Prvo GS polufinale za Nišikorija!

Izvor: B92, 04.Sep.2014, 02:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvo GS polufinale za Nišikorija!

Kei Nišikori plasirao se u svoje prvo Gren slem polufinale, pošto je u četvrtfinalu US opena savladao Stana Vavrinku 3:6, 7:5, 7:6 (9-7), 6:7 (5-7), 6:4.

Nišikorija u borbi za finale čak bolji iz duela Novak Đoković - Endi Mari.

Japanac, koji tokom karijere ima mnogo problema sa povredama i fizičkom spremnošću, uspeo je da dobije dva uzastopna meča u trajanju dužem od četiri seta – posle maratona sa Raonićem, sada je uspeo da izbaci i prošlogodišnjeg >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << polufinalistu za četiri časa i 15 minuta igre.

Švajcarac je na startu meča napravio brejk i do kraja ga je zadržao bez većih problema. Međutim, Nišikori nije ustuknuo – nastavio je da se bori, propustio je nekoliko brejk prilika i spasao dve na svoj servis i činilo se da će drugi set otići u taj brejk.

To se nije dogodilo, pomalo iznenada u 12. gemu Japanac dolazi do brejk i set lopte i odmah je realizuje – 7:5.

Na krilima osvojenog seta, Nišikori nastavlja sa dobrom igrom i pravi brejk za vođstvo 4:2 u trećem setu. Pri rezultatu 5:2 propustio je set loptu, a onda nije uspeo da odservira za set – kombinacija Nišikorijevih grešaka i Vavrinkinih vrhunskih poteza (briljantan lob npr) doneli su Švajcarcu brejk i povratak u set.

Ubrzo se došlo do taj brejka, u kojem su obojica podigli nivo igre, ne računajući prvi servis koji nisu mogli da ubace, a nekako se pogodilo da poene skoro uvek osvaja teniser u defanzivi. Nišikori je spasao jednu set loptu, a zatim je iskoristio svoju za 9-7 i 2:1 u setovima.

Posle uzbudljivog trećeg set kao da je usledio dogovor da se malo spusti tempo, pa su obojica relativni lako osvajali svoje gemove – jednu brejk loptu spasao je Nišikori, i to je bilo sve za taj set.

U novom taj brejku Vavrinka je poveo sa 4:0, Nišikori je uzvratio istom merom, ali onda je na 4:4 promašio bekhend paralelu, što se ispostavilo presudnim i Švajcarac je izborio peti set.

Na početku odlučujućeg seta nivo Nišikorijeve energije malo je opao i činilo se da pokušava da skrati poene. Vavrinka je bio bliži brejku – u trećem gemu imao je 15:40, ali je Japanac tada odigrao dva smela forhenda i izvukao se.

Do nove šanse Stan je došao u petom gemu, ali tada je Nišikorija spasao precizan slajs servis.

Vavrinka je dugo izvrsno servirao, a pad je došao u najgorem trenutku, na 4:5 u petom setu. Duplom greškom poklonio je dve vezane meč lopte Nišikoriju – prvu je spasao snažnim servisom, ali na drugoj je poslao forhend u mrežu za veliku radost Japanca i njegov najveći uspeh u karijeri.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.