, започела је живот у САД-у, али и похађање академије Ника Болетерија, коју није могао свако да упише.
Врло млада са само 16 година, Моника је почела да доживљава велике успехе на пољу тениса. Освојила је 1989. године турнир у Америци и стигла до финала на турниру у Француској. Тако млада, као невероватан таленат, а на изненађење читавог тениског света Моника је постала шеста играчица на свету (на „VTA“ листи).
Од те године почињу њени неприкосновени походи у свету тениса.
1990. године са 17 година Моника осваја RolandGarros, турнир у Француској, побеђујући четири година старију тенисерку Штефи Граф. Штефи Граф је у том тренутку, када се одржавао турнир у Француској, важила за прву играчицу света.
1991. године почиње Моникин пробој на тениско небо и главни ривалитет са Немицом Штефи Граф. 
Те исте године Моника осваја све велике турнире сем Вимблдона.
Са само 18 година, 1991. године, 11. марта Моника са освојеним турнирама; Australian Open, Ролан Гарос, УС опен, постаје број један у свету женског тениса.
Те исте године је Моника освојила и Hopman Cup, међународни екипни тениски турнир, на коме се борила за тадашњу репрезентацију Југославије.
Моника је 1992. године са 19. година поновила све успехе из 1991. године и одбранила све гранд слем титуле, сем Wimbledonа.
Почетком 1993. године Моника осваја своју претпоследњу велику титулу – Australian Open, након чега је, те исте године, у априлу месецу, на турниру у Немачкој доживела напад од којег се никада није опоравила и који је стопорао њену невероватну тениску каријеру и будућност.
Моника Селеш је наступала за Југославију све до 1994. године. Након распада Југославије наступала је за Сједињене Америчке Државе.
Занимљивост је да је Моника одбила да наступа за Амерички федеративни куп 1999. године јер су те године бомбардовали Југославију.
Напад на Монику и повлачење из света тениса У априлу 1993. године на турниру у Хамбургу у Немачкој, неурачуњиви обожавалац Штефи Граф напао је ножем Монику Селеш, која је тада задобила повреде кичме. Након тог немилосрдног догађаја, њено психичко и физичко стање се променило те јој је излазак на терен све теже падао.
Иако се покушала вратити тенису, Моникини мечеви били су слабији, а након тог ружног искуства успела је само 1996. године да освоји турнир у Аустралији и 2000. године добије бронзу на Олимпијским играма у Сиднеју.
Званично се из тениса повукла 2008. године.
Велики допринос који је оставила Новосађанка Моника Селеш На сајту Тениског савеза Србије стоји да је Моника у периоду од јануара 1991. до фебруара 1993 освојила 22 турнира и дошла до 33 финала, од 34 турнира у којима је играла.
У том периоду је имала 159 победа и само 12 пораза (92,9% победа), укључујући и 55/1 у гренд слем турнирима.
За њену игру се говорило да је, баш као што је то данас борбени Ђоковић, била изузетно стабилна и могла да преокрене игру, али и да се за сваки бод једнако борила.
На сајту Тениског савеза Србије, се такође наводи да је Моника рангирана, према „Тенис магазин“, као 13. највећи играч свих времена (жене и мушкарци), а према аустралијском магазину „Тенис“ она је међу 15 жена највећих шампиона у последњих 50 година.
2009. године је објавила своју аутобиографску причу у књизи „Getting a grip“ код нас преведена „Форхендом преко мрежа живота“.
Данас је она члан академије Лауренс која одликује најбоље спортисте године.
Фото: PrtSc/Facebook/Monica Seles Fans – Monika Seleš Fanovi У Новом Саду, у част њеног оца Кареља Селеша, једна улица на Новом насељу носи назив по њему.
Osnivač SNP-a i autor teksta „Bože pravde“ – kako je Jovan Đorđević „podigao“ srpsko pozorište?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Која позната тенисерка је родом из Новог Сада? се појављује прво на Градске инфо.
Pogledaj vesti o: Australian Open

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.