Kad bi svi kao oni, lepše bi bilo

Izvor: Glas javnosti, 31.Dec.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad bi svi kao oni, lepše bi bilo

Sport je i dalje ubedljivo najbolji srpski brend i to su i ove godine delom pokazali sportisti naše zemlje. Osvajanjem prvog gren slema u sezoni na terenima Australijan opena u Melburnu Novak Đoković je najavio bogatu žetvu trofeja. Isto bi trebalo reći i za dve srpske teniske dive Jelenu Janković i Anu Ivanović, koje su ponaosob zauzele vrh svetske liste. Ana je to uradila prva ujedno osvajajući u Parizu prvi gren slem u karijeri, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << dok Jelena posle 11 dana na čelu svetske liste i pada, u povratku na svetski vrh ostala je tamo do kraja sezone. Uz njih rame uz rame stoji Nenad Zimonjić, svetski šampion igre teniskih dublova. Sa najboljim sportistima planete za koje važe srpski teniseri, u prvom ešalonu sportske elite mesto zauzima plivač Milorad Čavić, koji je duelom sa Amerikancem Felpsom, gotovo na ivici skandala obeležio plivački miting na olimpijskim igrama u Pekingu....

Januar

Veliki niz uspeha počeo je najavom boljih dana za srpsku košarku. Malo posle Božića, naš proslavljeni stručnjak Dušan Ivković preuzeo je kormilo reprezentacije, a krunu na januarske sportske teme stavili su Ana Ivanović koja je igrala finale na Australijan openu, odnosno Novak Đoković i Nenad Zimonjić (miks-dubl) koji su osvojili turnir u Melburnu.

Februar

Drugi mesec u godini ostaće upamćen po prvom zajedničkom i uspešnom nastupu Jelene Janković i Ane Ivanović u Fed kupu.

Mart

Najavu uspešne sezone Milorad Čavić imao je u martu kada je na Evropskom prvenstvu u Ajndhovenu osvojio zlatnu medalju i postavio novi kontinentalni rekord u trci na 50 metara delfin. Na ceremoniji dodele medalja pojavio se u majici sa natpisom „Kosovo je Srbija“, zbog čega ga je Evropska plivačka federacija suspendovala sa šampionata i novčano kaznila.

April

Ženska teniska reprezentacija pobedila u Zagrebu reprezentaciju Hrvatske u duelu plej-ofa za popunu Svetske B grupe Federejšn kupa.

Maj

Novak Đoković i Jelena Janković osvojili su Masters u Rimu, a Nenad Zimonjić u paru sa Danijelom Nestorom turnir iste serije u Hamburgu.

Jun

Ana Ivanović osvojila Rolan Garos i postala prva Srpkinja koja se našla na mestu broj jedan VTA liste, pred sam kraj meseca vaterpolisti Srbije osvojili su Svetsku ligu sedmi put zaredom, a samo nekoliko dana kasnije ostali bez Danila Ikodinovića, koji je jedva preživeo tešku saobraćajnu nesreću.

Jul

Vaterpolisti osvojili srebro na EP, a titula je pripala Crnogorcima uz svesrdnu pomoć sudija. Naši odbojkaši poraženi u finalu Svetske lige od SAD.

Avgust

Mesec Olimpijskih igara otvorio je Čaba Silađi zlatom na 100 metara prsno na juniorskom EP u Beogradu, a mladi košarkaši Srbije postali su prvaci Evrope. Avgust će po dobru pamtiti i Jelena Janković koja je prvi put u karijeri zasela na tron svetskog tenisa na kojem je i završila godinu. Medalje u Pekingu osvojili Milorad Čavić (srebro) i Novak Đoković (bronza). Mrlju na bronzu vaterpolista u Pekingu bacio sukob Aleksandra Šapića i Denisa Šefika iz kojeg su obojica izašli sa prelomima kostiju. Ovo je bio prvi znak razlaza trofejne generacije našeg vaterpola pošto su zbogom“ nacionalnom timu rekli Vujasinović, Savić, Ćirić, Šefik i Šapić.

Septembar

Srpski sportisti doneli još dve medalje iz Pekinga. Srebra su osvojili naši paraolimpijci Borislava Perić i Draženko Mitrović. Košarkaši su obezbedili plasman na EP, Jelena Janković poražena u finalu US opena, a zatim osvojila Otvoreno prvenstvo Kine.

Oktobar

Jankovićeva je osvojila još dva turnira - u Štutgartu i u Moskvi, a odlična je bila i Ana Ivanović koja je osvojila titulu u Lincu. Mlada fudbalska reprezentacija pobedila Dansku i plasirala se na EP 2009.

Novembar

Savo Milošević golom doneo titulu Rubinu u ruskom prvenstvu, a potom se u duelu sa Bugarima oprostio do fudbala. Đoković osvojio Masters kup u Šangaju, a isto su učinili Nenad Zimonjić i Danijel Nestor i obezbedili prvo mesto na rang-listi dublova na kraju godine.

Decembar

Čast da završi godinu pripala je Miloradu Čaviću koji je proglašen najboljim sportistom u Srbiji. Na EP u Rijeci osvojio je još dve medalje - zlatnu i srebrnu i sa trona odslušao „Bože pravde“ usred Hrvatske.

Mislim da bi bilo vredno pomena i prvo mesto Ivane Spanovic (skok u dalj) i Tatjane Jelace (koplje) trece mesto na omladinskom svetskom prvenstvu u aqtletici
Pogledaj vesti o: Tenis

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.