Snimljena jedna od najređih životinja na svetu

Izvor: B92, 14.Jun.2015, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snimljena jedna od najređih životinja na svetu

Beli kljunasti delfin toliko je redak da je u poslednjih 100 godina viđen samo 15 puta. Poslednji put bilo je to u junu, kada je i snimljen.

Osmog juna, u Baltičkom moru, u blizini Danske, snimljena je retka životinja - beli delfin.

“Ovo je neverovatno”, rekao je uzbuđeno Fabijan Riter, marinski biolog iz organizacije “Kitovi i Delfini”. Upravo je njemu osoba koja je primetila delfina poslala video snimak.

Ne samo da je izvanredno bilo to što je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ovaj delfin primećen, već i način na koji se ovaj sisar ponašao.

“Čini se da se životinja igra s čamcem, pliva uz njega, pliva na talasima. To je veoma neobično ponašanje za kljunastog delfina. Ne kažem da je nemoguće, ali oni su inače oprezne vrste i nisu posebno zainteresovani za čamce. Ovo je prilično znatiželjno ponašanje”, navodi Riter.

Tamni kljunasti delfini nisu neobični za to područje, ali viđeni delfin spada u ugroženu subpopulaciju. U jednoj studiji navedeno je da su viđeni 1911., 1928., 1929., 1937. i 1988. godine u Ukrajini, Škotskoj, Irskoj i Danskoj. Beli kljunasti delfin viđen je i 2007. godine ispod Zlatnog mosta u San Francisku (SAD).

Riter objašnjava da ovu podvrstu delfina karakteriše bela boja koja nastaje usled delimičnog gubitka pigmentacije. Stanje je genetsko, a od albinizma se razlikuje po tome što je potonje ekstremnije.

Stanje delimičnog gubitka pigmentacije, kao i albinizam, može da bude vrlo problematično za životinje jer ne mogu da se kamufliraju u okruženju u kojem se kreću, a osim toga može da prouzrokuje oštećenja vida, sluha, pa i kože.

Ovim retkim delfinima, pretnje su morske foke koje se njima hrane. Pretnja su i toksini koji nanose veliku štetu jetri i celokupnom imunološkom sistemu delfina.

“Čini se da je snimljeni sisar odrasli delfin. Srećom, iako je osetljiviji i uočljiviji, stigao je do odraslog doba”, zaključuje Riter.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Snimljena jedna od najređih životinja na svetu (VIDEO)

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Jun.2015

Beli kljunasti delfin toliko je redak da je u poslednjih 100 godina viđen samo 15 puta. Poslednji put bilo je to u junu, kada je i snimljen...Osmog juna, u Baltičkom moru, u blizini Danske, snimljena je retka životinja - beli delfin...“Ovo je neverovatno”, rekao je uzbuđeno Fabijan Riter, marinski...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.