Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Apr.2023, 14:56
Prekida dijareju, ČISTI DESNI I JETRU: Povrće koje mnogi smatraju začinom, a zapravo treba da bude glavno jelo
Češće ga pripremajte, a može biti i divna užina uz humus ili neki drugi namaz!
Za zdravu kožu, kosu i vitalnost neophodno je unositi dovoljno vitamina i minerala kojih ima najviše u voću i povrću. Šargarepa je definitivno povrće koje se ne konzumira u dovoljnim količinama ukoliko se uzme u obzir da je veoma zdravo.
Redovno konzumiranje šargarepe:
Popravlja vid
Najvažniji uticaj koju šargarepa ima na naše zdravlje je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << to što pozitivno utiče na vid. Ovo povrće obiluje vitaminom A, koji ima direktan uticaj na naš vid. Pored toga, beta karoten u šargarepi štiti od makularne degenarcije, glaukoma i katarakte.
Redovno konzumiranje beta karotena smanjuje rizik od pojave glaukoma i katarakta, pomaže u očuvanju i poboljšanju vida te smanjuje kratkovidnost – posebno kod dece.
Protiv visokog pritiska
Šargarepe se naročito preporučuju osobama koje imaju povišen krvni pritisak i pate od srčanih oboljenja. One sadrže beta-karoten, alfa-karoten i lutein, koji su antioksidansi koji regulišu nivo holesterola i smanjuju rizik od srčanih oboljenja.
Odlična je za oralno zdravlje
Šargarepe su odlične za oralno zdravlje. Dok grickate ovo hrskavo povrće, skidate ostatke hrane sa zuba i negujete desni. Pored toga, šargarepa podstiče lučenje pljuvačke koja vraća nivo kiselosti u ravnotežu i sprečava pojavu karijesa. Ovo povrće je takođe bogato vitaminom C koji deluje pozitivno na zdravlje zuba i desni.
Detoksikuje jetru
Ovo ukusno povrće može zaštititi vašu jetru od toksina. Visok nivo vitamina A u šargarepi igra važnu ulogu u izbacivanju otrova iz organizma. Pored toga, šargarepea smanjuje masne naslage u jetri, dok vlakna pomaže u čišćenju jetre. Redovnim konzumiranjem hrskavog narandžastog povrća smanjuje se rizik od hepatitisa, ciroze i holestaze.
Recept za ćušpajz od šargarepe
Priprema:
Crni i beli luk sitno iseckajte i propržite na ulju. Nakon toga dodajte iseckanu šargarepu i krompir, pa grašak i boraniju. Nalijte vodom i sipajte sok od paradajza. Kuvajte dok povrće ne omekša. Nakon toga napravite zapršku od ulja, brašna i začinske paprike. Prelijte ćušpajz, pospite iseckanim peršunom i začinite po ukusu.
Nastavak na SrbijaDanas.com...